Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wodna Nuta

 

Czas czytania: ~3 min


Nowoczesny basen sportowy

 

FZGxwLX1Cp5b06sITdPRErUWtCAZpXv2zwcSwnovmVjzlp3EPSVoYlFw0CZX_basen-opole-studium03.jpg

Basen sportowy o długości 50 m z 10 torami (oraz ruchomym pomostem), basen rekreacyjny o długości 25 m z 3 torami i tzw. rwącą rzeką, trybuny dla ponad 560 widzów, basen solankowy, sauna i łaźnia parowa, a także bar i sala konferencyjna znalazły się na terenie pływalni Wodna Nuta, którą otwarto niedawno w Opolu. Opłacona przez władze miasta inwestycja przeznaczona została dla studentów Politechniki Opolskiej oraz wszystkich chętnych do pływania mieszkańców miasta.

EUIFy4Lu5pZxZvC4EGbcgX7B0y3LD4Sgat96rLP3noOSEu0VIo9lAIsybwrZ_basen-opole-studium02.jpg

Poza nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi oraz olimpijskimi rozmiarami obiekt odznacza się również oryginalną architekturą. „Jego autorzy postawili sobie za cel stworzenie miejsca przyjaznego i pięknego zarazem. Wyreżyserowane widoki podkreślone światłem, surowe wykończenie jak z dawnych koszarów wojennych - to tylko niektóre z zastosowanych rozwiązań składających się na unikalny charakter obiektu” – można przeczytać w informacji prasowej.

Projekt architektoniczny budynku opracowali Rafał Maliński i Malwina Łazęcka, właściciele pracowni Studium. „Architekturę obiektu ukształtowaliśmy przy pomocy prostych, lecz wyraźnych decyzji projektowych. Z uwagi na lokalizację chcieliśmy odróżnić opolski basen od innych basenów, cechujących się skomplikowanym zestawem brył z licznymi ozdobnikami” - mówią.

ESzUPj58ZpEUVu4MM7erGe2MQkpwWdHhhELY7xjMW8G8DeBmKj0e89hjWWn8_basen-opole-studium04.jpg

Gmach pływalni wkomponowano w istniejącą zabudowę tak, że wraz z sąsiednimi obiektami utworzyła ona prostokątny plac wejściowy. Boczne elewacje budynku pływalni są proste, jak to opisują architekci: „podporządkowane regularnej urbanistyce dawnych koszarów wojskowych”. Pokrywa je szorstki, czarny tynk, który jeszcze lepiej podkreśla zamysł architektów. To nietypowe rozwiązanie było niełatwym zadaniem do wykonania. Jak to opisali architekci: „Ze względu na ciemny kolor i duży stopień pochłaniania światła należało zastosować specjalne masy zbrojące, nanoszone na elewacje po wstępnym wymieszaniu z czarnym barwnikiem. Aby osiągnąć głębię koloru nakładano kolejne warstwy, lekko je zacierając, aby nie zatracić wklęsło- wypukłej faktury”.

ddv5Z3jlBCX3Tj8kl930IpcLWFESHeuafGKv5TONMzGYyvvBT8Xq7qvcB7JO_basen-opole-studium05.jpg

Najważniejszym elementem architektury tego gmachu jest elewacja południowo-zachodnia. Ta, wykonana z cegły klinkierowej, faluje wzdłuż obiegającego teren Politechniki cieku wodnego. Architekci zdecydowali się na użycie cegły ze względu na sąsiedztwo otwartego terenu zielonego – ciepły, naturalny materiał dobrze się komponuje z takim kontekstem.

W falującej ścianie pływalni wybito liczne okrągłe otwory okienne. Od zewnątrz dynamizują one jeszcze bardziej ekspresyjną elewację, od strony wnętrza zapewniają pływakom wyjątkowe gry światła i cienia, atrakcyjny sposób doświetlenia wnętrza. „Dziurkowana” ściana – to nie wszystkie zabiegi architektów, mające na celu uatrakcyjnienie wnętrza. Na wprost wejścia wchodzących wita przeszklona ściana, przez która widać halę pływalni. Hol utrzymano w dość ciemnych kolorach, rozjaśnianych świetlikiem w dachu. W kontraście do tej przestrzeni stoją białe szatnie; główna hala pływalni jest wielokolorowa, dodatkowo przez okna widać znajdującą się na zewnątrz zieleń.

jrY5KF7WUutkPFwFjOKP0YwzIGn6kcjK0QqcaL6fo5BsMiEdHbuf3vXnd2as_basen-opole-studium01.jpg

Pływalnia Wodna Nuta
Lokalizacja: Opole, ul. Prószkowska
Inwestor: miasto Opole
Projektanci: Studium, Rafał Maliński i Malwina Łazęcka
Wykonawca: Energopol Trade Opole
Realizacja: 2011-2013
Powierzchnia użytkowa: 4900 m2
Powierzchnia całkowita (obiekt + tereny zewnętrzne): 8 800 m2
Kubatura - 61 000 m3
Koszt inwestycji: 44,5 mln zł.
Strona internetowa: studium.waw.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne - ekologiczny projekt architektoniczny
Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne - ekologiczny projekt architektoniczny

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne (MCER) powstało wg projektu architektonicznego pracowni Punk ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera