Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Łamaniec z drewna i betonu

 

Czas czytania: ~2 min


Centrum Obsługi Turystów zwiedzających KL Birkenau

 

YvTA9AptfrtyLk2WmYMdoV1cZXV27R6LeWrCPExlg4hHidTDayCfFiRNyyRh_cot-brzezinka01.jpg

Wznoszenie nowego obiektu w bezpośrednim sąsiedztwie miejsca o tak silnym ładunku historycznym, emocjonalnym i symbolicznym, jak obóz zagłady nie jest łatwe. Centrum Obsługi Turystów w Brzezince stanęło na parkingu, znajdującym się kilkadziesiąt metrów od ogrodzenia obozu Birkenau. Budowa tego obiektu była potrzebna – obóz odwiedzają co roku miliony turystów z całego świata, władze gminy uznały, że niezbędne jest zapewnienie im wygodnej obsługi, jaka jest już standardem we współczesnej turystyce. „Budynek będzie zabezpieczał podstawowe usługi w zakresie zaplecza gastronomicznego, sanitarnego, administracyjnego oraz informacyjnego” – informuje Urząd Gminy Oświęcim.

2nG4jcltxtQ6ihHHrZ7JgO4cs5vqGYz2BehtFyWFNp1e6bXOmpkufmM0L8gp_cot-brzezinka02.jpg
fAWwB2hCtHsRAV25PK2ULhrtmREpFsduA1yHFxpQc7p7urEzEwaU4bAVqfPR_cot-brzezinka03.jpg

Projektująca pawilon Katarzyna Jarosz-Haponik uznała, że nie będzie dobrym pomysłem powielanie prostych i ponurych form zabudowy obozu. Doszła wręcz do wniosku, że należy maksymalnie odróżnić się od obozowej architektury, stworzyć obiekt, który wniesie tu zupełnie nową jakość. „Każdy obiekt „prosty” zaprojektowany w tym miejscu mógłby się niejednoznacznie kojarzyć. Projekt został opracowany w kilku wariantach, nie mógł się jednoznacznie kojarzyć się z zabudową byłego obozu. Musiał być czymś zupełnie odmiennym. Odważyliśmy się na zaprojektowanie bryły, która nie da się schematycznie podporządkować jakimś skojarzeniom” – tłumaczyła podczas otwarcia budynku jego główna projektantka, Katarzyna Jarosz-Haponik.

cQxubdufNzHzEtOSUFZ4ZNz7WvKumSo3Rip3LLdb3nrnGQ1tWNE3jSuVC1sy_cot-brzezinka04.jpg
DMhqBby6NsMBsZi4r69goUEcZrK7iMCRGX1c9DH5wfudmllpMZCxL40pnV8o_cot-brzezinka05.jpg

To dlatego pawilon ma charakterystyczną, dynamiczną, „połamaną” formę o ukośnych ścianach i pozbawionym kątów prostych kształcie. Wybudowany został w betonu architektonicznego, którego nie zasłonięto żadną okładziną. Chłód szarego budulca ocieplono jedynie deskami – z nich bowiem wykonano jeden z narożników budynku oraz część elewacji. Strefy wejścia do pawilonu przeszklono, by lepiej „wydobyć” je z rzeźbiarskiej, nieregularnej bryły.

oM3LzNCj05328tEyGn8GqbaR40q6vl9Vc5VvivyMrVNzjYq2nSsAM0R3PIdr_cot-brzezinka06.jpg
cMbbiTXKfInTTuawfbKDXQFpu5jy0bMdzHAWc00GewoohQw62d3c9Zi2iZ45_cot-brzezinka07.jpg
NNcs9vgEIxiOcAZURZmobZYRFvoJfbxZ0l4SfJvtCkh7ZKPCV5wF3CAPuGKS_cot-brzezinka08.jpg

Centrum Obsługi Turystów zwiedzających KL Birkenau
Lokalizacja: Brzezinka, ul. Męczeństwa Narodów i Czernichowska
Inwestor: gmina Oświęcim
Projektant: Katarzyna Jarosz-Haponik
Wykonawca: Chemobudowa Kraków SA
Powierzchnia użytkowa: 600m2
Realizacja: 2012 – 2013
Koszt inwestycji: 5 436 808 zł (zadanie zrealizowane w ramach Oświęcimskiego Strategicznego Programu Rządowego, z którego Gmina Oświęcim pozyskała 80% kosztów wykonania).
Zdjęcia: oswiecim-gmina.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera