Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Narzędzie optyczne

 

Czas czytania: ~3 min


mbkwyRSrRdCI8m4toVU5V8z4vYCg3dzMMTtXD6QX5gs2Rad0irViySEIQzSg_turrell-sonoma.jpg
Ogród Rzeźby przy warszawskim CSW wciąż czeka na realizację instalacji Skyspace Jamesa Turrella.Tymczasem na terenie winnicy Sonoma w Kalifornii powstał inny obiekt z serii jego ‘obserwatorów nieba’. Artysta zbudował go we współpracy z projektantami z biura Ogrydziak Prillinger Architects.
wqJY5MxCttjx8apPeVU6mwgP82vDZUB5HH5dAZ2Vid65NHJ68KksxFMBY1Xs_turrell-sonoma-2.jpg
Turrell znany jest przede wszystkim jako artysta, który swoim podstawowym tworzywem uczynił światło i przestrzeń i za ich pomocą eksploruje tajniki ludzkiej percepcji. Nie inaczej jest w przypadku obiektu zrealizowanego w Kalifornii. Tamtejsza ‘Skyspace’ to cylindryczna wieża ulokowana na szczycie wzgórza w historycznej winnicy Sonoma. Znajduje się w niej zamknięte pomieszczenie, którego oświetlenie nieustannie się zmienia, dążąc do utrzymania równowagi między światłem naturalnym wpadającym przez okulus i sztucznym emitowanym z ukrytych przed oczami widzów źródeł. W intencji autorów instalacji, to zmienne światło i generowane przez nie efekty przestrzenne mają być wyzwaniem dla mechanizmu percepcji widza.

Wznoszący się na szczycie wzgórza obiekt ma 35 metrów wysokości i 18 metrów średnicy. Może się w nim zmieścić 20 osób. Do jego konstrukcji wykorzystana została istniejąca wieża wodna, nad którą nadbudowano kolejną kondygnację zwieńczoną dużym świetlikiem, zapewniającym niezakłócony widok na niebo. Cała wieża obłożona została polnymi kamieniami pochodzącymi z winnicy, dzięki czemu nawiązuje do jej historycznych zabudowań. Wykonanie ścian zajęło kamieniarzom 5 miesięcy.

Jak wyjaśniają autorzy instalacji, usytuowanie „Skyspace” na zalesionym szczycie wzgórza sprawia, że z daleka wieża nie jest postrzegana, jako obiekt architektoniczny, ale raczej bezczasowa, enigmatyczna struktura – częściowo wzniesiona przez człowieka, częściowo naturalna, wpisana w zielony krajobraz – która nagle ukazuje się oczom przechodniów. Żeby się do niej dostać, trzeba najpierw wspiąć się krętą, stromą ścieżką na szczyt wzniesienia, a następnie pokonać betonowe schody prowadzące do środka. Proporcje wewnętrznej przestrzeni i wszystkich pojawiających się w niej elementów – średnicy pokoju, okulusa, sufitu, ławek i wysokości drzwi – zostały potraktowane jako precyzyjne narzędzie optyczne zapewniające odpowiednie efekty wizualne.

Wzdłuż całego obwodu wnętrza biegnie ławka z drewna tekowego, skonstruowana przez szkutników. Zostało w niej ukryte oświetlenie ledowe, które można dowolnie zaprogramować. W momencie naturalnego przejścia od zmierzchu do całkowitej ciemności lub od ciemności nocy do brzasku, sztuczne oświetlenie stopniowo zmienia swoją intensywność, wpływając przy tym na sposób postrzegania nieba, przestrzeni, form i przedmiotów. Punktem kulminacyjnym pokazu jest moment równowagi miedzy światłem sztucznym i naturalnym, kiedy jasność sufitu i nieba jest taka sama.

Projekt: Ogrydziak Prillinger Architects, James Turell
Lokalizacja: Sonoma County, Kalifornia, USA
Powierzchnia: 30 metrów kwadratowych
Fot: Ogrydziak Prillinger Architects

Zobacz info o Ogrodzie Rzeźby przy warszawskim CSW


JGQm5gbd882yPQhiAwtAIu6uhF76bz39Xjtuk4CAPqvjmR7kisrVtfhyajzA_turrell-sonoma-3.jpg
xeRRyHZ05mkqvmP36302VrCdMzA9QtwmvExD1MBF6yeXddOPB4p0WS1Nkydo_turrell-sonoma-4.jpg
voO5lNUKcUmvB7HnDkaTntZkFxUxadOu0JUspYIVGVXOnviJu2mLiXmQYMef_turrell-sonoma-5.jpg
aMh8GgSuPtA9ApCtkOSXYyETpDgap8U4miDDZXR1iIdoPV77k113qzdzMxZB_turrell-sonoma-6.jpg
IoKL9WR6WleIE0JmvWfKlmmnUKyLvtBkH0u2PXZ6XypXQyFOxgT1z7MDHOcs_turrell-sonoma-site-plan.jpg
mlShar3WWhcKfulYCKUcMwGSJwPmAKLBCNztfG2XWJp0J0ea7XiJ4dAEQ76t_turrell-sonoma-section2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera