Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Spokój i światło

 

Czas czytania: ~3 min


7ucM8IDmmy4KYlEBltZmQP4XypajBhuza2KRkiZoYgKu0whWGzIUqKISSiI3_kurylowicz-associates-cpn.jpg

W pewnych sytuacjach architektura musi się usunąć na dalszy plan, stając się neutralną oprawą dla wydarzeń i emocji, które są związane z funkcją budynków. Ze stworzeniem takiej właśnie 'oprawy' zmierzyli się architekci z pracowni Kuryłowicz & Associates, projektując budynek Centrum Profilaktyki Nowotworów w Warszawie.

ZHrWuwrRz94FHxEBeeQnkIMoHUdKAyyt83bZ3Wpy6DlRnkVJqTL3gXyBVM2b_kurylowicz-associates-cpn-2.jpg
Q8OXtrowxefYZGXxZzxWJDOUEVVU3LjojRr8rcxew6rUzZNDbm8EdyOmicss_kurylowicz-associates-cpn-3.jpg

Tworząc budynek kliniki, architekci musieli uwzględnić trudny, emocjonalny kontekst takiej placówki. Wychodząc z założenia, że wizyta w szpitalu – nawet jeśli jej celem są tylko z badania – jest dla pacjentów źródłem stresu, za najważniejsze uznali stworzenie miejsca pełnego spokoju i harmonii. Przyjęli bowiem zasadę, że architektura powinna tonować emocje i sprzyjać wyciszeniu, a nie atakować pacjentów silnymi bodźcami wizualnymi. Z tego względu podjęli decyzję o zastosowaniu minimalnych środków wyrazu i skoncentrowaniu się na kojącym działaniu światła.

dgvdbv2L0OTv9nDIGPbT0AB0LWTLYlaYbEByXRt5gPSKLnRwEFK7ADF0mJYU_kurylowicz-associates-cpn-4.jpg
QVe10GpbbIbBzuRHTYxck3fwBRvxl3Ef9460ZUApUc1JEJrZHzAGG3fP64kK_kurylowicz-associates-cpn-5.jpg

Efektem tak nakreślonej idei jest prosta, jednorodna bryła budynku oraz użycie powściągliwej kolorystyki i jednolitych, stonowanych materiałów elewacyjnych. Główne elewacje budynku zostały pokryte laminowanym szkłem o różnym stopniu przezierności, dzięki czemu budynek jest świetlisty i mieni się odcieniami bieli. Całkowicie transparentne przeszklenia zastosowano tylko w holu wejściowym i poczekalniach. W pomieszczeniach, gdzie potrzebny jest komfort i poczucie intymności, a więc w gabinetach i salach zabiegowych, przezierne są jedynie niewielkie, wertykalne okna. Resztę ścian tworzą duże, półprzezroczyste tafle, które zapewniają miękkie, rozproszone światło i kontakt ze światem zewnętrznym, a zarazem gwarantują pełną prywatność.

mdmX1KM7luwGjAQOILG9AM0OeUuKTtqjHD6GINfaUyiYBJbgyWs5dusnmyf5_kurylowicz-associates-cpn-6.jpg
2VlBdJfBZfOHWikQ8aAj7nDiv8ie1wPDosMsKR0oZTYX4kmTjQIrZzZTUiKk_cpn-aa-pop1.jpg

Dzięki zastosowaniu na elewacjach szkła o różnym stopniu przezierności, budynek ciekawie prezentuje się po zmroku, kiedy wnętrza kliniki oświetlone są sztucznym światłem. Wówczas ukazuje on swoje wnętrze, wciąż jednak chroniąc prywatność pacjentów.

W odmienny niż główna bryła budynku sposób ukształtowana została strefa wejściowa ulokowana w niskiej, horyzontalnej bryle wykończonej grafitową blachą. Przeszklenie jej frontowej elewacji pozwala zajrzeć do holu wejściowego i przylegającej do niego kawiarni.

fm6afOVdTXCv0kXNSVXPWY0oD5BYjIaCtyB1bgdA1r9HmddrvXEOmyyGli0O_cpn-pzt.jpg
xJLPvPYcOoXKEhm8C6Yu5eMyXCefepv0uKb3yCL8MWBm8bAUBbvVUI51xdBc_cpn-parter.jpg

Wnętrza kliniki w konsekwentny sposób kontynuują założenia dotyczące architektury budynku. Także w nich dominują jasne, neutralne kolory – odcienie bieli i szarości ożywione akcentami kolorystycznymi wprowadzonymi przez elementy wyposażenia i informację wizualną.

WUDkg23DX3qAvUbz9e1CPUyxy5V0wcxbEeMbuyRM5yX3BRlQBzLFqVNVhYvM_cpn-pietro.jpg

Nazwa obiektu: CENTRUM PROFILAKTYKI NOWOTWORÓW
Lokalizacja: Warszawa, ul. Roentgena 5
Architekci: KURYŁOWICZ&ASSOCIATES
Autorzy: architekci Stefan Kuryłowicz, Jacek Syropolski, Magda Rostowska
Współpraca autorska: architekci Bartłomiej Sabela, Magda Pawlak .
Architektura wnętrz: nazwa pracowni: KURYŁOWICZ&ASSOCIATES,
architekci Stefan Kuryłowicz, Jacek Syropolski, Magda Rostowska, Barbara Michałowska
Współpraca autorska: projekt systemu informacji wizualnej – Rajmund Rajchel
Konstrukcja: nazwa pracowni: LGL Sp. z o.o.,
Inż. Janusz Lenarczyk,
Generalny wykonawca: Narew Styl Sp. z o.o.
Inwestor: Fundacja TVN „Nie Jesteś Sam”
Powierzchnia terenu: na terenie Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
Powierzchnia zabudowy: 985 m2
Powierzchnia użytkowa: 3.210 m2
Powierzchnia całkowita: 3.778 m2
Kubatura: 14.547 m3
Projekt: 2008-2010
Realizacja: 2009-2011
Koszt inwestycji: 36,5 mln pln

fot: dzięki uprzejmości Kuryłowicz Associates

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mały domek ze Studia Otamto
Mały domek ze Studia Otamto

Projekt architektoniczny domku działkowego, jaki dla prywatnej inwestorki stworzyło Studio Otamto po ...

Znamy zwycięzców Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019
Znamy zwycięzców Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019

2 czerwca 2020 odbyła się uroczysta Gala Online dwunastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL ...

Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP
Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP, którego temat ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera