Luksus w spichlerzu
Data dodania: 09.07.2013 Czas czytania: ~ 2 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 09.07.2013 Czas czytania: ~ 2 min
Wzniesiony w XVI wieku przy dzisiejszej ulicy Menniczej we Wrocławiu spichlerz należał przez lata do firmy Herren – Malzchoff; w 1796 roku został przyłączony do sąsiedniego browaru – produkowano w nim słód. Zabytkowy gmach ucierpiał w czasie II wojny światowej, a ostatecznego „dzieła zniszczenia” dokonał tu pożar w 1970 roku. Przez kolejne lata cenny gmach popadał w ruinę, dopiero w 2005 roku kupiła go międzynarodowa firma zarządzająca siecią hoteli.
Projekt architektoniczny adaptacji zaniedbanej, XVI-wiecznej budowli na potrzeby superluksusowego hotelu stworzyła mająca swoją siedzibę w Paryżu pracownia Gottesman Szmelcman Architecture. Od początku projekt tworzony był na najwyższym poziomie: poza starannie opracowaną architekturą dla wnętrz powstały ręcznie robione meble, specjalnie projektowane elementy wyposażenia wnętrza.
Hotel łączy w sobie dwie cechy: po pierwsze jest tzw. hotelem butikowym, czyli unikatowym, autorskim i oryginalnym (w odróżnieniu od zunifikowanych, jednakowych na całym świecie hoteli sieciowych). Po drugie oferuje nocleg w myśl zasady „dom z dala od domu”, a więc został urządzony tak, aby goście czuli się w nim swojsko i przytulnie; ponadto każdy pokój wyposażono m.in. w aneks kuchenny.
Forma architektoniczna budowli – to próba przywrócenia tu klimatu zabytkowego obiektu poprzemysłowego. Choć z oryginalnej bryły zachowały się tylko ceglane piwnice, wysokie szczyty oraz mury obwodowe, pieczołowicie je odtworzono, używając m.in. robionych na zamówienie lub odrestaurowanych cegieł. Współczesną parafrazą niezachowanej części budowli jest potężny, szklany dach, którego stalowa konstrukcja imituje pierwotny kształt trzykondygnacyjnego zadaszenia słodowni. W piwnicach znalazły się recepcja, restauracja i bar oraz sale ośrodka fitness i spa. Wyższe kondygnacje w całości zajęły pokoje hotelowe o bardzo zróżnicowanej wielkości i wyglądzie. Spostrzegawczy goście zauważą w pokojach subtelne nawiązania do historii tego miejsca: motywy kłosów jęczmienia czy stare fotografie, przedstawiające piwoszy. Najbardziej ekskluzywne pokoje ulokowano na ostatnich piętrach, pod szklanym dachem.
The Granary la Suite Hotel nie jest pierwszym w Polsce luksusowym hotelem, udanie „wpasowanym” w zabytkową bryłę obiektu poprzemysłowego. Według podobnej koncepcji powstał kilka lat temu chociażby łódzki Andel’s. Jak widać ceglane relikty ery industrialnej, przez lata podupadające, znalazły swoich sprzymierzeńców wśród hotelarzy i dzięki nim odzyskują blask i otrzymują „drugie życie”.
The Granary la Suite Hotel
Lokalizacja: Wrocław, ul. Mennicza
Inwestor: Star Group Poland
Projektanci: Gottesman Szmelcman Architecture
Generalny Wykonawca: ERBUD SA
Powierzchnia: 3000m2
Realizacja: 2009
Koszt inwestycji: 10 mln euro
Foto: www.thegranaryhotel.com
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Rozbudowa, przebudowa i zmiana sposobu użytkowania zabytkowego budynku zlokalizowanego przy ul. 3 Ma ...
Honorowa Nagroda SARP to najwyższe wyróżnienie przyznawane polskim architektom za całokształt twórcz ...
To już XVII edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL. Grupa Sztuka Architektury zaprasza do wspólne ...
Hotel La Briosa w Bolzano to p...
Rozbudowa, przebudowa i zmiana...
Czy pracownia z portfolio pełn...
Przychodnia Bracka Kleofas to...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz