Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Akustyka przede wszystkim

 

Czas czytania: ~2 min


Wbz604MrvXvlZNAm8ljJ1P2SJl2mHzCteitcLkyeeQl7OKnwom1ERPR3lmGV_sosnowiec-sala-koncertowa01.jpg

„Celem Projektu jest zwiększenie dostępu do edukacji artystycznej i kultury” – pisali pomysłodawcy inwestycji, czyli władze samorządowe Sosnowca. Choć w mieście działał zespół szkół muzycznych, nie istniała sala, w której młodzi adepci mogli by zaprezentować swoje umiejętności słuchaczom, nie było też warunków do zaproszenia orkiestr z innych miast czy krajów.

ssRdTmSydpsaV8VNfKQVR0gp8C6nYBYAh0MvatmuZfjnUsRKsqCiT40fATeB_sosnowiec-sala-koncertowa02.jpg
GDIS95yt144Ml1w5V5VGVMeo7pvSTQ1gOvextBMlzZRpS182lQLFxGSvyvSB_sosnowiec-sala-koncertowa03.jpg

Od kilku miesięcy ta sytuacja nie jest już aktualna: poza nową salą koncertową w nowym budynku znalazło się wiele pomieszczeń towarzyszących: sala kameralna na 167 miejsc, sale ćwiczeń dla uczniów klasy perkusji (specjalnie wyciszone), sale ćwiczeń, pomieszczenia na zbiorowe i indywidualne zajęcia dydaktyczne, pomieszczenia pomocnicze – np. magazyn na instrumenty, garderoby, szatnie, pomieszczenia gospodarcze i techniczne. Niektóre z sal w budynku zaprojektowano tak, aby mogły też pełnić funkcję konferencyjną, służyć organizacji szkoleń lub wykładów (warsztaty muzyczne, przesłuchania muzyczne).

9y5NePoJ4e8yK5tAYi5stPL3vmxEvHL4uRSPhydZU35YJZlnZfCV161pdqLa_sosnowiec-sala-koncertowa04.jpg

Najważniejszym pomieszczeniem w budynku będzie jednak główna sala koncertowa, mogąca pomieścić pięciuset widzów. Nad jakością dźwięku w sali pracował zespół specjalistów. Ściany w pomieszczeniu obłożono specjalnymi, sprowadzanymi ze Szwecji panelami, których kąt nachylenia czy liczba perforacji pochłaniają, odbijają lub rozpraszają dźwięk, by zapewnić słuchaczom i muzykom najlepsze efekty akustyczne.

5HKTt1dpxOboMP3ZXGYlETx0n1YuU4i6VLlQU0fa3rcDnuiA3U7iyoZ9FAf3_sosnowiec-sala-koncertowa05.jpg
UtpuLDaN2Xo128KdzV2dNO6yFCQm03E8hxTRlSxqwNPTqm3kinCKSZFzM9OM_sosnowiec-sala-koncertowa06.jpg

Bryła zewnętrzna gmachu ma prostą, dość skromną formę. Dopasowano ją do struktury istniejących już zabudowań szkoły muzycznej. Architekci uwzględnili też unikalną lokalizację nowego gmachu – tuż obok parku. To z powodu sąsiedztwa zieleni jedna z elewacji budynku została w całości oszklona – dzięki temu wszystkie ulokowane tu pomieszczenia otwierają się na park.

1uTC0PlJqnS8Brb2twczRdAsQ91m6GNHDJ3MVY9BJ9F0M472BXg9dk456tfY_sosnowiec-sala-koncertowa07.jpg

Przeszklenie pojawia się również obok głównego wejścia do budynku: jego lokalizację podkreśla łukowato wyginająca się w głąb gmachu szklana ściana. Ani inwestor, ani architekci nie mieli planu ani ambicji stworzenia „ikony” – projekt sali koncertowej w Sosnowcu jest przede wszystkim odpowiedzią na potrzeby miasta i powstał w takiej formie, by je w jak najlepszy sposób zaspokoić.

WpDKKssIKo8xryp8AZqKxxIK0b1wLbtGoVCSw3QGZq11Er39UHdmtQlihD19_sosnowiec-sala-koncertowa08.jpg
b7c5cC1PtOuMeAAiH75xn1x58hXx6sNLqR9fcSUZGn0qlAZ0KI34ZyGnzQyh_sosnowiec-sala-koncertowa09.jpg

Sala koncertowa przy Zespole Szkół Muzycznych im. Jana Kiepury
Lokalizacja: Sosnowiec, ul. Wawel
Inwestor: Gmina Sosnowiec, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko
Projektanci: AT Architektura, Zbigniew Gliwa i Jarosław Mańka; SAR Katowice; MBC Automatyka i Wentylacja, Siemianowice Śląskie (Lider Konsorcjum); instalatorzy: Artur Górny i Tomasz Rojewski , konstruktor Tomasz Kozielski
Wykonawca: Konsorcjum Mostostal S.A., Acciona Infraestructuras S.A., P.H.U. "IWA" Marek Izmajłowicz
Kubatura: 23 984 m3
Koszt inwestycji: ok. 36 000 000 mln zł
Realizacja: 2011-2013
Ilustracje: sosnowiec.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Fasada Roku 2019 - wyniki konkursu architektonicznego
Fasada Roku 2019 - wyniki konkursu architektonicznego

W tym roku do konkursu architektonicznego Fasada Roku zakwalifikowało się aż 226 obiektów. Przypomni ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera