Z Azji do Włoch - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z Azji do Włoch

 

Czas czytania: ~3 min


Austriacka pracownia Coop Himmelb(l)au, po zaangażowaniu się w projekty w Chinach i Korei Południowej, wraca na Stary Kontynent. W marcu wygrała dwa konkursy we Włoszech – najpierw na fragment złożonego przedsięwzięcia „Spacer w czasie” w Perugii, później – na koncepcję Muzeum Sztuki w Strongoli w Kalabrii.
Pierwszy projekt jest elementem szeroko zakrojonego programu zainicjowanego przez uniwersytet w Perugii. Jego celem jest rewitalizacja okolic miasta i podniesienie ich walorów turystycznych poprzez wytyczenie sieci ścieżek i szlaków pieszych. Wschodnie zbocze akropolu Perugii od lat czeka na zagospodarowanie i ożywienie. Kiedy doprowadzono tam linię minimetra, otworzyły się nowe perspektywy na rozwijanie w tym regionie turystyki, łączącej walory krajobrazowe i historyczne (Perugia to starożytne miasto, będące niegdyś jednym z 12 ośrodków tworzących ligę etruską). Program przebiega dwutorowo: z jednej strony ma odkryć przed ludźmi archeologiczne tajemnice pozostałości etruskich murów miejskich, z drugiej – stworzyć atrakcyjne przestrzenie publiczne i połączyć ścieżkami pieszymi kluczowe dla tej okolicy punkty – Pizza Della Rupe, który ma wyznaczać oś założenia, podziemia Sopramura, Corso Vannucci i Via Mazzini, która, ze względu na niekorzystne warunki klimatyczne, zostanie przekształcona w szklany pasaż. Studiami badawczymi i aranżacją podziemi Sopramura zajmie się Departament Inżynierii Środowiskowej i Cywilnej, natomiast rolą biura Wolfa D. Prixa jest opracowanie szklanego baldachimu nad Via Mazzini.
cpkxHdhqvOa6xAqoxMDJHl8DYGsQ6bJgIbbnn3wj5lvCi8eNTyB9yB7GNDHh_calabria.jpg
Wyniki drugiego konkursu – na projekt Muzeum Sztuki w Strongoli – zostały ogłoszone 26 marca. Budynek stanie na szczycie wzniesienia Motta Grande, a jego bryła, przypominająca potężną, abstrakcyjną rzeźbę, będzie doskonale widoczna z rozciągającego się u jego stóp miasta. Dzięki ekspresyjnej formie i lśniącym, odbijającym światło elewacjom, budynek będzie się zdecydowanie odcinał na tle zielonego krajobrazu. W założeniu projektantów, obiekt ma być nie tylko miejscem służącym do prezentowania dzieł sztuki, ale też centrum rozrywki i rekreacji, czemu służyć ma między innymi restauracja z tarasem widokowym.
hj3d8D2A9sixn9pAEdihSf4TvQd5xn2RW7L4mWmyblHcSKsxYb8O8ffC7CXS_calabria-2.jpg
Bryłę budynku tworzyć będą trzy połączone z sobą elementy – zwrócona w kierunku miasta stożkowata konstrukcja mieszcząca główne wejście i hol, spiralna rampa prowadząca do strefy wystawienniczej oraz przeciwległe do niej, nadwieszone ramię mieszczące restaurację połączoną z tarasem widokowym zwróconym na wschód – w kierunku morza. Zarówno restauracja, jak i platforma będą bezpośrednio połączone z częścią muzealną. Zajmująca dwa piętra powierzchnia ekspozycyjna została zaprojektowana tak, by zapewnić jej maksymalną funkcjonalność i elastyczność. Windy umożliwią jej komunikację z kondygnacją podziemną, w której ulokowano pomieszczenia techniczne. Wielofunkcyjny hol w centralnej części budynku może być wykorzystywany zarówno jako reprezentacyjne foyer i przestrzeń dla wydarzeń publicznych, jak i jako dodatkowa przestrzeń ekspozycyjna dla wystaw czasowych oraz sala wykładowa i kinowa.
QyAAbjrNL0G83L2ZHmpo0aqZeKGyfKuBQ3kTEqSDmoROXIbr7OV3ITKZJtwQ_calabria-3.jpg
Zwycięski projekt wzbudza wiele kontrowersji i trudno się temu dziwić. Charakterystyczna dla Coop Himmelb(l)au ekspresyjna, odważna forma to silny kontrapunkt dla naturalnego krajobrazu. Nie brakuje więc głosów zarzucających projektantom brak szacunku dla zastanego kontekstu i barbarzyńskie wręcz naruszenie harmonii i piękna otaczającej przyrody.
nhukMlYLxZmeFEj0dMUuecGCL7fD1gg6sn0P6lwxXZhm5HGstUmSDIYe1Wem_calabria-4.jpg
Coop Himmelb(l)au w Chinach i tu

Coop Himmelb(l)au w Korei

Podepnij swój artykuł

tagi

Osiedle w kolorach ziemi od Beczak&Beczak Architekci
Osiedle w kolorach ziemi od Beczak&Beczak Architekci

W bezpośredniej okolicy parku Kampinoskiego pod Warszawą powstało osiedle w kolorach ziemi, zaprojek ...

Nowy Gurewicz w Otwocku. Klinika Medyczna MIRAI Clinic - prezentacja obiektu
Nowy Gurewicz w Otwocku. Klinika Medyczna MIRAI Clinic - prezentacja obiektu

Pensjonat Abrama Gurewicza był niegdyś wyjątkowym przykładem architektury drewnianej w stylu Świderm ...

Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak
Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak

Zapraszamy na webinarium firmy EkoTeak, które poświęcone będzie nawierzchniom tarasów, balkonów, log ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera