Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec Quartz Poznań

 

Czas czytania: ~2 min


Biurowiec Quartz autorstwa pracowni Easst.com Sterzyński Sucharski powstał w sąsiedztwie poznańskich Szachtów w południowej części stolicy Wielkopolski.

 

APNs22LYKrPoCLTG7nKIkYJ01KMyMyJR6aCVBDYGnEloSqq6qIGhf6nWZ5jw_bqz-2.jpg

Wolnostojący obiekt biurowy autorstwa pracowni Easst.com Sterzyński Sucharski powstał w sąsiedztwie poznańskich Szachtów w południowej części stolicy Wielkopolski. Lokalizacja na skraju zieleni otaczającej położone w pobliżu stawy w połączeniu z bezpośrednim położeniem przy drodze wyjazdowej z miasta sprawia, że budynek posiada cechy punktu charakterystycznego w swojej okolicy.

dlSPodN3nXE2JSfaUPslBLmrjQhlRyUl7ypyJvKhnfrIouDJ8BFfQJGTYUYE_bqz-4.jpg

Dynamicznie ścięta bryła sprawia wrażenie będącej w ruchu, dostosowując się tym samym do krajobrazu otoczenia zdominowanego przez komunikację kołową. Kształt rzutu jest wynikiem wytycznych podyktowanych przez plan miejscowy. Czterokondygnacyjna kubatura budynku została podzielona na trzy części: jednokondygnacyjną bazę z położonym nad nią pasem okien poziomych, ze zwieńczeniem w postaci właściwej,dwukondygnacyjnej bryły. Trójpodział podkreśla zastosowana kolorystyka elewacji. Pionowe podziały fasady, dodatkowo zaakcentowane prostopadle usytuowanymi żyletkami, odkrywają żyjące wnętrze budynku.

hC5MntlQL9yCjNCHkXXLm8PT0kyfCxh4nIE8imCu30dwowQN77QvqxBIR3t5_bqz-5.jpg
yzR14ncMAHgWKYkcdSO46smZ7dSuQVoRjtzGxSg1j7FWtpsEmxnahdG9rAj1_bqz-6.jpg

Głównym zadaniem zespołu projektantów było zaaranżowanie trójkątnej przestrzeni biurowych w sposób funkcjonalny oraz ergonomiczny. Ponadto aranżacja wnętrz wymaga łatwego dostosowania dla różnego typu potencjalnego najemcy. Swoje miejsce będzie mogło tutaj znaleźć 14 niezależnych firm, opcjonalne jest również rozbicie powierzchni z podziałem na poszczególne piętra lub najem całości budynku. Na czterech kondygnacjach mieszczą się nowoczesne przestrzenie biurowe przeznaczone na wynajem ołącznej powierzchni całkowitej wynoszącej ponad 1 tys. m2.

ffODjQpnvKdddUExsk6EjT4xJclyv1MDx2Gn1EnpgE2imvEAkhUFApXA5cEl_bqz-8.jpg

Podstawowy materiał elewacyjny stanowią płyty włókno-cementowe w połączeniu z licznymi przeszkleniami. Parter oraz pierwsze piętro zostały zaprojektowane z użyciem konstrukcji opartej na słupach, dzięki czemu uwolniony został rysunek elewacji budynku. Całość kompozycji zwieńcza otwarta w dwóch kierunkach loggia położona na czwartej kondygnacji w miejscu ostrego kąta rzutu budynku. Widok na rozciągające się w sąsiedztwie tereny zielone z pewnością stanowi o atrakcyjności inwestycji.

6xrYj4bCv0Ah3Evg7pfzF0bSnv2uPGHsxYMxqFXIU0ZVBFSLDGZIWGMB7zKj_bqz-10.jpg

Inwestycja jest pierwszą z planowanych mających na celu zrewitalizować obszar poznańskich Szachtów – zespołu stawów i podmiejskiej zieleni. Miasto Poznań zyskało kolejne metry kwadratowe starannie zaprojektowanej przestrzeni biurowej.

Autor: Roderyk Milik
Źródło fotografii: easst.com

 

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Fasada Roku 2019 - wyniki konkursu architektonicznego
Fasada Roku 2019 - wyniki konkursu architektonicznego

W tym roku do konkursu architektonicznego Fasada Roku zakwalifikowało się aż 226 obiektów. Przypomni ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera