Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dworzec w Płocku – zielona fala

 

Czas czytania: ~3 min


Dworzec w Płocku został rozbudowany i przebudowany według projektu Archidea Królikowski Wichliński Architekci

 

w6QGDJHnbHiTgLvp6zM2ZuoyMkUR3UgTuEi7St6mj75IQRXadcOwkCjNtmdW_plock-dworzec-archidea02.jpg

Dworzec w Płocku wybudowany został w połowie XX wieku i po ponad pół wieku intensywnego użytkowania stracił wszelkie swoje walory. Był nie tylko zaniedbany, ale i niefunkcjonalny, za mały, niewygodny. To dlatego władze miasta zdecydowały się na rozbudowę i przebudowę istniejącego obiektu.

UIdbQ9oi4tFjnJ3Fj5S0vOTzujCxt5y2rpPn9mQHU8aE64eSSayDUTYVrYFz_plock-dworzec-archidea07.jpg
9cRwGBvgfEnJ7JJhWRFvDtbZu9wzbJudnDF4fx6nxtkz4jWF3BfwSuXLORaO_plock-dworzec-archidea01.jpg

Dworzec w Płocku został rozbudowany i przebudowany według projektu, wybranego w drodze konkursu architektonicznego, rozstrzygniętego latem 2013 roku. „Wiodącym symbolem całego założenia jest skrzydło Hermesa, greckiego boga dróg i podróżnych skojarzone z dynamicznym charakterem komunikacji. Wielowarstwowość skojarzeń bionicznej formy konstrukcji, nawiązuje do budowy liści i drzew jak również do konstrukcji mostu - łącznika powiązanego z komunikacją i ruchem” - tak wówczas opisywali swoją ideę architekci, którzy otrzymali pierwszą nagrodę, czyli zespół biura Archidea Królikowski Wichliński Architekci Spółka Partnerska.

BXiAaRBeDWN3CbhcnlekX81QcGmgau270xI4L2uMqQvhpQtaAB0SYZcbMwtJ_plock-dworzec-archidea03.jpg
h9i366mUFEV9xLViGEevOuMHeMcBg1aAiMnhClXU8F4f6KcAoLxODxnPtUFu_plock-dworzec-archidea04.jpg

Dziś dworzec w Płocku już działa – rozbudowa została przeprowadzona szybko i sprawnie, dworzec zaczął obsługiwać pasażerów pod koniec 2014 roku. Wśród licznych zmian, jakie zaszły na stacji do najważniejszych można zaliczyć dwukrotne zwiększenie się powierzchni użytkowej dworca, powstanie dużej i jasnej poczekalni, pokoi hotelowych czy kącika zabaw dla dzieci. Stary, zaniedbany budynek zamienił się w czysty, nowoczesny, oferujący liczne wygody podróżującym. Nowe punkty gastronomiczne, sklepy, wygodne kasy, wiele udogodnień dla osób niepełnosprawnych oraz rozwiązań przyjaznych środowisku – te wszystkie elementy uwzględnił projekt rozbudowy i przebudowy dworca w Płocku.

zeLQzPP2dlMd0jSWpZamtDlJop6naAWDdpBEmla4jy3MCpboNaQ0snwD0tC9_plock-dworzec-archidea05.jpg
wARjIJstGyexxHY7knFxyXAJ866M2U6HT4dXVpI06vVp46uc9lH2E6T9SzMO_plock-dworzec-archidea06.jpg

Ale nowy dworzec w Płocku to nie tylko nowe funkcje i jasne, czyste wnętrza. To także oryginalna architektura. Już na etapie projektu architekci wspominali o inspiracji motywem antycznym - skrzydłami Hermesa, do dziś kojarzonymi z szybką i sprawną komunikacją. Dynamiczną sylwetkę gmachu projektanci połączyli z rzadko spotykaną kolorystyką: dominującą w budynku barwą jest zieleń. I tu pojawia się druga inspiracja: zielone „parasole”, czyli dachy, rozpięte nad peronami dla podróżnych mają też przypominać drzewa, konstrukcja zadaszeń ma bioniczne formy, nawiązuje do budowy liści i drzew. „Stalowe wsporniki oparte na żelbetowych słupach - pniach podtrzymują, niczym gałęzie, łukowe zadaszenie. Ten szpaler elementów konstrukcyjnych w formie drzew naprowadzający podróżnych do głównego wejścia podświadomie kojarzy się z zielenią miejską nadając założeniu wielkomiejski charakter. Przyjęta w ten sposób przyrodnicza estetyka podkreśla wizualnie ekologiczne energooszczędne założenia projektowanego ”zielonego budynku” - tłumaczą architekci.

NNvuVM9a6sViZoxsJxBi5MtmyWsy4Xi87YpvBJnhHbAaaFwFbV6bUGfk3QjH_plock-dworzec-archidea08.jpg
c2TTPEWyGyI2FkAzdI1MMcEBHF1QplUhEXHFRaG6XXMU0R0Gnqr8bPqq8WBf_plock-dworzec-archidea09.jpg

Podobno jeszcze niedawno mieszkańcy Płocka bardzo wstydzili się dworca, jaki działał w ich mieście. Nowy budynek raczej nie wzbudza już negatywnych emocji.

Przebudowa i rozbudowa dworca PKP
Lokalizacja: Płock, ul. Dworcowa
Inwestor: Gmina – Miasto Płock
Projektanci: Archidea Królikowski Wichliński Architekci Spółka Partnerska; Łukasz Królikowski
Współpraca: Krzysztof Wichliński, Marcelina Spławska, Artur Hibner
Wykonawca: Wix-Bud
Projekt: 2013
Realizacja: 2014
Powierzchnia: 3,314 tys. m2
Wartość inwestycji: 15 mln zł
Źródło ilustracji: archidea-spp.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera