Biała geometria - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biała geometria

 

Czas czytania: ~2 min


beCIfShGFe0pyl9Jt7yMaXmmtSg0BGIjImQ4FdJzjNdt6imGPPLiuS4dWti4_suha-private-house-arhitektura-d-o-o.jpg

W otoczeniu starych zabudowań gospodarskich wyrosła nowa, biała bryła. Swoją prostą, geometryczną formą zdecydowanie wyróżnia się na tle zastanych obiektów, a jednocześnie wpisuje się z sytuację przestrzenną działki, powtarzając obrys stojącego wcześniej na jej miejscu budynku. Biały dom, który powstał we wsi Suha na przedmieściach Škofja Loka w Słowenii jest dziełem projektantów z biura Arhitektura d.o.o.

DLHsR9vM63hXDTbyHXs0PJqwgHm76WIYcwesCFPIZTNZr5yegxfHZoBxadLj_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-2.jpg
y1RjsW4etnjgLvPhzFR3COAmgPhRUjHK4oUwSx2faoZnuK7EN2VA6njfE7lN_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-3.jpg
7Kpz7fP1cnQrHCKceaLxfeqjS6LPV6KALTvi4b3jAs2pqOse5et4suM4mLY6_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-4.jpg

Sposób usytuowania budynku podyktowany był wytycznymi konserwatorskimi. Z tego samego powodu budynek został nakryty spadzistym dachem. Szanując te wymogi, architekci musieli spełnić oczekiwania inwestora, syna dawnego właściciela gospodarstwa, który – wykształcony i przyzwyczajony do życia w mieście – oczekiwał bardziej komfortowych, 'miejskich' warunków życia mimo lokalizacji domu na terenach rolniczych.

TQ2AnuuV4TyfdfP1Z6jq0tJnZYW0Tox1s0r7z684ioCuDyDogMvYFY7k1is0_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-5.jpg
9keBUcD4nFIzYlDMZRqLul22B8V6aTcvy2QIvzFhvvGFyfmCsXqj1GbjghEU_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-6.jpg

Gospodarstwo położone jest na wzgórzu nad rzeką Sorą i rozciąga się z niego widok na otoczenie – dolinę rzeki i średniowieczny zamek w Škofja Loka. Nowy budynek o przekroju zbliżonym do litery Z usytuowany jest prostopadle do skarpy nadrzecznej, frontem w stronę rozległego dziedzińca. Jego przeciwległa strona wtopiona została w naturalny, porośnięty trawą pagórek, dzięki czemu bryła została zintegrowana z naturalną topografią terenu.

rY1pAXy0Ky8T3qj3FYWNrGP7dvFHfDQNUs91svwo3dNkaS5Gu7vDuNpUda8e_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-plany.jpg
RRkpKvAQ7gvBfQL94aqjNGNAQ9OBZytdXatuV5QeS1ZUPIDwNiyfwK4sh2Wg_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-section.jpg

Wewnętrzna organizacja przestrzeni budynku jest równie prosta i logiczna jak jego forma zewnętrzna. Piwnica mieści duży garaż, pomieszczenie magazynowe i gospodarcze, saunę, siłownię oraz kotłownię. Parter – niemal zupełnie otwartą przestrzeń o planie wydłużonego prostokąta – zajmuje strefa wejściowa, pokój dzienny oraz kuchnia z jadalnią. Dzięki dużym przeszkleniom, można z nich podziwiać widok na rzekę i miasto w oddali. Na piętrze ulokowano sypialnie gospodarzy ich dzieci, łazienki i garderobę.

rRfYWGbe37fPQzO1zHKWjhCbbjebB5I0xHhVmEu5xnwwQSUUEcz75XL0klwi_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-site.jpg
E6lkafOMQpQkJhZevGtTcVbBq0hiocvltck9HoWtMonRL6fiuQUzRMSv36JV_suha-private-house-arhitektura-d-o-o-sketch.jpg

Architekci: Arhitektura d.o.o.
Lokalizacja: Suha / Škofja Loka, Słowenia
Zespół projektowy: Peter Gabrijelčič, Boątjan Gabrijelčič
Realizacja: 2010-2012
Konstrukcja: Navor d.o.o.
Koszt budowy: 450,000 euro

Fot: Marko Zoranovič


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice
Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice

Nowa Chmielna – pod tym hasłem władze Warszawy zorganizowały konkurs architektoniczny na projekt mod ...

Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych
Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych

Zapraszamy na cykl dyskusji online o możliwościach spowolnienia zmian klimatu oraz koniecznych przed ...

Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?
Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?

Umożliwiają trwały i estetyczny montaż betonowych elementów, chronią przed szkodliwymi czynnikami, p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera