Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dynamiczna bryła w Białymstoku

 

Czas czytania: ~2 min


Dynamiczna bryła siedziby Urzędu Dozoru Technicznego w Białymstoku została zaprojektowana przez Archistudio Studniarek Pilinkiewicz

 

jLpFKJ2dsNHV3wF5ye1fV5f2xaiZS4gLwqDxX2RCpd6yE3SWEaRrJCF0OB61_bialystok-dozor-techniczny01.jpg

Dynamiczna bryła, w jakiej zamknięto Urząd Dozoru Technicznego w Białymstoku, nie jest architektonicznym arcydziełem, powoduje jednak, że budynek nie wydaje się nudny czy monotonny. Siedziba urzędu nie powinna nawet być architektonicznym eksperymentem – powinna raczej wzbudzać szacunek i powagę. Nie stoi to jednak w sprzeczności z tym, aby była zarazem bryłą interesującą i niebanalną.

eRohjIffpGpvncGfzbCYuirgOBkJdWJd49tQ8NiynLVq47Vd9AwAZEtUxDmx_bialystok-dozor-techniczny02.jpg

Pojęcie: dynamiczna bryła można rozumieć na wiele sposobów. Oryginalność urzędowej siedziby można osiągnąć za pomocą jej kształtu lub użytych materiałów. Na polskiej mapie ciekawych projektów, związanych z urzędami ważne miejsce zajmują realizacje pracowni Archistudio Studniarek+Pilinkiewicz. Tomasz Studniarek i Małgorzata Pilinkiewicz zaprojektowali kilka siedzib sądów, które łączą w sobie oryginalność z powagą; są to m.in. gmachy w Katowicach czy w Radzyniu Podlaskim.

usSQ36LAUzFzxCJEx3mZiDzXfVaxyGb0LvKiCiiZwkiDLwFiKT7ztcDcDCV1_bialystok-dozor-techniczny03.jpg

Dynamiczna bryła siedziby Urzędu Dozoru Technicznego ma inny charakter. Jej projektant, Tomasz Lechowski, nadał jej dość ekspresyjny wyraz, każdą z trzech kondygnacji projektując w nieco innym kształcie. W ten sposób budynek widziany w różnych stron ma zupełnie inny kształt – np. jedno z jego naroży jest dynamicznie zaostrzone. Nie mniej istotnym elementem tego projektu jest kontrast: elewacje budynku wykończono za pomocą kontrastujących ze sobą pod względem kolorystycznym płyt ze szkła i aluminium. Na poszczególnych kondygnacjach pojawiają się tu różnego koloru panele – białe, czarne, szare. Dynamiczną bryłę gmachu niejako wymusił nietypowy, trapezoidalny kształt przeznaczonej pod zabudowę działki. Architekt postanowił wykorzystać to jako atut i za pomocą nieregularnej bryły oraz kontrastowego sposobu wykończenia elewacji jeszcze ten kształt podkreślił.

FmyrfXh4d7rrHj6gW3Nxt9prwWp9t6OF9ZjyxAN5T5WbBVtTNHb7CUX4WEKg_bialystok-dozor-techniczny04.jpg

Dynamiczna bryła siedziby Urzędu Dozoru Technicznego w Białymstoku kryje wysoki na trzy kondygnacje hol, z którego rozchodzą się drogi do pomieszczeń biurowych oraz sal konferencyjnych, w tym największej – dla 120 osób.

ZpJlXu6dcdekbVPqXF7nqUXlZ3s8Uq5w2IMjiMxw6K7jeNGPDin5VnxAPW3f_bialystok-dozor-techniczny05.jpg

Urząd Dozoru Technicznego, Oddział Białystok
Lokalizacja: Białystok, ul. Hetmańska
Inwestor: Urząd Dozoru Technicznego z siedzibą w Warszawie
Projektanci: Tomasz Lechowski ATI Architektura Technika Inwestycje
Wykonawca: Skanska
Projekt: 2010
Realizacja: 2015
Powierzchnia: 2804 m2
Kubatura: 14 608 m3
Koszt inwestycji: 10,9 mln zł
Źródło ilustracji: ati.waw.pl, www.skanska.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera