Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czystość i ład

 

Czas czytania: ~2 min


Wr0WiaL1QjyJFCvhYksUCG4e8hy0TiJonNeV2Ci2j5IYFfHp4RDaxIuFfXSK_dolnoslaska-szkola-wysza-mackow-1.jpg

Choć siedziba Dolnośląskiej Szkoły Wyższej została oddana do użytku już kilka lat temu, warto się jej przyjrzeć jako pomysłowi na adaptację istniejących, ale mało formalnie interesujących budowli (których przecież w polskich miastach jest dużo). W tym przypadku w funkcjonalny obiekt uczelniany zamieniono typowy biurowiec z lat 70. ubiegłego wieku. Zadania modernizacji podjął się zespół Zbigniewa Maćkówa – w wyremontowanym starym budynku powstał główny gmach szkoły; do niego zostały też dobudowane dwa mniejsze, nowe skrzydła.

5RSPPd3KMrw2SSEOx1rZODmJQH5FKM79jA5z9cwttczzcAzvnZgS3u5t1vIj_dolnoslaska-szkola-wysza-mackow-2.jpg
jpkHoQVPmOeGrbGjI1rfcssh7co5cc5TpoMWX4jHts49Vj60QSWPX0V5CK1z_dolnoslaska-szkola-wysza-mackow-4.jpg

Jak podkreślają architekci, „założeniem projektu była minimalna ingerencja w istniejący sześciokondygnacyjny budynek biurowy i próba wykorzystania jego potencjału przestrzennego”. Gmach zachował wiec swoja bryłę, przestrzeń wewnątrz dopasowano jedynie do nowych potrzeb: znalazły się tu sale dydaktyczne uczelni. Wnętrze i elewacje gmachu połączył wspólny motyw wykończeniowy: pionowe płaszczyzny w budynku obłożono panelami w trzech odcieniach szarości. Ich nieregularny układ zmniejszył monotonię prostych, rytmicznych podziałów.

eOwjrk6mlkavzyag3MufxnjrJJGCbqA8bASmekEFZLAwzsqVCjBUCdlSbTiI_dolnoslaska-szkola-wysza-mackow-5.jpg
9wgGRXIClg2jJGkBjVzFE8ECDEGSaAZrNje3k2X3lCtsCTg3PNO4gtrfVuBX_dolnoslaska-szkola-wysza-mackow-6.jpg

Dość wysoką bryłę korpusu głównego skontrastowano zaś z dwoma niższymi pawilonami. W jednym znalazła się biblioteka, w drugim – aule multimedialne. Wszystkie trzy części kompleksu tworzą spójną całość dzięki wspólnej tonacji kolorystycznej (są właściwie monochromatyczne) oraz detalom ze stali: balustradom, słupom konstrukcyjnym, siatkom, zastępującym ścianki działowe.

b1E55txRsTxyVpKEclFBby6pgHrgZokHjgbiZg7tp5MElm74AdE0kIvhYfNf_dolnoslaska-szkola-wysza-mackow-8.jpg
k71T5trpJeJijC6k8c7Gj3Szm0npAWpboqLkZjQVVUWyzWmnbT0MAti6pxrG_dolnoslaska-szkola-wysza-mackow-88.jpg

Wyróżniony trójbarwną mozaiką na elewacjach gmach z lat 70. (nowe skrzydła mają jednokolorowe ściany) zmienił swoje oblicze na znacznie nowocześniejsze i bardziej komfortowe, ale jednocześnie zachował bryłę sprzed 40 lat. Architekci nie zdecydowali się na radykalną przebudowę – wprost przeciwnie, uprościli podziały wewnątrz budynku i wykończenie jego elewacji, niejako „oczyścili” jego kształt. Wzbogacając kompleks o dwa nowe skrzydła stworzyli całość, którą z niewielką dozą patosu można by nazwać pomostem między XX a XXI wiekiem.

Nowy budynek dydaktyczny Dolnośląskiej Szkoły Wyższej
Lokalizacja: Wrocław, ul. Strzegomska 55
Inwestor: Dolnośląska Szkoła Wyższa Towarzystwa Wiedzy Powszechnej
Projektanci: Monika Jankowska, Zbigniew Maćków, Dominika Mrozińska, Bartłomiej Witwicki, Ewelina Zawadzka, Michał Zawadzki, współpraca: Andrzej Piątkowski (wizualizacje)
Wykonawca: Skanska SA, oddział Wrocław
Projekt: 2005-2006
Realizacja: 2006-2007
Powierzchnia zabudowy: 1946,1m2
Powierzchnia użytkowa: 5829,9m2
Kubatura: 21921,6m3
Zdjęcia: mackow.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera