Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Miedziana fala

 

Czas czytania: ~3 min


Projekt konkursowy auli w Białymstoku

 

tjM2TpjDmGUohL7PIgpHLF4A6cSPvOjHqyC2o7mtsVDtd5loBQDncfcpPFpr_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku01.jpg

Aula Dydaktyczno-Widowiskowa Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku została wybudowana według projektu, który w konkursie architektonicznym na projekt tego obiektu zajął drugie miejsce. Czasami zdarza się, że mimo iż inna propozycja zostaje nagrodzona pierwszym miejscem, realizowana jest ta pozornie „gorsza”. W tym przypadku historia zakończyła się dobrze: wybudowany niedawno gmach szybko stał się znany i lubiany, zdobył też już kilka nagród.

eAKWsbAK0hQmndPbrATn4brhUwt1DRdgOmaJXIdLyHgyo9rMXHDZ0X6JM7Ze_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku02.jpg
IKXRE3wlrfHNesvxoAHlX7h1hXG7M0GviX84KzwZIUtaEHRKfTOBk1BU6tT3_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku03.jpg

Budynek stanął na narożnej działce i to, co specjaliści zgodnie uznają za zaletę obiektu, to fakt, że doskonale został dopasowany do tej lokalizacji: kształt budowli dobrze akcentuje narożnik ulicy, wypełnia przestrzeń nie dominując nad nią. Architektom zależało na dobrym wkomponowaniu budowli nie tylko w miejskie otoczenie, ale też w sąsiedztwo Lasu Zwierzynieckiego. To dlatego tak wiele w bryle materiałów, kojarzących się z naturą – pojawia się cegła i miedź.

ex5cwl1jYI72ymmnTYyuibntrKsnsPBzWHjFv61H46lyayn0BqFoqtYUBS2J_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku04.jpg
pN7TTxOybT4PKdXSrxbHXHtG1gi3U9xTUYKI39yAzLUwIf5tHxbk9HaVgvuC_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku05.jpg
Trzy kondygnacje obiektu są lekko przesunięte względem siebie – podział ten podpowiada podziałom przestrzeni wewnątrz, nadaje też budynkowi dynamicznego, nowoczesnego charakteru placów przeznaczonej dla młodych ludzi.
sf012yGA3bzsYQO8TLPcQxjaYJm2kAfz2celmVxnkiQvCyEJE1tmnZNoUeLY_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku06.jpg
E9KxYEVqDCAS0WF8pW4bYb3lSEUwQhDHquZymaYcluKLmCtK0IGUOQXxw4cj_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku07.jpg

Ważnym elementem układu fasady jest jej miękkie wygięcie – za pomocą falującego kształtu podkreślono wyraźnie główne wejście do budynku. „Najodpowiedniejszym materiałem, wydała się autorom miedziana blacha ze względu na miękkość i łatwość formowania” – opisują swój koncept autorzy projektu.

kHOsHOPFP26Tz3Dykl79ZxokBNdBknk9Q17O9f378LV9WH7BC1Rkp0iUnwXt_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku08.jpg
C1kPw5RB85o0ji7Jz0vbjtk8IbskZDcJa9tOsG4KFObXaTX7HwIrVPisPbo8_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku09.jpg

”Współczesna, zdecydowana w swoim wyrazie forma architektoniczna tworzy mocny akcent narożnika ulic. Prezentuje jednocześnie wspólną dla wszystkich uczelnianych budynków cechę, a mianowicie porządek i dyscyplinę w kształtowaniu brył i podziałów elewacyjnych” – piszą architekci. I rzeczywiście: poziome podziały i przesunięcia przełamane zostały rytmicznym układem miedzianych paneli na fasadzie. Jak podkreślają architekci inspiracją dla tego układu elewacji był rytm drzew rosnących w Lesie Zwierzynieckim. Betonowe ściany tylnej części budynku mają surowy i zdyscyplinowany wyraz pozbawionych zbędnego detalu powierzchni.

58dXet8UFls1CcGd34Dtz5P5DTXF9zjddouTqX7wttfIY3QSLGxSrr8pg44u_aula-uniwersytetu-w-bialymstoku10.jpg

Jak mówią sami architekci, ich celem było „stworzenie architektury edukacyjnej nie tylko w aspekcie rozwiązań funkcjonalnych, lecz również estetycznych, szczególnie istotnych dla środowiska, w którym kształtuje się osobowość studiującej młodzieży”. Trzykondygnacyjny gmach pomieścił przede wszystkim aulę na 460 miejsc (którą łatwo można podzielić na dwie mniejsze), dopasowaną do celów wykładowych i konferencyjnych tak samo jak do pokazów teatralnych czy koncertów. Unosząca się amfiteatralnie widownia zapewni bowiem każdemu z widzów dobry widok na scenę. Ponadto w budynku znalazły się też pracownia teatralna, muzyczna i plastyczna, sale wykładowe i kawiarnia.


Aula Dydaktyczno-Widowiskowa Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku
Lokalizacja: Białystok, ul. Świerkowa
Inwestor: Uniwersytet w Białymstoku
Projektanci: Arkon Jan Kabac & Meteor Architects Jan Kabac, Anna Pszonak, Bogdan Pszonak
Wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlane Polbud
Powierzchnia całkowita: 3028 m2
Powierzchnia użytkowa: 2747 m2
Powierzchnia zabudowy: 1286 m2
Kubatura: 17064 m3
Projekt: 2008
Realizacja: 2013
Koszt inwestycji: ponad 65 mln zł
Strona internetowa: meteorarchitects.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera