Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


U stóp wieży

 

Czas czytania: ~2 min


19HPm1xHvEU7PP6pTkm9cVzH5nqXXbqWF4tpX3FWxjJf1buTp05cmnGOGMVk_the-round-tower-de-matos-ryan.jpg

Część mieszkania znajduje się w podziemnych tunelach, część – we wznoszącej się na szczycie wzgórza zabytkowej wieży. Taki niezwykły dom powstał w Gloucestershire w Anglii. Zaprojektowali go architekci z bura De Matos Ryan.

pODaKG4x5DNMDAi5TrCWVQFjGbyIUeuS9zC9Wi7FGe1H0EttkHRTrePRBVvq_the-round-tower-de-matos-ryan-2.jpg
4Zio844H81hFXTMIfnqFAq7wgAVzaUjSvD4D7mbrCAudR4vHeypkXi7BZGKe_the-round-tower-de-matos-ryan-3.jpg

Zaadaptowana na funkcje mieszkalne wieża figuruje na liście dziedzictwa kulturowego Wielkiej Brytanii. Mimo to, wskutek wieloletniego zaniedbywana, popadała w ruinę i padała ofiarą pożarów. Konieczne było więc nie tylko dostosowanie jej do współczesnych potrzeb, ale także pieczołowite odrestaurowanie z poszanowaniem wymogów konserwatorskich.

VhkTHSuKQWlUb7eE1RrpT5MDVYtqOnDdIYS98BqPZW276eaXWRBm4lia9Gh7_the-round-tower-de-matos-ryan-4.jpg
V3R0eE56FWmADQm6jqhIGA22d8ZEHqd3fQZ6ZqsOKdkdCKN35Gwp9DUItjR5_the-round-tower-de-matos-ryan-5.jpg

Architekci musieli też uwzględnić zastany kontekst przestrzenny – ulokowana na wierzchołku wzgórza wieża, górując nad ulokowaną u jego stóp miejscowością Siddington Village, stanowi wertykalną dominantę w rolniczym otoczeniu. Tego stanu rzeczy nie należało naruszać.

jrbefXMSIeD8scIsLMA8gwPdByYA6VZjlgdEhEdM0EYoS0JE4qoWDmt3r09G_the-round-tower-de-matos-ryan-6.jpg
2wgx4CaV7FHhRowxWjiQafxumfFxRxjAzMaBHtBnDhXJREWYoGF1f5Yd0oy3_the-round-tower-de-matos-ryan-7.jpg

W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem okazało się ulokowanie części kubatury pod ziemią. Nakryty zielonym dachem budynek z daleka jest zupełnie niewidoczny. Dopiero z bliska można zauważyć jego obecność, którą zdradza ulokowany na tyłach domu, zagłębiony poniżej poziomu gruntu taras z basenem oraz balustrada otaczająca atrium.

Z3rH6Jmc2ULnFV449eW7eGjNyYTUWRuyTwf6lbekllDUp9qeyFfS10K81mZr_the-round-tower-de-matos-ryan-8.jpg
lWWiEd8RhXw7MYqXttqVarihHAoz0ZLTBqW4qq4GAPFkgXIcvtgGCrAOJ0Hu_the-round-tower-de-matos-ryan-9.jpg

By zapewnić dostęp dziennego światła do podziemnego domu, architekci zastosowali przeszklone elewacje zarówno od strony tarasu, jak i wewnętrznego dziedzińca, wokół którego rozplanowano wnętrze.

8jiPlmJcAzxrkYM2qVch9ToLjCCod1vuJcQbwIfjoS53s6DTZMOeN4BL76WO_the-round-tower-de-matos-ryan-10.jpg

Z głównej – dziennej części budynku podziemny korytarz prowadzi prosto do wieży, która na parterze mieści strefę rekreacyjną, na wyższych kondygnacjach zaś – sypialnie czteroosobowej rodziny. Na dachu budowli znajduje się taras widokowy, z którego można podziwiać panoramę okolicy.

Na skraju działki wzniesiony został nowy budynek mieszczący pokoje dla gości oraz garaż.

Fot: Edmund Summer


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mały domek ze Studia Otamto
Mały domek ze Studia Otamto

Projekt architektoniczny domku działkowego, jaki dla prywatnej inwestorki stworzyło Studio Otamto po ...

Znamy zwycięzców Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019
Znamy zwycięzców Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019

2 czerwca 2020 odbyła się uroczysta Gala Online dwunastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL ...

Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP
Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP, którego temat ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera