Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kameralny apartamentowiec

 

Czas czytania: ~2 min


Apartamentowiec w Warszawie zaprojektowany przez architektów z pracowni 90 Architekci.

 

g9IzehecY7Pmy2LDgC4O4oV6mLdmrFAzjeDokjlbuLuHsVE7VUxoqngOn7ZC_broniwoja06.jpg

Kameralny apartamentowiec powstał na warszawskim Mokotowie. Stanął z jednej strony otoczony dość intensywną wielorodzinną zabudową mieszkaniową, z drugiej sąsiadując z zielenią i placem zabaw. To bardzo dogodna lokalizacja dla kameralnego apartamentowca, tym bardziej że Mokotów – to wciąż najmodniejsza i najbardziej lubiana przez ich klientów dzielnica Warszawy.

zC01jYfFs75OkR7G0BE7mGG4O4WRMUisVkuYDZEJgsyXBx2NpndyxrB1Ifx8_broniwoja07.jpg

Wstawianie nowych obiektów na wolne działki pomiędzy istniejącą zabudową jest standardowym działaniem w dużych miastach. Ciekawy przykład miejskiej plomby zaproponowali niedawno architekci z pracowni OSM. Budynek, dostawiony do istniejących zabudowań otrzymał w tym roku Grand Prix w polskiej edycji konkursu Brick Award.

pqfrfg9FTHJm2mUhqZT0ABdEpJ99Ijyv70A5935aQHkEKBQuzl6SUfWxIs4V_broniwoja04.jpg
ykQNETiLVdv3QDgPJlsCDKO4Tebe2ml7F6dKqBsWBCp9ZkWObIwy8yfaLxpW_broniwoja03.jpg

Kameralny apartamentowiec na warszawskim Mokotowie też jest swego rodzaju plombą – zajął wolną działkę pomiędzy istniejącymi blokami. Inspiracją dla projektującego kameralny apartamentowiec zespołu pracowni 90 Architekci były modernistyczne domy, stojące przy ulicy Asfaltowej czy należące do osiedla o nazwie Szare Domy. Proste, w klarowny sposób ukształtowane budynki – to jedne z lepszych przykładów przedwojennej miejskiej zabudowy wielorodzinnej w Warszawie.

qlUJ9yNH7RujcwkBlh496ILM9LbxBttTJ9kYfqyavxgfQ0eF91bVGU4Bjlfs_broniwoja02.jpg

W budynku przy ulicy Broniwoja także użyto szarej cegły, uważanej zresztą za materiał bardzo charakterystyczny dla Warszawy. Ceglane płaszczyzny w tym kameralnym apartamentowcu uzupełniają powierzchnie z białego szkła. „Połączenie lekkości i "sterylności" szkła z ceramiką, daje poczucie elegancji i ponadczasowości” - tłumaczą architekci. Budynek ukształtowano bardzo oszczędnie: ma prosty, pozbawiony detalu kształt, a główną jego siłą wyrazu są gry pomiędzy płaskimi płaszczyznami z cegły i szkła. Ze względu na otoczenie budynek ma różniące się pomiędzy sobą elewacje: od południa wzdłuż ścian biegną przeszklone tarasy – tu kameralny apartamentowiec otwiera się na zieleń i plac zabaw. Na tarasach pojawia się też nowy materiał – drewno – które ociepla te przestrzenie.

Jaq8VwUoEhwNUekeV5PUqzvVDpDZQ9t6Y1y5z24uZgs7L7iOjooZ5LzfwFvt_broniwoja05.jpg
Y294qGi3zQy4c9Gr7icAITgx7lDhlHwRpifUwoGmWeveeEjMJUECsEbaj5cK_broniwoja01.jpg

Elewacje północna, wschodnia i zachodnia są bardziej zamknięte, izolują mieszkańców od wzroku mieszkańców sąsiednich bloków. Ta izolacja ma też za zadnia zapobiegać stratom energii – budynek zaplanowano jako „inteligentny”, a więc taki, który już samą swoją konstrukcją pozwala oszczędzać energię i być bardziej przyjaznym dla środowiska.

I3m3maOV6ZBGjVtvvTvJZwieZmolDviX1rds2bGE2zK7fL2LqpoE3OSgxjcq_broniwoja09.jpg
bgmGrALWJuehZtueiV3CZm8e0FHhC7LipB1by5l0SbtOQZO3kiWzguxcbqN7_broniwoja08.jpg

Apartamentowiec na warszawskim Mokotowie jest próbą pogodzenia wysokich wymagań szukających luksusowych mieszkań klientów z charakterem dzielnicy, w której zabudowę nowy obiekt został wkomponowany.

Budynek apartamentowy
Lokalizacja: ul. Broniwoja 5, Warszawa
Inwestor: Prywatny
Projektanci: 90 Architekci s.c.: Piotr Czarnecki, arch. Piotr Czarnecki, arch. Katarzyna Przyłuska, arch. Łukasz Katarzyński
Współpraca: Mateusz Willmann
Powierzchnia: 1100 m2
Powierzchnia użytkowa: 2258 m2
Kubatura: 7419 m3
Projekt: 2011 – 2012
Realizacja: 2014
Źródło ilustracji: a90.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera