Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Blok czarny, blok biały

 

Czas czytania: ~3 min


fDqOCXCB6Nd8MqtVUpOLVpH9sfIfKPBfJTShzR96yhkBEY1L1EGJCrE5lXEw_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci1.jpg

Gdańska pracownia ...piw...paw architekci zaprojektowała nowy gmach kieleckiej Filharmonii. To, co wyróżnia ten obiekt, to doskonałe wpisanie go w istniejącą zabudowę, ukłon w stronę stojącego tu wcześniej budynku oraz powściągliwa, elegancka forma architektoniczna.

YV4mZUSCQAKcK7am6F1JpRsUGJ30YmkTnATmKEnSULr0gcZyKDh6WolgO163_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci2.jpg
XPjToZf3MtYOVJoWn9iaP5B7gVnH2ArPDIE6imi9nvmV4E0fFo4SORnp9VVV_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci3.jpg

”W zakresie opracowania terenu dążyliśmy do zachowania historycznego układu zabudowy działki w planie budynku, jak również nawiązanie w bryle do gabarytów istniejącego budynku koszar i próba przeniesienia atmosfery historycznej fasady pierzei w postaci rytmu i pionowej artykulacji fasad”, piszą sami autorzy budowli. Jak zwykle, gdy architekt projektuje obiekt wśród gęstej zabudowy centrum miasta, musi rozstrzygnąć dylemat, na ile trzeba dostosować się do sąsiedztwa, a na ile można puścić wodze fantazji. Marcin Piwoński, Robert Brodziński, Artur Stachura i Jacek Śliwiński podjęli próbę połączenia tych dwóch rozwiązań.

hoDGEPyuASOOQ6zV4Oj2TvjkfIBFSLr1NiNTe3qKzw2xfLpYnRMuWUalxPtT_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci4.jpg
FF1pD3igNMbq0TpDCNLXQUwboQGCNjytpywaosyNYRuEgAJV0L7tkiAPE6dC_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci5.jpg

Oddana do użytku w styczniu 2012 roku Filharmonia Świętokrzyska – to gmach, skomponowany z dwóch brył, różniących się nie tylko gabarytami, ale i kolorem. Biała i mniejsza z nich, ulokowana na rogu dwóch ulic (Głowackiego i Żeromskiego), zawiera w sobie wszystkie funkcje obsługujące główną bryłę budynku, czyli salę koncertową. Biały budynek pełni jeszcze jedną rolę: w jego bryle zawarto wspomnienie stojących w tym miejscu kiedyś koszar. Nowy obiekt powtarza ich gabaryty oraz układ elewacji (wąskie pionowe pasma okien nawiązują do pionowego porządku elewacji koszarowych), domyka pierzeję ulicy oraz – jak określili to architekci – „pozwala także na odpowiednie przejście z bardziej wielkomiejskiej skali ulicy Żeromskiego do kameralnej skali ulicy Głowackiego.”

Xx8vGtyEHVy62eqKDmRydRyGfyE1Y8m7vUY5ojwK94kZgJnU4HM8apwTALoB_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci12.jpg
LeO1IuQq4iTR7NT3rxHNEPXAwB0IwbynYhN4hXwYxLFSZuYxYPWOAqfJFCnQ_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci13.jpg

Od strony ulicy Żeromskiego białą część „oplata” większa (przede wszystkim wyższa) część czarna. To w niej mieści się sala koncertowa, sala kameralna i główne foyer filharmonii. Na stylu czerni i bieli w przeszklonym segmencie ulokowano wejście główne do budynku. Czarna część budowli w większej części znajduje się wgłębi działki, dzięki czemu można było jej nadać spore rozmiary unikając zaburzania porządku istniejącej pierzei ulicy.

jFOZkpZl9ELrbfOGHX44sQ8GsCVON4fLieAPnBKjNfWF1YNF33BlYHek6K49_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci16.jpg
2Yd2OwvnICXiFDgozbHohBp4edvzzAvsLKfyTZlhvROcRVHpcd25NZJ3rSVy_filharmonia-swietokrzyska-piw-paw-architekci32.jpg

Gmach Filharmonii Świętokrzyskiej, pozbawiony detalu, prosty, wręcz chłodny, doskonale wpisuje się w zróżnicowane otoczenie. Nie stara się „przekrzyczeć” ani sąsiednich kamienic, ani socrealistycznego gmachu dawnego Urzędu Wojewódzkiego naprzeciwko – raczej w stonowany i elegancki sposób wpisuje się w okolicę. A surowa czerń i biel na elewacjach nie tylko dodają stylowości obiektowi, który ma się przecież kojarzyć z kulturą wysoką, ale mogą się też kojarzyć z... klawiaturą fortepianu.


Międzynarodowe Centrum Kultur – Filharmonia Świętokrzyska
Lokalizacja: ul. Stefana Żeromskiego 12, Kielce
Inwestor: Filharmonia Świętokrzyska im. Oskara Kolberga, Plac Moniuszki 2B, Kielce
Projekt: ...piw...paw architekci sp. z o.o., Gdańsk, Marcin Piwoński, Robert Brodziński, Artur Stachura, Jacek Śliwiński
Współpraca autorska: Michał Chyła, Zofia Piwońska, Wojciech Matuszewski, Krzysztof Kozłowski, Piotr Paszkowski, Krzysztof Walendziuk, Paweł Gumuła, Wojciech Spyra
Architektura wnętrz: ...piw...paw architekci sp. z o.o., Gdańsk
Akustyka: Ewa Więckowska – Kosmala, Magdalena Czechowska
Konstrukcja: IMT – Biuro Konstrukcyjne Marcin Trzewik
Generalny wykonawca: Konsorcjum UNIBEP S.A. i UNIMAX Sp. z o.o.
Projekt: 2007-2008
Realizacja: 2011
Koszt inwestycji: ok. 68 mln PLN
Zdjęcia: dzięki uprzejmości ...piw...paw architekci, piwpaw.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera