Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Trzy stylowe bryły

 

Czas czytania: ~2 min


Gvs85DpPGdp4Z8SdUzJj8zUaQmYoqCOda4nMByZcsx9bUAiejGy2eh0oyoiy_geocentrum-kurylowicz-1.jpg

Pierwsze próby wykreowania bryły Geocentrum były pechowe – dwa konkursy architektoniczne, jakie na projekt budowli organizowano w latach 2007 i 2008 nie były udane i wreszcie w 2009 roku autora koncepcji obiektu wyłoniono w drodze przetargu. Choć zazwyczaj przetargi nie służą architekturze (wybierane są oferty najtańsze, a nie najlepsze), tym razem zwycięski projekt oferował nie tylko dobre warunki dla inwestora, ale i atrakcyjną, wartościową architekturę.

ajLwvlPE5rtyM3BdKl5AvMTtlg4tEug2PachLstZ9MuDrtPAZSNSdNPoSbBg_geocentrum-kurylowicz-2.jpg
Nf7XtanTdbJPCAskMr0vLITCzdcmpJDPC1ySaVs2kl9WNu7D0begs61AwIl8_geocentrum-kurylowicz-4.jpg
updNF4Xml2vQSqaVOBwL6t8Ng1MWvfHot3CQC0NT6z8ZSZ26P6lUSMBcfyWX_geocentrum-kurylowicz-5.jpg

Geocentrum ma pięć kondygnacji, prawie 12,5m2 powierzchni użytkowej i składa się z trzech podłużnych prostopadłościanów, ulokowanych na wspólnej parterowej platformie. Płaskie bryły ułożono względem osi północ-południe, pomiędzy nimi lokując dość duże dziedzińce, dzięki czemu wszystkie wnętrza otrzymały jednakowy i duży dostęp do światła dziennego. Gmach jest czarno-biały: jego elewacje wykończono na przemian białym tynkiem i czarną cegłą klinkierową. Jeśli dodać do tego długie, poziome pasy okien od strony rzeki i rytmiczny układ mniejszych otworów od strony ulicy otrzymujemy gmach o wyrazistym charakterze, ale jednocześnie stonowany i prosty Echa prostych modernistycznych rozwiązań połączono tu z surową elegancją.

Y8ZYqvILoYCBmysuXbnIt56O8p5PgfkmhJwqMMTaG4SBqFLHfne1Q2tyJGBL_geocentrum-kurylowicz-6.jpg
N8hnjivILiSYEef5qXJwBg9wgf1q5SDyGdU6Bg1T5gLTBROnlCTA2e4r8kKd_geocentrum-kurylowicz-7.jpg
iBemCewJXhu8aVpB3rab6uEmk0iuXQV20L9blXSga2tLgyWjqdhxMv9z5uxu_geocentrum-kurylowicz-8.jpg

Dynamiki rytmicznie ukształtowanym bryłom nadają drobne elementy: lekko ukośny dach (budynki na jednym końcu mają pięć, na drugim cztery kondygnacje), kontrasty (białe nisze okienne na czarnych elewacjach), nieregularności w rozmieszczeniu okien (niektóre są wąskie, pionowe, inne łączą się w większe płaszczyzny). Wszystkie te zabiegi nie niszczą ogólnego wrażenia elegancji, jakie roztacza budynek, ale jednocześnie wprowadzają niewielkie „zaburzenia”, które w znacznym stopniu podnoszą atrakcyjność prostych brył.

tcbhR3rwkkxkpmEMbU5k2tkAtTz8Oaswc8EJfQZTr0pph6dixOrdrsTHLD7o_geocentrum-kurylowicz-11.jpg
mONDacvfnE2k8W49Xbx46OgxWHxRZO2bXZmEbayhrcYe0gckeemIsmNc79KA_geocentrum-kurylowicz-22.jpg
LdniwV4t8xPFxAWmjIqkozcypmKu3wiQD8fh2Axv1CH1zVH5QkNJTlHfSPny_geocentrum-kurylowicz-33.jpg

Otwarte kilka tygodni temu Geocentrum - to pierwszy etap budowy, w 2013 roku mają ruszyć prace budowlane na sąsiedniej działce, na której powstanie drugi gmach, uzupełniający funkcje badawcze tego już istniejącego. Gmachy powstają w sąsiedztwie także rozbudowującego się kampusu Politechniki Wrocławskiej, położonego na przeciwległym brzegu Odry. Według planów uczelni jesienią 2013 roku oba zespoły budynków ma połączyć kolejka linowa.

Geocentrum, kompleks edukacyjno-badawczy Politechniki Wrocławskiej (etap I)
Lokalizacja: ul. Na Grobli, Wrocław
Inwestor: Politechnika Wrocławska
Projektanci: Kuryłowicz & Associates: Stefan Kuryłowicz, Arkadiusz Chamielec, Artur Płaza, Bartosz Płaza, Anna Kosoń; współpraca autorska: Wojciech Robak, Piotr Szpara-Soliński, Karolina Rutka
Architektura wnętrz: Kuryłowicz & Associates
Architektura krajobrazu: Kuryłowicz & Associates, architekt krajobrazu Marta Nenycz
Generalny wykonawca: Kajima Poland
Powierzchnia użytkowa: 12 436 m²
Powierzchnia całkowita: 15 105 m²
Kubatura: 57 530 m³
Projekt: 2009-2010
Realizacja: 2010-2012
Koszt inwestycji: ok. 61 mln zł (z czego 45,5 mln zł z dotacji UE)
Zdjęcia: apaka.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera