The Treehouse - Pekin - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Treehouse - Pekin

 

Czas czytania: ~2 min


Domek na drzewie zlokalizowany został w niewielkim lesie pełnym topoli i drzew głogu, u podnóża Góry Wuling w miejscowości Miyun w pobliżu Pekinu.

 

iHgUWIXprahVcNRiKtrA3PDtACvtli8yOkfDPEjXix37K06YvTrvzloSYJjY_thp-1.jpg

Domek na drzewie zlokalizowany został w niewielkim lesie pełnym topoli i drzew głogu, u podnóża Góry Wuling w miejscowości Miyun w pobliżu Pekinu. Widoczne od północy urwiska ze strumieniami meandrującymi po górskich zboczach oraz działające przez wszystkie pory roku źródło wody pitnej tworzą ciche i spokojne otoczenie dla The Treehouse.

B7rEpeqdoVg3ZFrVv7kGvtoYYP7mb4duvH8R0kOZqpepiu2Mh69HPrEke7VL_thp-2.jpg
iFUNioPYjAeRFurMJWHCB31DiR1L7I6ikoAfg6zrWDfzLVGHs3V3jglnmxOj_thp-3.jpg

Do domku prowadzi droga po schodach, wiodąca następnie po litych skałach, aż do konstrukcji platformy położonej ponad przepływającym strumieniem. Budynek posiada dwie części – kładkę i dwa wolnostojące wielościany, które pełnią funkcję całorocznej herbaciarni z zapleczem w postaci toalety. Posadzki herbaciarni wykończone zostały tradycyjnymi japońskimi matami Tatami, a przestrzenie wewnętrzne zaprojektowane tak, aby jednocześnie mogły służyć w dzień do picia herbaty i w nocy do spania.

Dx4RkMaCvwuQEFM3BsRK2MGke1Pvpk9U0fODQ5yvqQiCGkeA3bkNAwTKtjY8_thp-4.jpg
NXEQxS30OjlZS37LWrH3jjNiJVaU4ARe0x1toTsGQvOnFNlYrudAXIxMqsQQ_thp-5.jpg

Jedna ze ścian została w całości przeszklona, dzięki czemu obraz drzew i skalnej ściany wypełnia wnętrze. Chroniony przed zewnętrznymi warunkami użytkownik może w odosobnieniu oddać się czytaniu, odpoczynkowi, czy też obserwacji przyrody. Dach w kształcie ściętego ostrosłupa posiada otwór wpuszczający naturalne światło do środka, rozjaśniając wykonane z drewna wnętrze. Jednocześnie można cieszyć się dającym chłód w upalne dni cieniem drzew, a leżąc patrzyć na niebo.

OUq3p4tKh58uUGDN62qWBnarTq9EyHwAhkPHFgNejL3VsozBcOKvLqcziVzu_thp-6.jpg
0dFZvz8tiYszvtzdumL5sGv96Cqt2LXMVYqkA3xFSlB33DHsClkaDOgXHtON_thp-7.jpg

Zabiegi związane z ukształtowaniem przestrzeni, usytuowaniem okien i kształtem dachu sprawiają, że wnętrza są odczuwalne jako większe. Gra materiałów obiektu podporządkowanego naturze z otoczeniem sprawia, że jego obecność zaznacza się w subtelny sposób. The Treehouse utrzymuje się pomiędzy siedmioma drzewami przy pomocy stalowej ramy. Wszystkie elementy konstrukcyjne prefabrykowane były w fabryce, aby w sterylnych warunkach zapewnić precyzję montażu niereguralnego kształtu. Fasada wykończona została deskami pochodzącymi z odzysku o szerokości 6 centymetrów każda. Konstrukcja jest wyposażona w warstwę izolacji cieplnej oraz instalację grzewczą, dzięki czemu może normalnie funkcjonować również w zimie.

nxyuuB5lKJ1xolGwwcDeYjlRUXCMOXvCV75fXcB8Cyqd6szYMeKeo0MigI2D_thp-8.jpg
bFa8E4jORdgQd0SpBlYFToxzkCgmX0zCubgWdZ1LVLBoRMnEf5WIH4TC9nUz_thp-9.jpg

W procesie projektowania projektanci z Wee Studio wykorzystali internetowy crowdfunding, startując w 2015 roku z inicjatywą budowy domku na własną rękę. Otrzymując wiele pozytywnych odpowiedzi w krótkim czasie zebrali zespół odpowiedzialny za powstanie realizacji oraz niezbędne środki finansowe.

F3EYHwcUwfnawiCAJKJCUT7lh05ctRRVNC3TvFDox1BUrGUuM5T655ANXeTa_thp-10.jpg

Źródło fotografii: weestudio.cn

The Treehouse, Pekin
Lokalizacja: Xin Chengzi, Beijing
Projektant: Wee Studio
Realizacja: 2016
Powierzchnia: 8 m2


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Polskie osiedle na wystawie we Frankfurcie
Polskie osiedle na wystawie we Frankfurcie

„Mein Haus/Mein Wohnblock. Die Montwiłł-Mirecki Wohne Siedlung in Lodz, 1928-31” – to tytuł wystawy ...

Wnętrze domu w stylu nowoczesnej stodoły – wywiad i prezentacja online
Wnętrze domu w stylu nowoczesnej stodoły – wywiad i prezentacja online

Dom, którego wnętrza zaprojektowano w stylu nowoczesnej stodoły, mieści się pod Poznaniem. Za projek ...

Praktyczny wymiar zrównoważonej architektury. Nowoczesna stolarka z PVC-U. Webinarium Schüco
Praktyczny wymiar zrównoważonej architektury. Nowoczesna stolarka z PVC-U. Webinarium Schüco

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco, które tym razem będzie poświęcone nowoczesne ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera