Biały zlew - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biały zlew

 

Czas czytania: ~2 min


js98CgJqEL1TdUDn4FImqeTz8uhe81uHcyCF011OqeYB4H0gWQeF26gB7QLS_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects.jpg

Projektując rozbudowę Stedelijk Museum w Amsterdamie architekci z holenderskiego biura Benthem Crouwel Architects stworzyli budynek, który wygląda jak... wielki, kuchenny zlewozmywak.

i1ehBGfVSBEkfKO1Ub5TGTlJ7BV5KRyaBkGnvdb4rvIgtyOuYYJa7Blwa1nS_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects-2.jpg
8nHC73YI8v7iINcApxtlGmNljTj15xahuwzk8cl4mP3DeGUf94QUHMwVV8mU_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects-3.jpg

Na inwestycję złożyła się gruntowna renowacja i rozbudowa muzeum, którego główna siedziba mieści się w budynku zaprojektowanym przez A. W. Weissmana. Wzniesiony w 1895 r. z czerwonej cegły gmach został odświeżony, ale poza tym – jego forma pozostała bez zmian. Zasadniczą częścią projektu była rozbudowa, w efekcie której muzeum zyskało dodatkową powierzchnię zarówno poniżej gruntu, jak na powierzchni.

Pierwotna siedziba muzeum zachwyca wspaniałymi klatkami schodowymi, dużymi pomieszczeniami i naturalnym światłem. Te cechy architekci chcieli powtórzyć w nowym obiekcie, ale przekładając je na język nowoczesnej architektury.

UcvcSmDxBPIHgZXPI4gYynh8pW8DTEXCbelKyqSvKA5PmOIWbdSHmwGyEkgi_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects-4.jpg
teofnmo0BM57hdvUkGfAKibcvaeIpPzySjpqyguyrehu3eIDhYGpxn98KbrQ_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects-5.jpg

Wejście do nowego budynku umieszczono w przeszklonej fasadzie od strony otwartego placu Muzealnego. Wyrastająca nad transparentną podstawą biała, pozbawiona kątów prostych bryła zbudowana z syntetycznego materiału – wzmocnionego włóknami tetraftalanu polietylenu – tworzy mocny kontrast z tradycyjną, ceglaną fasadą XIX-wiecznego sąsiada i staje się znakiem rozpoznawczym nowoczesnego muzeum.

ZnRfFPFfP9mJbTrdRePYvpoABRSdVtuzUE02Ma4MlufBnoEoCZ1wlypizZ1K_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects-6.jpg
zBH50znbxBm82me9bNxC2eA0WtmSKcBl21XVK7GJvAuNNKKNL93AhjeLds1x_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects-7.jpg

Nowa, biała struktura stopniowo zwiększa swój obrys, przechodząc w potężne zadaszenie nad placem. Ponadto, dzięki jej wycofaniu w niższych kondygnacjach nie zasłania przechodniom widoku na oryginalny gmach.

z8qMYNkXtku1xN0fejjVxZmmZBx76sVhabblX9iP6yBwnOG6z7VlILEuoKn0_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects-8.jpg
B1QQcFYaceoO4azgX0NBYTNPae2grUuMk3Ey78FJFWtnBslPlmLZMRMiSAC9_museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects-9.jpg

Tuż przy wejściu do nowej części muzeum znajduje się przestronny hol, sklep i restauracja, natomiast największą salę ekspozycyjną, bibliotekę i 'centrum wiedzy' umieszczono pod ziemią. Mniejsze galerie mieszczą się także w wyższych kondygnacjach białej bryły. Komunikujące poszczególne piętra ruchome schody umieszczone są w wielkich tubach, klatki schodowe zaś – są lekkie i ażurowe. Nowoczesna aranżacja wnętrz nowej części muzeum – podobnie jak cała bryła – pozostaje w silnym kontraście ze starym budynkiem, wyraźnie podkreślając metrykę obu obiektów.

Klient: Miasto Amsterdam
Architekci: Benthem Crouwel Architekten
Powierzchnia: 12000 m²
Projekt: 2004
Realizacja: 2007 – 2012
Fot: John Lewis Marshall


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice
Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice

Nowa Chmielna – pod tym hasłem władze Warszawy zorganizowały konkurs architektoniczny na projekt mod ...

Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych
Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych

Zapraszamy na cykl dyskusji online o możliwościach spowolnienia zmian klimatu oraz koniecznych przed ...

Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?
Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?

Umożliwiają trwały i estetyczny montaż betonowych elementów, chronią przed szkodliwymi czynnikami, p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera