Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sztuka w bunkrze

 

Czas czytania: ~2 min


Zm3ZdjuZ8jVvTWpg1X9mULF7EIcavD9h2K1ygruCrRkzQSFsdOxiO5HTQPbY_mww-vroa-ch-budynek-biurowy-renowacja.jpg

Zanim w ścisłym centrum Wrocławia powstanie zaprojektowany przez biuro Nizio Design International gmach Muzeum Współczesnego Wrocław, otwarta została tymczasowa siedziba instytucji. I rzec by się chciało – szkoda, że tylko tymczasowa, bo na jej lokalizację wybrano jedną z ikon przedwojennej architektury Wrocławia – schron przeciwlotnicy przy placu Strzegomskim. Projekt jego przebudowy i adaptacji opracowali architekci z pracowni VROA i ch+.

dzbiqWb42Iq0wVz9kfnRD14WM1o7Lllt6KDYCoXOYKpgcxltBksyeTeqf1Z1_mww-vroa-ch-ekspozycja.jpg
kVh1R2xhL8VSDkMabJBD90wNP3fXjusXTUeOjDDDf5ncsUXR5GmkZh8wrlWD_mww-vroa-ch-kafejka-na-dachu.jpg

Imponujący skalą, rozpoznawalny z daleka budynek będący obecnie siedzibą nowego wrocławskiego muzeum, został wzniesiony w 1942 r. według projektu Richarda Konwiarza – jednego z czołowych architektów przedwojennego wrocławskiego modernizmu (Konwiarz był min. współautorem Hali Stulecia, przy której tandem VROA i ch+ zaprojektował ukończony w 2010 r. pawilon Regionalnego Centrum Turystyki Biznesowej. Wcześniej – w lipcu 2009 r. przeprowadzona została rewitalizacja elewacji budynku według projektu pracowni Romana Rutkowskiego – zostały one pomalowane na kolor na kremowy, a na froncie pojawił się mural Stanisława Drożdża pt. 'Klepsydra'.

VFVpQIX8PlYUP2uiEHkzLKbLTHqQbQxRtwSEtktd9Z9As4Nv7zEgNMALrGBo_mww-vroa-ch-komunikacja.jpg

Zadanie, z jakim musieli się zmierzyć architekci, nie było łatwe – musieli stworzyć przestrzeń ekspozycyjną służącą prezentacji sztuki współczesnej w potężnym budynku o grubych na ponad metr, żelbetowych ścianach i półtorametrowej grubości stropach.

Cs7g6FKzX7tdGOxgVSapheHR9qRFtPt6KwusyAbgJTkEckDpfNzS6HRo7oes_mww-vroa-ch-przebicie-przez-stopodach.jpg
HAEVeuVOv9JyzLngLagnSJWkqawtrnjUOS39XKMTqjFZ1zRUyoKwHDGkStOZ_mww-vroa-ch-szyb-windy.jpg

Jak podkreślają autorzy przebudowy, kluczowym założeniem było dla nich wydobycie najistotniejszych cech unikatowego, cylindrycznego obiektu poprzez zachowanie jego oryginalnej struktury i podkreślenie jej współczesnymi detalami wykończenia wnętrza. Większość istniejących ścian została odczyszczona do 'gołego' betonu, a instalacje prowadzone na ścianach i sufitach – wyeksponowane, co dodatkowo podkreśla surowy charakter budynku, a także jego funkcję naznaczoną tymczasowością.

0ZCViQ5GcDzktthHi8t9y6Pu3SqLWXxQBYUFJJZApRb7COFWnmUGzwON0ju5_mww-vroa-ch-trzon-centralny.jpg

Nowymi elementami są połączenia przestrzenne w postaci ażurowego szybu windy w centralnym pierścieniu budynku, zakratowane otwory po wtórnym szybie dźwigu towarowego i dwukondygnacyjna pustka na poziomie ekspozycji. Na dachu powstał taras i cylindryczny, szklany pawilon mieszczący kafejkę – do niej poprowadzono nowe schody, które zostały przebite przez żelbetowy stropodach o grubości 2,5 m. Pojawiła się także spójna informacja wizualna. Część istniejących otworów drzwiowych zamurowano, ale ślad ich obecności nie został zatarty – wypełniono je pomalowaną na biało cegłą wyróżniającą się na tle szarości betonowych ścian.

yaLiC4ntFFsjDcMDTDNBRZwSz1S3o1JneHN9qIytUvG4BiY0mxb2gQBOVvfI_mww-vroa-ch-wejscie-glowne.jpg

Tymczasowa siedziba MWW służy przede wszystkim prezentacji i przechowywaniu kolekcji dolnośląskiego oddziału Zachęty.

bZcsliwFoV1mGwH3em0hNAHdSWmw6fwoP08RtPH3OjiQFtemv4nKuvrjnfnj_mww-przekroj.jpg
SvcUmobi886nlXuVVVRwX64sj51IweJLHwJwR9FLuKGLruHpQB8YmRb7Wtnv_mww-vroa-ch-rzut-4pietro-copy.jpg

Autor (1942): Richard Konwiarz
Autorzy przebudowy (2011): VROA ARCHITEKCI / ch+ ARCHITEKCI (Agnieszka Chrzanowska, Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Magda Szwajcowska, stud. Karolina Wrzosowska)
Lokalizacja: Wrocław, Plac Strzegomski 2
Autorzy instalacji Beautiful Tube: L/B Sabina Lang, Daniel Bauman
Inwestor: Zarząd Inwestycji Miejskich
Wykonawca: PBH ARKOP
Powierzchnia całkowita: 5258 m2
Projekt: 2010
Realizacja: 2011

fot: Łukasz Wojciechowski

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera