Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architektura podczerwieni

 

Czas czytania: ~1 min


asnuNB0p2tBItjXbUxZEINKbuHfkFPfkSUpgxrurbpNfDWRGuOmAoKNSLV1R_old-brunel-bus-station.jpeg

W mieście Slough w Anglii powstał futurystyczny dworzec autobusowy, dla którego śmiałej formy inspiracji dostarczyły eksperymenty z promieniowaniem podczerwonym prowadzone w XVIII wieku przez fizyka i astronoma Williama Herschela. Autorami budynku są architekci z pracowni Bblur Architecture.

lDb9pos5q2pfkTLZBwPrkpkprETHy6vJJKRKcXS4KmBjSSzgATcgrGdZuoFZ_slough-bus-station-bblur-architects.jpeg
jRjcz5TpyyaYNi1WcAvf4yPThaofMO1tMnt61HMhkrM8lGYYJCKAuFz6N3CU_slough-bus-station-bblur-architects-2.jpeg
zXrY8GWYXgwCc1u9mqMmokk50oqC3YkP4OurGhSZfu69xg0ir4TkKsBfI2Ns_slough-bus-station-bblur-architects-3.jpeg

Budowa dworca wyznaczyła początek długo oczekiwanej rewitalizacji centrum miasta – programu „Hearth of Slough”, którego realizacja szacowana jest na 400 milionów funtów. W jego ramach na obszarze o powierzchni 11,75 hektara powstać ma wielofunkcyjne założenie, w skład którego wejdą biura, mieszkania, obiekty rozrywkowe i nowa biblioteka. Za jego wcielenie w życie odpowiadają instytucje Borough Council i Thames Valley University. Dworzec autobusowy jest jedną z kluczowych inwestycji w ramach tego planu. Za projekt dwóch kolejnych – biblioteki i centrum kultury, które mają być gotowe w 2013 r. także odpowiada biuro Bblur Architecture.

5N9u43xLEHZcDIGbBT56oBlkT8VigN3RG9dQxQ6YghsvscQFj9Qmo2RdCZ7n_slough-bus-station-bblur-architects-4.jpeg
EQGo8cpqQHIIxa4LXnjFKBHjLKi5poROElIXTn2ucHwTDUgKMNgFvzvGTHMZ_slough-bus-station-bblur-architects-5.jpeg
ocOZnwX9LIpig0ZZB3YSYHO131nv35HLHdUkIpM8gf3veDob0T6G8SwYNdTd_slough-bus-station-bblur-architects-6.jpeg

Nowy budynek zastąpił wzniesioną w latach 70. XX wieku Brunel Bus Station, która została wyburzona we wrześniu 2009 r. W styczniu następnego roku rozpoczęła się budowa futurystycznego obiektu z dwoma długimi, śmiało wysuniętymi ramionami. Jak wyjaśniają projektanci, inspiracją dla tej dynamicznej formy było zjawisko różnej długości fal światła zaobserwowane przez Williama Herschela w jego słynnym eksperymencie z promieniowaniem podczerwonym. Budynek pokryty jest okładziną z aluminiowych płytek tworzących na jego powierzchni delikatną, lśniącą powłokę, której wygląd zmienia się wraz ze zmianą oświetlenia.

iHnZaYMjUVVXIQqOZhkaFfb7O976WOCEEqnnRFhScrOiJ8aOxHhYsMSGbcIe_slough-bus-station-bblur-architects-7.jpeg

75HgT0F3ktgs75zWCb2DP2IRPVPtyKzx4fFOzLwBhm1C4IBpTnTU76CrLj8V_slough-bus-station-bblur-architects-8.jpeg

Dworzec ma 450 metrów kwadratowych powierzchni, mieści 10 peronów, poczekalnie, kawiarnię, toalety i punkt informacyjny z rozkładem jazdy. Jego budowa zakończyła się w 2011 r.

fot: Bblur Architects, baunetz.de

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera