Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Półtora domu

 

Czas czytania: ~2 min


uW1WQVHgxHegeEXPPlikdjQG4BFU1DZnp1S0jc9I4011aAI3E10mj3peY7XK_kirchplatz-office-residence-oppenheim.jpg

Stary budynek gospodarski w Muttenz w szwajcarskim kantonie Bazylea został zaadaptowany na nowe – biurowe – funkcje i rozbudowany o dom mieszkalny, który wygląda jak połówka tradycyjnego domu krytego dwuspadowym dachem. Za tę kombinację odpowiedzialni są architekci z biura Oppenheim Architecture + Design.

qO9QzTNvY0ORGiLYE6lKOsn2td41GYFr37ji4mbRqTXdcMUDqDIbMrDKt5Iy_kirchplatz-office-residence-oppenheim-2.jpg
F8hqBQ9YJwhbcvvbLexU9VLxNCGkrFnoGLratuSg9EvSfyWna391GPwey4sO_kirchplatz-office-residence-oppenheim-3.jpg

Punktem wyjścia dla inwestycji był znajdujący się w historycznym centrum miasta zabytkowy dom z 1743 roku, pozostały po istniejącym tu niegdyś gospodarstwie rolnym. Po renowacji ulokowała się w nim siedziba biura architektonicznego, a na tyłach budynku wzniesiono mniejszy, trzykondygnacyjny dom jednorodzinny.

wZF6fGMQ5wmOyNfY65sXmGuMUj6ac35d9PYGrd6z85uOZsoS5BjibftyfMT0_kirchplatz-office-residence-oppenheim-4.jpg

Celem architektów było wpuszczenie w stare mury nieco świeżego powietrza. Ich ingerencja ma więc w pełni współczesny charakter, kontrastujący z historyczną tkanką architektoniczną, ale nie próbujący jej zdominować. Udało się to osiągnąć poprzez stworzenie nowych otwarć doświetlających wnętrza oraz umożliwiających przenikanie się i łączenie przestrzeni, a także pomalowanie ścian i sufitów białą farbą odbijającą się wyraźnie na tle starego drewna.

dYY63nv3Aodq2973OjWoAss97XgMnVxZfOOFbEfPQskzvzvOGcVU6ZzGsORq_kirchplatz-office-residence-oppenheim-5.jpg
sheGPASILrgklXdLI2uUOC0d3ApQS0V48jc1guLMKjWFUpqQMqsycRRyAig9_kirchplatz-office-residence-oppenheim-7.jpg

Oprócz renowacji starego budynku, projekt obejmował także budowę na jego tyłach nowego domu jednorodzinnego. Sięgając po tradycyjną formę i materiał, by nawiązać dialog z zabytkowym sąsiadem, architekci nadali nowemu obiektowi współczesną formę. W efekcie, zestawienie ich obu zyskało ekspresję wynikającą ze zderzenia nowoczesności i historii.

nzduQBG0Ov6Qv2scEZvFFreBBUIa9ujA34L6EWe98bQGkDXcgmbv5Lo6UDqc_kirchplatz-office-residence-oppenheim-8.jpg
qES3pmZqRcIIqprIIySO5z5lHvvF48pXKmeTRjDBj7XR0aCA1bxIlOvw4adL_kirchplatz-office-residence-oppenheim-10.jpg

Na najwyższym piętrze trzykondygnacyjnego budynku znajdują się sypialnie dla gospodarzy i gości, parter mieści kuchnię, jadalnię i salon, pokoje dzieci zaś ulokowano na kondygnacji położonej poniżej poziomu gruntu i otwierającej się przeszkleniem na zagłębiony dziedziniec połączony rampami z tarasem na poziomie parteru.

DsYCa3i04tSv0XOU86OREXRfYgcVd9PhoJ5YxDwfxZTjWnPfUaOE4bmD2T0T_ction.jpg
LECBJyzcURbgI9G9zF3nyKKnTAomL9MVuSbf6lVUTm2LKRjlyjtsbj2LG5kF_an.jpg

Tradycja i nowoczesność łączą się także na polu zastosowanych rozwiązań ekologicznych – umieszczone na dachu panele słoneczne idą w parze z wyborem tradycyjnego materiału, jakim jest pochodzące z rozbiórki drewno użyte na elewacjach nowego budynku, w maksymalnym stopniu wykorzystano istniejące elementy konstrukcyjne.

Architekci: Oppenheim Architecture + Design
Lokalizacja: Muttenz, Szwajcaria
Realizacja: 2012
Powierzchnia:

Fot: Borje Müller


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mały domek ze Studia Otamto
Mały domek ze Studia Otamto

Projekt architektoniczny domku działkowego, jaki dla prywatnej inwestorki stworzyło Studio Otamto po ...

Znamy zwycięzców Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019
Znamy zwycięzców Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019

2 czerwca 2020 odbyła się uroczysta Gala Online dwunastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL ...

Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP
Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP, którego temat ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera