Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielona szkoła

 

Czas czytania: ~3 min


Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Sportowe

 

gh77bUR3iYmbM0DP7otYts5Vx2a4HXRLfBMYVTsBCnoR9bQUAGOzR71sRkC5_szkola-greenpeace-chotomow02.jpg

Podwarszawski Chotomów – to jedna z tych miejscowości, której dynamiczny rozwój nastąpił w ostatniej dekadzie. Kiedyś prowincjonalna osada, dziś jest coraz gęściej zabudowaną miejscowością, w której domy i mieszkania kupują ludzie pracujący w Warszawie, a uciekający przed gwarem metropolii. Jak w przypadku innych miejsc o podobnej historii, Chotomów musiał szybko nadrobić braki infrastrukturalne – nie od początku był bowiem przygotowany na napływ nowych mieszkańców.

PPCGvTXdIwWKTL7zWLlmO32nHwzDxcutFoBKvvmcOZbaH87gG2N8j5Ajg0Up_szkola-greenpeace-chotomow03.JPG
mcaf99xq5RfcmIJEHWxPOUiW4foA1YkKITCXB5D7uPh2MvcEdNF2EaQTFBAr_szkola-greenpeace-chotomow04.jpg

Jedną z takich inwestycji jest nowa szkoła podstawowa, a właściwie Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Sportowe (będzie rozbudowywane o nowe funkcje w trzech etapach). Oddany do użytku 1 września 2014 roku budynek nie jest zwykłym obiektem szkolnym. Wyjątkowość tej szkoły – to jej ekologiczność. Gmach zaprojektowano tak, aby zużywał minimalną ilość energii. Oczywiście wszystkie techniczne i formalne rozwiązania zaplanowano już na etapie opracowywania koncepcji budynku. Teraz wszystkie one będą się sprawdzać w działaniu.

E5uVzADarHFHsgo7O0Vvs6jV1IgT9Iu74ggVnTf93FxUFIz8liZdvfiKtbqy_szkola-greenpeace-chotomow05.jpg
p5HJMEIZUPHlXIjnroRJWj4d0KBaJ7wuXGm7w063cQzhghqqLbPkEA3l4bgd_szkola-greenpeace-chotomow01.jpg

Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Sportowe w Chotomowie – to pierwszy w Polsce budynek użyteczności publicznej o standardzie energooszczędnym. Gmach w całości ogrzewany będzie tylko za pomocą pompy ciepła (która latem pełnić będzie rolę klimatyzacji). Cała instalacja - to 60 pionowych odwiertów, z których każdy ma 85 m głębokości. Jak podaje Polska Agencja Prasowa: „Szkoła podstawowa na granicy Jabłonny i Chotomowa jest największą inwestycją o charakterze publicznym na Mazowszu związaną z pozyskiwaniem ciepła ziemi”. we wszystkich pomieszczeniach szkoły zastosowano do oświetlenia energooszczędne diody LED, cały budynek został objęty wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła. Jak wylicza PAP: „Emisja CO2 wynikająca z użytkowania obiektu jest ponad 3-krotonie niższa w stosunku do standardowych budynków tego typu, natomiast koszt ogrzewania zmniejszono ponad 8-krotnie”. Dzięki temu, jak się szacuje, koszty budowy (wyższe z powodu zastosowania pomp i rekuperatorów) zwrócą się gminie Jabłonna w zaledwie dwa lata.

KhzPIE2rhyuyvDr63ZNheS9Jk0WeyCpRO6oIAjQ5ypqM7Lpn9D9yab4Mipfb_szkola-greenpeace-chotomow06.jpg
rek8sTOrRCUadAFIoEcIdN1R292DuGYUw3Agc1SiNC8hn5Hf7zbwrESXoubc_szkola-greenpeace-chotomow07.jpg

Dostarczającą prąd dla szkolnych instalację fotowoltaiczną dostarczył Greenpeace. Robert Cyglicki, dyrektor Greenpeace Polska, na łamach portalu greenpeace.org tłumaczył: „Elektrownia słoneczna o mocy 8 kWp zainstalowana jest na największym jak do tej pory trackerze słonecznym w Polsce. Urządzenia te świetnie sprawdziły się na Przystanku Woodstock, gdzie miesiąc temu zbudowaliśmy niezależną instalację wyspową. Dzięki niej zasilaliśmy całą EkoWioskę. Energooszczędny budynek szkoły w Chotomowie, przychylność gminy oraz upór mieszkańców przekonały nas, że to idealne miejsce dla naszego trackera. To miejsce ma szansę stać się symbolem nowoczesnego budownictwa i ekologii. Miejscem, w którym kolejne pokolenia będą mogły, w teorii i praktyce, poznać przyjazne dla środowiska metody produkcji energii".

EJCQmugAOf3BklXzaqT9a8sDR5KZEBXSlu5nUrD0OEG1Fa3cYGb42nbQwXHS_szkola-greenpeace-chotomow08.jpg
MAZYFGXnn1zoELTjis0BlFz8545Hev2nN6UCUuc9twZHrENK25x634FfpLwh_szkola-greenpeace-chotomow09.jpg

Poza tym, że pełna sprzyjających środowisku i oszczędności energii urządzeń, szkoła w Chotomowie została zaprojektowana tak, by być też przyjazną dla uczniów. Projekt architektoniczny opracowała pracownia 90 Architekci. Bryła szkoły musiała spełniać dość restrykcyjne wymogi planu miejscowego – gmach trzeba było podzielić na mniejsze części i nakryć dwuspadowym dachem, by upodobnić go do sąsiedniej zabudowy. Architekci zaproponowali pastelową kolorystykę na elewacjach oraz drewno jako materiał wykończeniowy we wnętrzach, tworząc obiekt prosty i bezpretensjonalny, w którym łatwo poczuć się swobodnie.

Centrum Edukacyjno-Kulturalno-Sportowe
Lokalizacja: ul. Partyzantów, Chotomów
Inwestor: Gmina Jabłonna
Projektanci: 90 Architekci
Rozwiązania w zakresie energooszczędności: Euros Energy Sp. z .o.o.
Wykonawca: Polbud
Powierzchnia: 12 700 m2
Koszt inwestycji: 20 mln zł (sfinansowany z budżetu gminy Jabłonna oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska w Warszawie)
Źródło ilustracji: greenpeace.org, a90.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera