Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sączy się światło

 

Czas czytania: ~2 min


ncV9tre2S640EUrUriS3X47iFGzHKk18FnzCay6ui9WDaVjxob71N7jKUGp3_24h-nieuw-leyden.jpg
We współczesnej architekturze ornament jest zjawiskiem rzadkim. Jeszcze rzadziej gra pierwsze skrzypce. Tym bardziej zaskakuje sposób, w jaki użyli go architekci z pracowni 24H > architecture projektując dwa domy na osiedlu Nieuw w Lejdzie w Holandii. Ich fasady zdobi dekoracja, jakiej nie powstydziliby się secesyjni mistrzowie.
76mrdrGSVzaQvNQW0OWxFQmZcPN5gvBZdIzcSQ3tJHUN9FRrXA55T0gLIylO_24h-nieuw-leyden-2.jpg
Domy autorstwa 24H powstały w ramach nowego osiedla, dla którego plan urbanistyczny opracowało biuro MVRDV. Składa się na nie 18 nowych budynków, których projekty powstały w różnych pracowniach. Co ciekawe, komisja do spraw estetyki nie narzuciła żadnych regulacji dotyczących wyglądu budynków, z wyjątkiem określenia ich gabarytów, więc projektanci i inwestorzy mieli wolną rękę przy wyborze form i materiałów.
diEzVocI2mTtJqQt9340dFzpx0Csj0ilUNLRmANEalncpDqbMECylim1SIYC_24h-nieuw-leyden-3.jpg
Gęstość zabudowy na terenie osiedla jest bardzo duża, a szerokość ulicy, przy której powstały domy – niewielka. Żeby zapewnić mieszkańcom maksymalną ilość dziennego światła, organizację wnętrz architekci oparli o strukturę, którą nazwali 'kanionem'. To ażurowa ściana, w której wycięte są różnej wielkości, nieregularnie rozmieszczone otwory. Miejscami ściana ta tworzy przezierną, wolno stojącą przegrodę – na przykład jako balustrada schodów, miejscami zaś stanowi tylko zewnętrzną, dekoracyjną warstwę nałożoną na pełne ściany nośne czy wydzielające łazienkę i toaletę. 'Kanion' pojawia się we wszystkich pomieszczeniach, a jego układ i orientacja zostały dobrane tak, żeby zapewnić funkcjonalną organizację wnętrza i dostęp naturalnego światła do najniższej kondygnacji.
scZfNNtDuQpjvsZojDb9PE73peThn21EoBbTQS1OJhKUp8waLRnXlleljdNE_24h-nieuw-leyden-4.jpg
Oba budynki liczą cztery kondygnacje i zorganizowane są wokół niewielkich atriów mieszczących ogrody. Partery przeznaczone są na pracownie, wyżej ulokowano część dzienną, a na ostatnim piętrze – sypialnie. Kondygnacje podziemne mieszczą garaże z miejscem na dwa samochody.
kYNUvqyQYL9UfE00f5FG8BZ9kmL0kQRQSGAyMUltXfMpEuR1Dz1wVNqyCLzt_24h-nieuw-leyden-5.jpg
Obecność 'kanionu' została zaznaczona na fasadach budynków – sygnalizują ją elementy ze stali kortenowej, której kolor stapia się z drewnianą okładziną pokrywająca pozostałą powierzchnię elewacji. Stalowe detale ujęte są w ramy z drewnianych listew, które tworzą 'secesyjny' ornament o giętkich, biomorficznych liniach. Projekt: 24H > architecture Lokalziacja: Leyden, Holandia Zespół projektowy: Maartje Lammers, Boris Zeisser oraz Olav Bruin, Anja Verdonk, Albert-Jan Vermeulen, Floor Kokke, Valentine van Dam Powierzchnia: 380 m2 Realizacja: 2011 Fot: Boris Zeisser 24H Źródło: blog.24h.eu
0TyL5bZRE6gLwE9ipK7wpEn1IW8LJLDfL8T7fbMNp3hUvCpFEucyS4cmYqlZ_24h-nieuw-leyden-6.jpg
4QIsZy79zV98x9BOGh6StRXK0TTTdQA78pi0jqMe5Csej2rEhszbRj1EqIkY_24h-nieuw-leyden-ground-floor-plan.jpg
VCktcLJ8rstqvl8H6qjSy7FXLqjhjO2c5zBZ5PqMpZIbghMaqTsTpEgbWOy5_24h-nieuw-leyden-sections.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera