Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sceny balkonowe

 

Czas czytania: ~3 min


1DONVtfxAApjbNw43GIkSGP99jCIP7CH9uyuWgKehQMKO9NH7YkMDBXaQXU2_prater-street.jpg
Budynek mieszkalny przy ulicy Práter w Budapeszcie jest jednym z obiektów, które zgłoszono do konkursu Mies van der Rohe Award w 2009 r.. Wprawdzie nagrody nie dostał, ale znalazł się w grupie kilkudziesięciu obiektów prezentowanych w katalogu i na pokonkursowej wystawie (można ją oglądać w Muzeum Architektury we Wrocławiu od 10 grudnia 2010 r. do 27 lutego 2011 r.). Zaprojektowany przez węgierską pracownię Atelier Peter Kis sześciopiętrowy apartamentowiec stoi w dzielnicy Józsefváros. Jego najbardziej charakterystycznym elementem są nieregularnie rozmieszczone, różnej długości balkony, które gdzieniegdzie przechodzą w wąskie rampy rozpięte między wschodnim i zachodnim segmentem budynku i pełnią funkcje zewnętrznych łączników. Atelier Peter Kis: Ostateczna forma budynku została zdeterminowana skalą i proporcjami otaczającej zabudowy. Nie chcieliśmy tworzyć bloku, który będzie przytłaczał otocznie. Naszym podstawowym celem było znaleźnie akceptowalnej, proporcjonalnej formy, w której umieściliśmy optymalną dla niej liczbę mieszkań. Sąsiednie budynki i środowisko miejskie były także inspiracją dla kształtu bryły. Wpływ na nią miały również istniejące na działce zapory przeciwpożarowe, które z jednej strony nadają jej rozpoznawalny charakter, z drugiej – rozcinają ją, tworząc lukę, której uzupełnienie było jednym z naszych zadań. Zamiast budować coś z boku, wykorzystaliśmy zastane na działce warunki. Staraliśmy się w jak najbardziej uważny i wrażliwy sposób zareagować na formy i bryły otaczających obiektów. Taka metoda projektowania dała podstawę dla stworzenia nowej jakości urbanistycznej. W zastaną sytuację przestrzenną wpisaliśmy blok, który obejmuje działkę z dwóch stron, uzupełniając lukę w tkance miejskiej, a jednocześnie wyróżniając się dzięki zastosowaniu innego materiału. Bryła budynku wydziela wewnętrzny ogród, który wizualnie łączy ulicę z wewnętrzną przestrzenią wspólną nowego bloku. Zaprojektowany w kształcie litery L, jednocześnie rozdziela i spaja dwa segmenty nowego apartamentowca. Oprócz tego, że wprowadza zieleń, zapewnia dostęp dziennego światła do mieszkań i wewnętrznej uliczki. Ogród pełni również funkcję przestrzeni publicznej, która dopełnia prosty program budynku mieszkalnego ze sklepami i usługami na parterach. Wykorzystując zalety lokalizacji działki, na dachach budynku stworzyliśmy dwa tarasy, z których roztacza się piękny widok na wzgórze Gellerta. Zastosowany system konstrukcyjny umożliwił elastyczną organizację programu funkcjonalnego, która widoczna jest przede wszystkim w rozkładzie mieszkań. Stosując współczesne metody budowania, skupiliśmy się na ekologicznych walorach budynku, które uzyskaliśmy min. dzięki wprowadzeniu zieleni oraz zastosowaniu trwałych i wytrzymałych materiałów. Dzięki swoim proporcjom, skali i wewnętrznemu ogrodowi, budynek daje wrażenie elegancji i równowagi, a przy tym jest funkcjonalny i oszczędny – koszty realizacji projektu były kontrolowane na każdym etapie pracy nad budynkiem. Projekt: PLANT – Atelier Peter Kis Zespół projektowy: Peter Kis, Csaba Valkai, Ivett Tarr, János Sarusi Kis, Tamás Ükös, Gábor Balázsa, Gábor Divinyi, Barbora Tuckova Klient: władze miejskie Budapeszt Józsefváros Realziacja: 2006-2007 Powierzchnia działki: 1218 m2 Powierzchnia użytkowa: 4150 m2 Konstrukcja: FRT Raszter Mérnökiroda – Attila Farsang, Orsolya Dudinszky Projekt ogrodu: s73 – Sándor Mohácsi, Péter Balogh Fot: Zsolt Batár, Szabó Sándor MTI Foto, Dániel Németh, Joost van Beek
yrPNu8r5QU6Z9BCJSLH815ZIydzFJy2MKzsfVpDwObazHOI6RzspaUx4XBU0_prater-street-2.jpg
8pRHh5KWmY5AKIYcxsivr47DN1ZhfejIElk74vhbyb4tqWgzQzKxRIepFWuS_prater-street-3.jpg
ShdxVm4Bl74XZ5iUa7KFsQnLCaEqIOIcZC0TEs5hfHA5im3R42EyGmbJLOrh_prater-street-4.jpg
OAh3JuQkzoCbKoI0Ny8XyFLRDkxWVhGEjSwBFzZWBfqyKKbCIcpu2EBCKICw_prater-street-5.jpg
D7sZoL2MJ2Jv0ypRMY2Z2qyXJ3gGS9x3aRIouYbrK5aeswAtOp5IyE5sjvEW_prater-street-6.jpg
kMGUdN0BSVwtQXKTl4QNFS9XVb3Tesv8CNBixraogntYzNnh184XK5qZbMpQ_prater-street-8.jpg
9QylIRmuEXlfLykAUbmGXSneKvSlxgrllaJFSdvDj3a3aEKWSRoDVxx5YOkg_prater-street-ground-level.jpg
Parter
TrtDEE3AMwVN8EXUxaDnAk7eM98SZDxsbQnkuRsoHZDwxjqKz9InhMsFNFgh_prater-street-1-level.jpg
Piętro 1

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera