Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W stylu Józefa Mehoffera

 

Czas czytania: ~3 min


uaSoLP6U0tTN6GkrHVpDvFXzHO80wP5dfrEmUErZmTpUV4gXM0r400BHZly5_ratusz-w-turku04.jpg

Ratusz w Turku zbudowano w 1872 roku w stylu późnoklasycystycznym. Od 1978 roku w gmachu miało swoją siedzibę jedyne w Polsce Muzeum Rzemiosła Tkackiego. Kilka lat temu władze miasta podjęły decyzje o przebudowie i rozbudowie obiektu: muzeum już dawno nie mieściło się w starych murach, a wraz z rozbudową na terenie placówki miało się też znaleźć miejsce na uczczenie Honorowego Obywatela Miasta – Józefa Mehoffera.
Ten wybitny malarz epoki Młodej Polski z Turkiem był związany od lat 30. XX wieku, kiedy to zaprojektował polichromie, obrazy olejne oraz witraże dla kościoła Najświętszego Serca Pana Jezusa przy placu Sienkiewicza. W 2011 roku przy tym samym placu stanęła ławeczka, na której można usiąść obok wyrzeźbionej postaci malarza. Zarówno ławeczka, jak i rozbudowa budynku ratusza zostały zorganizowane i sfinansowane dzięki strategii promocyjnej miasta, obywającej się pod hasłem „Turek – miasto w klimacie Mehoffera”. W ramach tego projektu dokonano przebudowy Rynku oraz gmachu Urzędu Stanu Cywilnego. Cały kwartał miasta w okolicy kościoła z dziełami malarza ma się zamienić w miejsce, noszące w sobie klimat czasów Młodej Polski.

jJ6XUbymb9N9meMAim1In5svjj8fFr44M0eKZnUd6lsMjAtqabvQgruYGdrA_ratusz-w-turku01.jpg


EKZlw0fM671wV9f80l0CM463XQMQVUC9u4R3DjIrPk5vF5ifS2sdn3ScrQGZ_ratusz-w-turku05.jpg

Ów „klimat Mehoffera” miały oddać też zmodernizowane przestrzenie miejskiego ratusza, w którym teraz poza Muzeum Rzemiosła Tkackiego mieści się również Centrum Sztuki Witrażu z Ekspozycją Dzieł Józefa Mehoffera. Jak można przeczytać w opisie inwestycji: „ze starego budynku pozostały niemal tylko ściany zewnętrzne i kilka działowych, stropy, dach i schody na piętro. Całą resztę gruntownie przebudowano: dobudowano piętro, powstał dwukondygnacyjny, przeszklony krużganek wokół wewnętrznego dziedzińca, zmieniono układ sal, wymieniono instalacje, zamontowano windę. W efekcie mieszczące się w Ratuszu Muzeum Rzemiosła Tkackiego ponad 5 razy zwiększyło swą powierzchnię. Inwestycji dokonano w ramach projektu „Turek – miasto w klimacie Mehoffera”, na który miasto otrzymało 7,5 mln zł dofinansowania ze środków europejskich”.

TrsSn105wVC0AgVORA9VONLSF1F5o0kXsIX8HMpUE458W7dkhdTxSl87PFUV_ratusz-w-turku06.jpg
gEU7EJBZmUETedsXS3NgI7THUA6ybMRVSth0K5PnV6hAe8GgwdX8EmaUNNWy_ratusz-w-turku02.jpg

Projektujący przebudowę architekci z pracowni Limba motywem przewodnim nowych przestrzeni uczynili miękko wijącą się linię, inspirowaną formami secesji (pojawiającymi się również w obrazach Mehoffera). Pojawia się ona w stalowym stelażu, podtrzymującym szklane krużganki i na posadzce we wnętrzach. Wszystko to ma pasować do prezentowanych wreszcie w godnych warunkach pamiątek po wybitnym malarzu, w tym unikalnych kartonów z projektami witraży.

D7rGRzjUqDFjCyOVnpjJbVEVUcf7ZVo15TJ0YCnUHETxd3kbI1hC0vfZ2zgc_ratusz-w-turku07.jpg
rZP7HSupAYwtBE5mhktJHrGtKdGotoumJKWIvxQHor47bPfgdQrYpVZX43j9_ratusz-w-turku08.jpg

Choć z zewnątrz, od strony ulicy bryła zabytkowego ratusza nie zmieniła się, po przekroczeniu jego progu – według zamiaru projektantów i pomysłodawców przebudowy – powinien poczuć klimat czasów, w których żył młodopolski malarz.

77xIZOjVGjMPyPaO7OzId0vJYZQm4qGmtK8tXyLYwRN1z55QCaepFnKJUIKs_ratusz-w-turku09.jpg
RkZ4tSvR2azSZ8ugBt7BwBn3sG3gsIZjRsueTI0PRcffhB5VrxYaydtFgWpn_ratusz-w-turku03.jpg

Przebudowa, rozbudowa i adaptacja Ratusza na potrzeby Muzeum Rzemiosła Tkackiego i Centrum Sztuki Witrażu
Lokalizacja: Turek, Plac Wojska Polskiego 1
Inwestor: Muzeum Rzemiosła Tkackiego
Projektanci: Biuro Architektoniczne „Limba” s.c. Anna i Juliusz Husarscy
Wykonawca: Novum Management Sp. z o. o.
Realizacja: 2010-2012
Ilustracje: arch-limba.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera