Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzeum, które łączy

 

Czas czytania: ~3 min


WvqwgKfv1XCiIA3LrIsP4uBEUrjB0gvQgGO2Jn23SJUgVaJKOqCHFZbEHqQH_3xn-liverpool-museum.jpg
Otwarte 19 lipca 2011 r. Muzeum Liverpoolu pomyślane zostało jako łącznik spinający miasto. Urbanistycznie, architektonicznie i społecznie. Zaprojektowany przez duńską pracownię 3XN budynek stanął pomiędzy portem i miastem, a inspiracją dla jego formy były okręty handlowe i.. origami.
7GDSY8YWVJrRwcLqQJhNDruCk30FwKAOS1j66uqvxIeJm8WfOG7nyY1fSNu9_3xn-liverpool-museum-2.jpg
Misją muzeum jest nie tylko opowiadanie o historii Liverpoolu będącego jednym z największych na świecie portów i o jego bogatej kulturze, w tym także o fenomenie Beatlesów, którzy rozsławili miasto. Ma to być również miejsce, w którym przeszłość spotykać się będzie ze współczesnym życiem miasta, jego mieszkańcami i odwiedzającymi je turystami z całego świata. Dlatego, jak podkreśla główny architekt 3XN Kim Herforth Nielsen, siedziba muzeum musi być czymś więcej niż budynkiem, w którym prezentowane są ekspozycje.
TWt2jVLM1zWnknBRqtlAuuvWhxBa3pq84xlVv2OtsvijrjaMgxk4chH7CFgu_3xn-liverpool-museum-3.jpg
Zadanie, z jakim musieli się zmierzyć architekci było tym trudniejsze, że projektowali największe muzeum narodowe, które powstało w Wielkiej Brytanii w ciągu ostatnich 100 lat, a budynek powstać miał w strefie wpisanej na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO, w sąsiedztwie słynnych liverpoolskich „Trzech Gracji”. To jednocześnie największa i najbardziej prestiżowa realizacja w dwudziestopięcioletniej historii biura.
YIzf8SfQIqIct7kgc8pxUk1zWDLt5ma97ofZx9z04EYxF0zp9PBAKRVtPlu5_3xn-liverpool-museum-4.jpg
Projekt muzeum powstał w efekcie złożonego procesu, którego ważnym elementem były rozmowy z mieszkańcami miasta, poznanie jego historii i znaczenia działki, która przeznaczona była pod inwestycję. W rezultacie powstała dynamiczna, niska forma, która z szacunkiem podejmuje dialog z ulokowanymi wzdłuż portowej promenady budynkami warsztatów, a także nawiązuje do statków handlowych, które są elementem dominującym w krajobrazie portu. Z kolei rzeźbiarsko ukształtowana fasada jest nowoczesną interpretacją historycznych detali architektonicznych 'Trzech Gracji'. Potężne okna w nachylonych ścianach szczytowych skierowanych w stronę miasta i portu symbolicznie wprowadzają historię do budynku muzeum, a jednocześnie zapewniając możliwość zajrzenia do niego z zewnątrz.
CE4uoNihMniwZiQqbht52OQoCrSbR2vCR8Z9JIhBGCkUkGXorGrSvg9vJUSA_3xn-liverpool-museum-ground-floor.jpg
Muzeum ulokowane jest przy brzegu rzeki Mersey i funkcjonuje jako łącznik, który fizycznie spina portową promenadę z Albert Dock, gdzie obecnie znajdują się restauracje, muzea i butiki. Bezpośrednie otoczenie muzeum zaaranżowane zostało jako przestrzeń publiczna będąca miejscem spotkań mieszkańców i turystów, pozwalająca usiąść na chwilę i podziwiać widok na wodę. Idea miejsca spotkań została też przeniesiona do środka muzeum, którego centrum zajmuje atrium oplecione rzeźbiarsko ukształtowaną klatką schodową prowadzącą do galerii ekspozycyjnych.
Lnqz6XXJe3RdOcpRr3Uh3jCDiR2GSu5CGYuuBjXqlBSqHgmcuzqHUeGKPjBK_3xn-liverpool-museum-first-floor.jpg
Genezę kompozycji elewacji budynku Nielsen opisuje w sposób następujący: „Tradycyjne elewacje są przeważnie 'rozbite' – na przykład przez okna. Ja chciałem stworzyć architekturę holistyczną, fasadę, która spaja budynek w jedną, rzeźbiarską całość. Inspiracją było dla mnie origami, nie tylko ze względów estetycznych wynikających z zastosowania przestrzennego wzoru, ale także efektywnego wykorzystania materiałów użytych podczas projektowania fasady umożliwiającego zminimalizowanie jego strat.”.
DTC4vSbto6psPOZiNfH3SgBQKNbgYhRGYaSWyo8DC1rGXHMpUvip2Xi0mtXx_3xn-liverpool-museum-second-floor.jpg
Nielsen: „To muzeum łączy miasto na wielu poziomach – fizycznym, społecznym i architektonicznym. Idea muzeum jako materialnego i symbolicznego łącznika była centralnym punktem w całym procesie projektowania”. Architekci: 3XN Lokalziacja: Mann Island, Liverpool, Wielka Brytania Inwestor: Muzea Narodowe, Liverpool Powierzchnia: 13.000 m2 Konstrukcja: Buro Happold Projekt: 2004 r., pierwsza nagroda w zamkniętym konkursie Projekt krajobrazu: Schønherr Fot: Philip Handforth, Richard White, Pete Carr, plusmood.com
zM5UNcHPdRKENPo28tEWkGubxZMHbICkYxrx5KDFJntknOGt9mMlSt5abUso_3xn-liverpool-museum-section1.jpg
0Rs6QmSnEtNGSP99hyYR635uv6S5MmtdHGh8VK0KT5JsTtea1YNqaG7Yuqf3_3xn-liverpool-museum-section2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera