Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom czarny – dom biały

 

Czas czytania: ~2 min


UKZbC1XIAXu6Ez7OlqQGwKCRxKxvVFTptlEh91Xo7uNvPh8RZpkrixXaarD3_major-dom-w-strozy-1.jpg

„Dzięki poniemieckim budynkom inwentarskim, panoramy okolic wiejskich dolnego śląska wyglądają zupełnie niesamowicie. Niemalże archetypicznie proste, ceglane bryły z dwuspadowym dachem, stajni, stodół, magazynów i domów mieszkalnych, w każdym gospodarstwie ustawione analogicznie, dzięki podobnym proporcjom, spadkom dachów i kolorze tworzą kompozycje niepowtarzalne, harmonijnie wpisujące się w pagórkowaty krajobraz rolniczy” - takimi słowami Marcin Major opisuje inspiracje, jakie posłużyły do opracowania projektu domu jednorodzinnego w podwrocławskiej miejscowości Stróża.

vWj6TrpMSZ2fjbLJhOX5Ncnp4mPOOLgydYHyDyFpKQ9HL675PTQe0toxCFjt_major-dom-w-strozy-3.jpg
ezrbvCL85L2amI6tRn3YGs53txA87sryccF2s2bYzNnhD5HrAqfMpaUaWK5E_major-dom-w-strozy-4.jpg

Dom powstał dla czteroosobowej rodziny, ceniącej przestrzeń oraz kontakt z naturą. Dlatego też kluczowym zadaniem przy projektowaniu było stworzenie wrażenia przenikania się wnętrza domu z otaczającym go ogrodem. Architekt uznał, że w krajobrazie okolic Wrocławia najlepiej sprawdzi się bryła już w nim istniejąca – dlatego dom otrzymał kształt wydłużonego prostopadłościanu przekrytego dwuspadowym dachem, będący parafrazą tradycyjnej dla tego regionu zabudowy zagrodowej.

bwzQEan9HWzLCFrsPURJjMZz0sO21bDc95QqdeSgd67EBxZbhH8YE5M48bEY_major-dom-w-strozy-5.jpg
vcA7d323Y8qzp2y8IOSJ1foHQ2gPDwjalVJiMILi4guZyh19ghPaekxHIPS7_major-dom-w-strozy-6.jpg

Co ważne – na działce powstały właściwie dwa domy, ustawione ukośnie względem siebie i połączone niewielkim łącznikiem, w którym znalazło się główne wejście do domu. Ustawione na kształt litery „V” dwie bryły pełnią rożne funkcje. Jak to określił architekt: „jedna funkcjonalnie stanowi strefę wspólnego użytkowania, a druga strefę użytkowania indywidualnego”. Ponadto pomiędzy nimi powstał trójkątny dziedziniec, szeroko otwierający się na ogród, a zarazem z dwóch stron osłonięty, a więc zapewniający poczucie intymności.

iDeXEXnUA92Nes8GvLBHxXeqGWIVghkqm5AG3Ac7Toz4JfwGtewA09gHEJpo_major-dom-w-strozy-7.jpg
g51bKJ0Mg293ySFXSw00rWRqnTOiduOTcJTABR8KixapuYV6WRVnWjAoUjQV_major-dom-w-strozy-8.jpg

Dwie bryły domu, choć mają takie same kształty, różnią się między sobą. Jedna z nich została otynkowana na biało i przekryta dachem w ciemnym kolorze. Ten bardzo tradycyjny układ (równie tradycyjna jest tu technika budowlana) nadał bryle wyrazu skromnej, prostej budowli, nie naruszającej istniejącego w regionie od lat „porządku” estetycznego. Druga bryła pokryta została czarną cegłą klinkierową i zamiast rytmicznego układu okien na elewacjach została wyposażona w pełni przeszkloną ścianę szczytową. Tu ulokowano salon i dzięki tejże szklanej ścianie można z jego wnętrza podziwiać rozległy widok na ogród.

EXJ9RNRBI55bf5pWluU808UgvCLn1xvP72o7xRMCMixWXzOgVTLUttWUn2u4_major-dom-w-strozy-2.jpg

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Stróża, k. Wrocławia
Inwestor: prywatny
Projektanci: Major Architekci, Marcin Major, Aleksandra Doniec, Joanna Omylska, Kamila Jacyniuk
Powierzchnia: 310 m2
Projekt: 2008
Realizacja: 2010
Zdjęcia: Macin Major, www.majorarchitekci.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera