Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom prosty i wygodny

 

Czas czytania: ~2 min


Wąska działka z wymogiem zachowania 60% powierzchni biologicznie czynnej – to wyzwanie. Jak w takim miejscu zbudować dom – bliźniak? Architekt Paweł Lis znalazł rozwiązanie

 

88kED1INeVXOB8PneI7X6mkKcSa8PUVBkgEUHVd7exqrVo32ODAigqRkhtbL_pawel-lis01.jpg

Dom, który stanął na wąskiej działce przy ulicy Czereśniowej w warszawskiej dzielnicy Włochy przypomina zabudowę szeregową; skomponowano go z ustawionych w rzędzie podobnych do siebie segmentów, wypełniających udostępniony pod zabudowę teren. W rzeczywistości to dom, w którym zmieściły się cztery mieszkania.

Z7KdSWDCyL7erY4aqsFMgfSakmle3VAPheyLEaVU9yWfNRb9pgCKYl5BmY2f_pawel-lis02.jpg
pinrlJAuQ82y70ppTdLVZsEq0tt9AtClSOwrDMIE0ui7n0iL7WayMn6w32hd_pawel-lis03.jpg

Dom prosty i wygodny – tak można sformułować motto, które przyświecało projektantowi budynku, Pawłowi Lisowi. To architekt, który już w swoich wcześniejszych projektach i realizacjach pokazał, że ceni klarowne kompozycje, geometryczną harmonię, inspirowany modernizmem ład. Widać to w bryle domu w Wilanowie czy w domu, inspirowanym dokonaniami szkoły Bauhaus.

zcoWcr0rlU4D4NYRK0aBIHAK5d0xCsJjhbHq0jSQl6vgCoZRsqJxwstMglWP_pawel-lis04.jpg
GqJ3NJ7upPugRc5SoxZCcN5QEucaRN4t7JORb1GfZKWOAYTwwon0OW6xfzYC_pawel-lis05.jpg

Dom przy ulicy Czereśniowej spełnia zarówno wymogi inwestora (który chciał zmieścić tu cztery wygodne mieszkania) i urzędników (wymóg pozostawienia na działce 60% powierzchni biologicznie czynnej). Wszystko dzięki pomysłowi architekta. To on nadał domowi kształt przypominający zabudowę szeregową, dzięki czemu bryłę dało się wkomponować w wąską działkę. Na dachu budynku powstał ogród: zielony dach został zaprojektowany tak, aby rośliny mogły tu rosnąć przez cały rok. Tym samym poza niewielkim ogrodem położonym tradycyjnie, na poziomie ziemi, mieszkańcy zyskali drugi – na dachu.

TKGwrfGvpkXb0QKPJPNw8JeigIIh6403J5NIR3PGPoZ3QHWNp67fhMWZAvyE_pawel-lis06.jpg
mkTWikUnFczUi2jKxgaObx9zjKYzQTRiak2TzMNAEVkbQUT8O1RXUgqgCIt6_pawel-lis07.jpg

Dom odznacza się stonowanym kształtem i powściągliwą formą. Paweł Lis uważa, że proste formy najlepiej pasują do tego typu zabudowy, co więcej – w wypadku tego domu nie mniej ważne było dopasowanie go do modernistycznej zabudowy, istniejącej w sąsiedztwie. Geometryczne bryły domu wzniesiono z użyciem starannie dobranych materiałów. „Elewacje zostały wykończona cegłą licową i alucobondem, a strefa wejścia została zaprojektowana w drewnianym deskowaniu” – tłumaczy architekt. Duże powierzchnie zajmują okna – otwierają wnętrza mieszkań na sąsiednie ogrody. „Czereśniowa 9 to kolejny modernistyczny budynek wpisujący się w minimalistyczny charakter prac pochodzących z pracowni Paweł Lis Architekci” – podkreśla autor projektu.

4A58JURBgxnCuLfJ68VhDyz8pJufqzQsJ0B0J7FY8SdjILKHSE5e0yThh7Y8_pawel-lis08.jpg

Dwa segmenty bliźniacze w zabudowie jednorodzinnej
Lokalizacja: ul. Czereśniowa 9, Włochy, Warszawa
Inwestor: Mars Investment Sp. Z o. o.
Projektant: arch. Paweł Lis, Pawel Lis Architekci
Współpraca: pracownia Htt Z. Hofman, W. Thumenas Sp.j.
Działka: 1200m2
Powierzchnia użytkowa: 750m2
Realizacja: 2015-2016
Zdjęcia: Paweł Lis Architekci, pawellis.pl

aS80zwMNfdlid8VLVpiOTyd5A4JkswcjnaEK9LxPNRgdP4xQKGCWtECHcu4o_ramkajpg2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera