Złoto wśród murów - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Złoto wśród murów

 

Czas czytania: ~3 min


kgGXOOreMZBMOQa93r05pmYrfzDUThaH4pwnj9IW7hkGpHYByqHVDnk9X0qB_janus-extension-renewal-of-rapperswil.jpg

Na zwiedzających średniowieczne mury miejskie w szwajcarskim mieście Rapperswil-Jona czeka nie lada niespodzianka. Wśród starych fortyfikacji można się tam bowiem natknąć na zupełnie nowy budynek, który na dodatek odważnie manifestuje swoją współczesną metrykę.

gliCvgUTL6WL3RICFNcQbeA9qfwRxFroMGI38IGBwaCxNf5KujDkEjNYZdEx_janus-extension-renewal-of-rapperswil-2.jpg
bfv8CaNAGz11sBj8jDdi2apnAisKHlik8gvGZU38L8kSMPZ2KmYCesLwaILF_janus-extension-renewal-of-rapperswil-3.jpg

Przytulony do kamiennych murów obiekt powstał w efekcie rozbudowy muzeum miejskiego mieszczącego się w datowanych na koniec XIII wieku zespole budynków: wieży, domu mieszkalnym oraz drugim, połączonym z nim obiekcie pełniącym pierwotnie funkcje gospodarcze. Kompleks ten stał się zaczątkiem muzeum miejskiego, które ulokowało się w nim w 1943 r. Od tego czasu przeprowadzono kilka remontów, mających na celu zaadaptowanie obiektów militarnych do nowej funkcji, wciąż jednak było to za mało dla rozwijającej się instytucji.

GoCa12daCpzL2ykoLC3ArxsZ1qYz5N7VkUtmjMiUzRfzDChA5oQQtsKUpA2w_janus-extension-renewal-of-rapperswil-4.jpg

Na przełomie 2010 i 2011 roku liczące ponad 700 lat budynki przeszły gruntowną modernizację. Nie bez znaczenia dla inwestycji były wydarzenia polityczne – na początku XXI wieku pojawił się silny front postulujący połączenie dwóch miast – Rapperswil i Jony, do czego doszło w 2007 r. Renowacja muzeum miejskiego była pierwszym, prestiżowym projektem miejskim realizowanym po tym zjednoczeniu.

vRd2H1cTz7Mw1rcoO4bruZQWH7coBAKM78n2atxDzegJNeyT6lnQ9R5rI3dR_janus-extension-renewal-of-rapperswil-5.jpg
bupMlARVnPTNlR8SkzvuJCufsuDEjqbj4JIHcxVcXP7GEvv2ReUvAt1An3nS_janus-extension-renewal-of-rapperswil-6.jpg

W 2007 r. przeprowadzony został konkurs, w którym zwyciężył projekt studia mlzd Architects. Zadaniem architektów było zaprojektowanie na potrzeby muzeum nowej przestrzeni, która zaspokoi rosnące potrzeby lokalowe placówki i stworzy nowoczesną przestrzeń ekspozycyjną umożliwiającą organizację różnego rodzaju imprez. Nowa strefa wejściowa miała także nadać siedzibie muzeum reprezentacyjny wygląd odpowiedni dla jego publicznego znaczenia i rangi.

k2Tp103inDIj4w0Sw58I6e10q3HAohvk3vWXn6l3RasPtTuXM7Q5RbCUjtim_janus-extension-renewal-of-rapperswil-6a.jpg

Nowy budynek został zaprojektowany w dużym respektem dla historycznego otoczenia – do tego stopnia, że od strony północnej nie jest w ogóle widoczny, dzięki czemu panorama miejskich murów zachowała swój oryginalny wygląd. Dyskretnie wpisany w średniowieczną zabudowę i siatkę wąskich uliczek, nie jest jednak niepozorny – mało wyeksponowaną lokalizację rekompensuje nietypowy kształt i kolor budynku.

mBZEi55AVilvqPwMzHUymohyDyQFUZpw4btIEfpz4QcrNGOsdZ4PEEqA2jAD_janus-extension-renewal-of-rapperswil-7.jpg
ppPXfrxWLRSH3yzbnYxqTQzVZ59juK7hFwF9SjIV3O6YpCcWelVJqNRIND0b_janus-extension-renewal-of-8.jpg

Abstrakcyjna, wieloboczna bryła nowego segmentu została ukształtowana tak, by nie zasłaniała żadnego z okien starych budynków ani w całości, ani nawet częściowo. Tym jednak, co przede wszystkim przyciąga wzrok przechodniów, jest okładzina jego elewacji wykonana z perforowanej, brązowej blachy. W połączeniu z fasetową formą budynku, nadaje ona nowej strefie wejściowej muzeum rozpoznawalny, charakterystyczny wygląd jubilerskiego cacka.

EJI3BPjkrPTHwTUA1pueexY04tMsQtKPmGm8VOladoiNfpJn0EMGFCx4riYI_janus-extension-renewal-of-rapperswil-9.jpg

Lśniąca powierzchnia elewacji w ciągu dnia odbija światło, rozjaśniając ciemne i wąskie uliczki starego miasta. Nocą zaś, kiedy światło z wnętrza sączy się przez otwory w elewacjach, budynek przekształca się w potężną, miejską latarnię.

Projekt: mlzd Architects
Powierzchnia zabudowy: 370 m2 (stary budynek – 290 m2, nowy budynek – 80 m2)
Powierzchnia użytkowa: 990 m2 (stary budynek – 820 m2, nowy – 170 m2)
Powierzchnia fasady nowego budynku: 200 m2
Realizacja: 2011

Fot: Dominique Marc Wehrli

 

Artykuł konkursowy. Skomentuj na Facebooku i zgarnij atrakcyjne nagrody. Więcej o konkursie TUTAJ


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Innowacyjny konkurs na projekt parku w Warszawie
Innowacyjny konkurs na projekt parku w Warszawie

7 maja 2021 roku ogłoszono wyniki konkursu na opracowanie koncepcji parku o charakterze miejskim w d ...

Prefabrykacja w architekturze
Prefabrykacja w architekturze

Po okresie zniechęcenia do prefabrykacji spowodowanej doświadczeniami okresu PRL, w tej chwili wraca ...

Webinarium Knauf: Projekt, najważniejszy etap prac dociepleniowych od wewnątrz. Jak zrobić to dobrze?
Webinarium Knauf: Projekt, najważniejszy etap prac dociepleniowych od wewnątrz. Jak zrobić to dobrze?

Co jest ważne? Współczynnik U, komfort użytkowania czy wpływ docieplenia na trwałość przegrody? Proj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera