Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kontrapunkt ze starym

 

Czas czytania: ~3 min


QXUTBzJ4mZBhU0440GHWZhYZ17dYoZbPYNsgssTFWCB0rpR0Mol2BINPZ4p6_waterhouse-nhdro.jpg
Wyblakłe farby, zacieki i odpadający ze ścian tynk w pięciogwiazdkowym hotelu? Takie atrakcje czekają na gości Waterhouse – hotelu typu butik, na którego potrzeby zaadaptowana została dawna główna siedziba armii japońskiej w Szanghaju. Ulokowany na terenie dzielny portowej budynek zachował swój surowy, industrialny charakter. Architekci z pracowni Neri & Hu Design and Research Office (NHDRO) postanowili bowiem w maksymalnym stopniu wykorzystać i wyeksponować starą strukturę, pozostawiając ją w takim stanie w jakim ją zastali, ślady czasu traktując jako atut i motyw przewodni architektury i wnętrz hotelu. Ideą, jaka przyświecała projektantom było wprowadzenie wyraźnego kontrastu między tym, co zastane, a tym, co nowe. Wykorzystali powstałe w toku historii nawarstwienia, uszkodzenia i ślady użytkowania, by nadać budynkowi charakter, jakiego nie udałoby się osiągnąć stosując wyłącznie nowoczesne, luksusowe materiały. Na zewnętrz dobudowana kondygnacja wyraźnie odróżnia się od oryginalnej tkanki z lat 30. XX wieku, kontrastując z jej betonowymi ścianami rdzawą okładziną ze stali kortenowej. Dzięki jej zastosowaniu, nowa architektura wpisuje się w industrialny charakter budynku i całej dzielnicy, z drugiej strony zaś – jednoznacznie podkreślona jest jej współczesność. Podobną strategię zastosowano we wnętrzach. Pozostały w nich na przykład betonowe schody i ściany oraz ślady po stropie, który został usunięty, żeby podwyższyć hol wejściowy. Wszystkie nowe elementy zaś – kolorowe okna, betonowa lada w recepcji czy pomalowane na czarno stalowe kolumny i belki – mają wyraźnie współczesny, kontrastujący z historycznym tłem charakter. W niektórych przypadkach jednak architekci połączyli stare z nowym – szare cegły z rozebranego stropu, w zestawieniu z nowymi, wykorzystali na posadzce holu wejściowego, a z drewna pochodzącego ze zdemontowanego starego dachu zbudowali blaty stołów w restauracji hotelowej i okiennice w oknach wychodzących na dziedziniec. Część okiennic wykonana jest z blachy o gładkiej, lustrzanej powierzchni odbijającej światło. Dzięki temu wygląd atrium nieustannie się zmienia w zależności od czego, czy okiennice są otwarte, zamknięte, czy uchylone. Każdy z 19 hotelowych pokoi jest inny, ale wszystkie składają się na spójną całość dzięki zastosowaniu pewnych wspólnych elementów – dębowych podłóg i łóżek, betonowych wanien umieszczonych w wolno stojących, szklanych boksach, szaf i biurek wbudowanych w nowe, białe ściany. NHDRO: „Oryginalny, betonowy budynek z lat 30. XX wieku poddany został renowacji, a nad nim nadbudowana została nowa struktura ze stali kortenowej, odzwierciedlająca industrialną przeszłość obiektu usytuowanego w dzielnicy portowej nad rzeką Huangpu. Forma nadbudowanej części nawiązuje do przepływających przez rzekę okrętów, wprowadzając kontekstualny łącznik z lokalną historią i kulturą. Biuro Neri & Hu zaprojektowało także wnętrza hotelu, których charakterystyczną cechą jest zakłócenie i odwrócenie relacji między wnętrzem i zewnętrzem, strefą prywatną i publiczną. Efektem jest dezorientujące, ale niezwykłe i świeże doświadczenie przestrzeni. Z części wspólnej można zajrzeć do prywatnych pokoi, a przestrzenie prywatne zapraszają do obserwowania tego, co dzieje się w strefie publicznej – duże, wertykalne okna pokoi umieszczone są nad ladą w recepcji, a okna holu wychodzą na jadalnię. Te nietypowe, wizualne połączenia nie tylko przynoszą efekt zaskoczenia, ale także zachęcają gości do konfrontacji z lokalnymi warunkami urbanistycznymi Szanghaju, którego unikatowy charakter tworzą liczne korytarze otwierające nieoczekiwane perspektywy oraz ciasne, kręte nong-tang w starej części miasta.”. Projekt: Neri & Hu Design and Research Office Zespół projektowy: Lyndon Neri, Rossana Hu, Debby Haepers, Cai Chun Yan, Markus Stoecklein, Jane Wang Klient: Cameron Holdings Hotel Management Limited Realizacja: May 2010 Powierzchnia: 2800 metrów kwadratowych Lokalizacja: Szanghaj Fot: Pedro Pegenaute
du3v0rvWupX4EOE16AxKo6s4kLejT4dltLi1G0lJjmm1DEjkMMCZ6bIFknOi_waterhouse-nhdro-2.jpg
TBN9waR0WKwHB1c6DuiOKGwAeSSbxizlhzxKvzowJeGjcUtGBM5YKURTbjgO_waterhouse-nhdro-4.jpg
TjH7qWROuo3KIAg1UtChT3RJo8XM3Cgl5lk58aJhDJdWCHQQIIpJkTL8EAQd_waterhouse-nhdro-6.jpg
jmAH4FpoV9kTQBvBBlGRbQIi5tJjv44bCBa80rsjxwUeSXYdek9ZQSIa8bV2_waterhouse-nhdro-7.jpg
QSrb40sIbH3k1O4aBT4I7x8h4veCBZbbyy5AXrouFuEFHWuqiXWqpizU7U0n_waterhouse-nhdro-8.jpg
WVuwqtefbbfE9zwxAu4SuXFT838ClGYgQL1sZwfoV7UYUsjCKe694QJLecS4_waterhouse-nhdro-1floor.jpg
lWILuRGA3kUpvDybtCLxXbJXzcG2wplpKLJ74cPpfVUBNfnqwbb6uVXAsPsQ_waterhouse-nhdro-2floor.jpg
j188VzfPIETtsLTzHk0Pp83f1nS9MFaVzF45K7KTSTllpxykzUjsVSPIFIm7_waterhouse-nhdro-section.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera