Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W rdzawej czapce

 

Czas czytania: ~2 min


Nowy Wydział Filologiczny Uniwersytetu Łódzkiego

 

UmAbjWZblfqI2IbpxP2wkhnGnYnQbVMfVeYTRBq2UBfRpr3IwuM7dhmRX9W2_uniwer-jabiel-1.jpg

Wydział Filologiczny Uniwersytetu Łódzkiego przez prawie 50 lat nie mógł doczekać się własnej siedziby. Ponad 5 tysięcy osób – kadry naukowej i studentów - korzystało z rozrzuconych po mieście wynajmowanych przestrzeni. Nietrudno się domyślić, że nie było to wygodne i korzystne rozwiązanie.

F7taTlqOrxJBELJxKulnBmMcpBVBrzdjYNDcgabh287mYptqfU8CYwUXMz2k_uniwer-jabiel-2.jpg

Paradoksalnie to rozbicie na wiele małych siedzib było utrudnieniem dla projektantów nowego gmachu: wydział nie miał bowiem żadnego poczucia wspólnoty, jednolitej identyfikacji, poczucia jedności. Architekci musieli więc niejako wspomóc przyszłych użytkowników budynku w procesie wytworzenia tej wspólnoty. To dlatego „sercem” nowego gmachu uczyniono duże, przeszklone atrium, wokół którego rozlokowano kolejne katedry, sale i gabinety. To atrium – główny „plac” wewnątrz budynku ma być miejscem spotkań, to tu ma się toczyć wydziałowe życie.

N0U381LlAd9uKgGQYMDjeTTJph87dlLEtr0JBuDU7uDPWUyA1RWRH2PCzE4s_uniwer-jabiel-3.jpg

Gmach ma sześć kondygnacji i formę kilku zazębiających się prostopadłościanów. W każdym kryje się jedna z czterech auli (jedna duża, na 450 miejsc, trzy – po nieco ponad sto krzeseł). Poza aulami gmach kryje także m.in. salę kinową, bibliotekę, salę na posiedzenia Rady Wydziału, sześć sal multimedialnych, pięć pracowni komputerowych, 101 seminaryjnych, pokoje pracowników naukowych.

OrJRp7XuHAf65Z0uqiEh3MzWHEXUdIWDdFuruWnzaCUv9Y9TZ8xlm25UBJ9V_uniwer-jabiel-6.jpg

Nowa siedziba Wydziału Filologicznego stanęła na terenie wciąż rozbudowywanego łódzkiego kampusu uniwersyteckiego, położonego z dala od centrum miasta. Wejście do budynku ulokowano w północnej pierzei, od strony ulicy Pomorskiej. Do drzwi prowadzić ma biegnąca przez poprzedzający budynek parking aleja, zaś tuż przed wejściem zaplanowano plac o ciekawym, kilkupoziomowym układzie. W projekcie znalazły się dwa flankujące wejście kamienne pawilony. Na ich ścianach miałyby być wyryte inskrypcje i cytaty.

fpko0BO82AB87j4Eyw1YQ2qNXuKSiOiQsj14gcV4hrziBBCUmzVDPVnqzUcq_dsc02437a.jpg

Na elewacjach budynku dominuje szkło, cegła klinkierowa oraz kamień. Granit pojawia się na zewnętrznych ścianach auli, nadając bryle szlachetności. Elewacje ostatniej kondygnacji obłożono zaś stalą cor-ten, która z daleka może wyglądać jak rdzawa czapka, naciągnięta na geometryczną bryłę.

Bed8yysCccxxXkcyraTFDgcxRnQboKbwSIm6YHs2F3zme8AXCF58zcCP9mtL_uniwer-jabiel-4.jpg

Nowy Wydział Filologiczny Uniwersytetu Łódzkiego
Lokalizacja: Łódź, ul. Pomorska 171/173
Inwestor: Uniwersytet Łódzki
Projektanci: AGG – Architekci Grupa Grabowski Sp. z o. o.
Wykonawca: Skanska
Powierzchnia: 20 000 m2
Powierzchnia użytkowa: 12 700 m2
Projekt: 2009 - 2010
Realizacja: 2011 – 2014
Źródło ilustracji: agg.pl

Zobacz galerię: Wydział Filologiczny Uniwersytetu Łódzkiego
Zobacz wizytówkę biura: AGG


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera