Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ciągłość rozwinięta

 

Czas czytania: ~3 min


byEUIDxndoyWeb3hrtnFB6zkNDXas8OP1iAQSYQRcXE2C2xqdQzFKMGUBcAr_raiffeisen-finance-center.jpg
Ideą, która dała początek projektowi nowego biurowca Raiffeisen Finance Center w Eisenstadt w Austrii, było zachowanie ciągłości między wnętrzem i zewnętrzem budynku – stworzenie wrażenia, jakby zewnętrzna powłoka przenikała do środka, kształtując jego charakter. Zaprojektowany przez architektów z austriackiego biura Pichler & Traupmann Architekten budynek stanął nad rzeką Wulke, a jego budowa zakończyła się w ubiegłym roku. Pichler & Traupmann Architekten: Podstawowa idea ciągłości elewacji i wewnętrznej przestrzeni budynku była rozwijana i pogłębiana oraz dostosowana do wymogów przepisów budowlanych. Od strony wschodniej i zachodniej budynek pokryty jest metaliczną fasadą z paneli aluminiowych Alucobond, których kolor może przywoływać skojarzenie z monetami. Elewacje te są perforowane wąskimi oknami zaaranżowanymi tak, by chronić stanowiska pracy przy komputerach przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i zapewnić kameralną atmosferę pracy. Jednocześnie, układ okien kadruje zaskakujące widoki na otoczenie budynku. Ilość przeszkleń została dostosowana do dyrektyw dotyczących oświetlenia miejsc pracy. W efekcie, duża powierzchnia ścian jest pozbawiona otworów, co umożliwiło zapewnienie dobrej izolacji i ograniczenie strat ciepła, czyli utrzymanie równowagi energetycznej budynku. Jedyna całkowicie przeszklona fasada zwrócona jest na południe – w stronę rzeki. Dzięki zastosowaniu systemu regulowanych ekranów słonecznych może być ona otwarta, pozwalając na przepływ energii, lub zamknięta, zacieniając wnętrze budynku i chroniąc je przed czynnikami zewnętrznymi. Układ i charakter wnętrz można rozpatrywać na kilku poziomach znaczeń. Po pierwsze, pod względem kolorystyki i materiałów tworzą one spójną całość z zewnętrzną formą budynku – materiały zastosowane na zewnątrz stały się punktem wyjścia dla tych we wnętrzach. Na podwieszanych sufitach w oficjalnej części budynku pojawiły się aluminowe panele w tym samym co na elewacjach kolorze. Na sufitach w strefie biurowej, podobnie jak na części ścian zewnętrznych, wyeksponowany został surowy beton. Sufity w korytarzach, ściany działowe w biurowach oraz dźwiękochłonne wykładziny utrzymane są w różnych odcieniach szarości, tworząc neutralne tło dla akcentów kolorystycznych zastosowanych w poszczególnych częściach budynku jako element identyfikacji wizualnej. Drugim ważnym czynnikiem determinującym charakter wnętrza budynku są relacje między strefami o różnej funkcji oraz między przestrzenią wewnętrzną i zewnętrzną. Ściany biur wychodzące na korytarz są zrobione ze szkła o różnym stopniu przezierności, a ich transparentność można dodatkowo modyfikować za pomocą folii. W ten sposób widoki wewnątrz budynku mogą być reżyserowane w zależności od potrzeb i charakteru danego pomieszczenia oraz oczekiwanego poziomu komunikacji z otoczeniem. Inspiracją zarówno dla układu konstrukcyjnego budynku, jak i artykulacji fasady była wewnętrzna struktura firmy. Ich podstawę stanowi siatka o boku 1,3 m, której zastosowanie pozwoliło uzyskać elastyczny układ ścian działowych oraz zróżnicowanie wielkości pomieszczeń w zależności od ich funkcji. Takie rozwiązanie daje także możliwość tworzenia przestrzeni otwartych, półotwartych i zamkniętych, pozwalając uniknąć monotonii i powtarzalności układu przestrzennego na poszczególnych kondygnacjach. Szczególny nacisk położony został na projekt holu wejściowego, jako miejsca, w którym nowy obiekt łączy się z tkanką sąsiedniego budynku. Jego charakter kształtuje wewnętrzna transparentność, wysokość, sieć przecinających przestrzeń pomostów oraz otwarcie na otoczenie wysokimi na kilka kondygnacji szklanymi elewacjami – także od strony poddanej renowacji zastanej zabudowy, która dodatkowo została w artystyczny sposób oświetlona. Ponieważ hol jest miejscem pierwszego kontaktu klientów z bankiem, miał być przestrzenią przyjazną i otwarta, ale zarazem reprezentacyjną dla poważnej instytucji finansowej. Projekt: Raiffeisen Finanz Center Lokalizacja: Eisenstadt, Austria Funkcja: biura/bank Projekt: 2006 Realizacja: 2008-2010 Powierzchnia użytkowa: 2561 m² Koszt inwestycji: 10,816.000 € Fot. Paul Ott & Lisa Rastl, © Pichler & Traupmann Architekten Źródło: plusmood.com
Srz1cPbTa9e9FITJ9zHfJWNAShfLZWqDKt27vAHJuk6DBYavJDkL1CmFCJow_raiffeisen-finance-center-site-plan.jpg
PtBDN0X6baBrtmaxQjJYmlEUW1wOTmCuA44s0e6C3tFPr1Z5T6oEZXPVbkyX_raiffeisen-finance-center-2.jpg
LVGpGsEDwdLvpnetsw1F1RTQWwOKtyMGfFZw1faSHK06Linh8mNEd8ixMpnZ_raiffeisen-finance-center-3.jpg
TIXcfFt0FlGaiRWxFmH9XBnBj6TWP5UyMRIbkoLIHoZvMRahAV82PVJlDm98_raiffeisen-finance-center-4.jpg
5KAaZurYlIVSMGaN4AOywlnmO9VjuRnPcExpoQM2R4GRIZbpi9qeihlWsqYL_raiffeisen-finance-center-5.jpg
MxpRkbBMukTBiSmjOPC8D2DEj4UJ35uosnUIXwsB8CIq3ii8T37IS8aNfnYy_raiffeisen-finance-center-6.jpg
3ykE52BK0WRaz7NGcYl28kDht1m09dx4e3hVIyOIRw5DE1Qph4LUsn357dni_raiffeisen-finance-center-7.jpg
mxKVZMPDwEscQpifUOEhZZFmoZZ3QShHXZjGTQmzGZ5w8TbNOOw1WTOwa3WA_raiffeisen-finance-center-floor-plans.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera