Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarny kryształ

 

Czas czytania: ~2 min


Biurowiec projektu Kuryłowicz&Associates

 

Q5uYisil0H2bl4czFkRlbez0rz99MnDxLCHeOF8K6XWmwGXY786vmTzqlFK7_wola-center-kurylowicz11.jpg

Gdyby nie opisywana przez lokalną prasę idea inwestora, by przed nowym biurowcem postawić popiersie upamiętniające Stefana Kuryłowicza, być może Wola Center byłaby tylko kolejnym nowym biurowcem, wybudowanym w poprzemysłowej dzielnicy Wola.

Władze Warszawy wyraziły zainteresowanie upamiętnieniem zmarłego tragicznie architekta (który w dużym stopniu wpłynął na współczesny wyraz stolicy), jednak przepisy wymagają, aby wszelkie formy hołdu, czyli np. budowa pomnika czy nazwanie ulicy nastąpiły pięć lat od śmierci danej osoby. Inwestor Wola Center nie chciał czekać i przed wejściem do biurowca na cele publiczne przeznaczył niewielki skwer, w centrum którego stanęło popiersie architekta. Choć to prywatny teren, należący do właściciela gmachu, został on zaaranżowany jako przestrzeń publiczna.

u71682LN6DeGTuO1fulpy5m7hTPnXV179B4FpLh0io706rFntlFIvJegDvx8_wola-center-kurylowicz10.jpg
Rj1T0z9jn9cGUAi46VHm5McBLNieBk4z8Fpwv9WuS7bdkzMqUi1sIGRHxZfB_wola-center-kurylowicz09.jpg
1hG7YvGI8Se9Eb7yXxXDPnS9jgP16TAkQXdKivsgHLgHZYYAlDLvNe5HWw1t_wola-center-kurylowicz08.jpg

Wola Center składa się z czterech segmentów, liczących od czterech do dwunastu kondygnacji. Wszystkie ustawiono wokół przykrytego szklanym dachem patio. Jak opisują to architekci – gmach powstał z inspiracji strukturą kryształu. W odróżnieniu od panującej mody elewacje biurowca nie są w całości przeszklone. Niższe części mają poziome, najwyższa – pionowe podziały, wyznaczone kamiennymi listwami, nadającymi elewacjom rytm i porządek. Kamienne lizeny oraz ciemne, prawie czarne szkło na elewacjach powodują, że zespół budynków wydaje się elegancki, wręcz monumentalny. Jego surowość przełamano detalem z drewna oraz zielenią.

uJqlsb0gmXQdY0tCdPzf84lLnD2JDPeBDaqxcRqg0yID57g2rgc9B4ssC3nt_wola-center-kurylowicz07.jpg
9eqvXLu3Ig9exRgLksoLNC7UIH3YvHi3xecUrB3PFVr1NbHobB2PCeC168C3_wola-center-kurylowicz06.jpg
hZEWZhEyVsBKiw0QGdh3oGUkRFchmIDpkEkrUyFMsvwv2PFWA61lndnugDFZ_wola-center-kurylowicz05.jpg

Wola Center stanął w miejscu rozebranych w 2011 roku Zakładów Wytwórczych Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg. Jest kolejnym obiektem biurowym zlokalizowanym na Woli: ta niegdyś przemysłowo-robotnicza dzielnica od lat zamienia się w centrum biznesu. Parter kompleksu Wola Center przeznaczono na usługi – sklepy czy restauracje; pozostałe piętra przeznaczono firmom na wynajem.

EzPvpQmgt7CUT8OOg8Ve6jTeVJ6i8rCYbElxDUeyetzCVtIe0uEcDUxOxwLf_wola-center-kurylowicz04.jpg
VFM34BNMV92EjLTu4jiYD7Ezim7xKJtWQDU5rIOiZNtUjj4w96gmksxhdO6i_wola-center-kurylowicz03.jpg
yQ1cPEWy53TQCKezWHH3HCFV5CarVZPl8nLuQf3xmuwzCfLhrGnzJ9imTQ7y_wola-center-kurylowicz02.jpg

Wola Center
Lokalizacja: Przyokopowa 33
Inwestor: LC Corp
Projektanci: Autorska Pracownia Architektury Kuryłowicz & Associates
Wykonawca: Budimex
Powierzchnia całkowita: 36500 m2
Powierzchnia użytkowa: 31000 m2
Powierzchnia biurowa: 27572 m2
Realizacja: 2011-2013
Źródło ilustracji: apaka.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera