Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Centrum Zdrowia - Przyszowice

 

Czas czytania: ~3 min


Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla pacjentów po trwającej dwa lata budowie.

 

ICoPmmexQCcSrlYNRb0m4022jOGtOdc7A4BoOSe8SDbBAuOs7Pguq2hBFi7J_czp-1.jpg

Ośrodek Zdrowia w śląskich Przyszowicach został otwarty dla pacjentów po trwającej dwa lata budowie. Budynek powstał w sąsiedztwie zabytkowego, drewnianego spichlerza i górującego nad miejscowością kościoła utrzymanego w duchu funkcjonalizmu. Autorami projektu są architekci z pracowni OVO Grąbczewscy, spod których ręki wyszło wiele uznanych obiektów pełniących publiczne funkcje m.in. Ośrodek Zdrowia w Gierłatowicach, czy Muzeum Ognia w Żorach.

SOP4JI1PnYmfLpUtwMnxRJQgHShNIYcFq6rC7ybYZ4Q6qvCCHAeipxYJlK6E_czp-3.jpg
E88b6WxNg9oeiGcvrqLb5C2Qqazw1gI7bPUab7OdaKtVjPq3ntsS0E5s3nan_czp-5.jpg

Jednokondygnacyjna bryła budynku jest pochodną transformacji typowej dla polskiej wsi formy dachu dwuspadowego. Kalenica główna ukierunkowana jest po przekątnej prostokątnego rzutu parteru. W efekcie uzyskano dach złożony z dwóch połaci o kącie nachylenia odpowiadającym obiektom występującym w sąsiedztwie. Związany z tym wzrost wysokości pomieszczeń parteru wpływa pozytywnie na percepcję wnętrz, które wytyczają wysokie standardy estetyczne dla budynków publicznej służby zdrowia. Hol poczekalni rozświetla światło dzienne, pochodzące z okrągłych świetlików dachowych.

p11Tdhp9BL5FTAmZWBD4C0kVZsJAqqUyyevdhSvXR5aSYMLoL3VDgipa2rKC_czp-8.jpg
mTXiqVLNl203yxbIdz5MPurvhzCfiJYUK3CcdXjYnpyxRIm8L1x7WZ3N4KcY_czp-12.jpg

Ulokowanie wszystkich gabinetów na jednym poziomie sprawia, że całość założenia jest dostępna dla osób niepełnosprawnych. Zrealizowano układ funkcjonalny składający się z poradni zdrowia dla osób dorosłych oraz poradni dla dzieci. Ofertę dla dorosłych pacjentów tworzą cztery gabinety lekarskie, w tym również specjalistyczne. Całość dopełnia gabinet dla najmłodszych użytkowników, szereg gabinetów zabiegowych wraz z towarzyszącymi węzłami sanitarnymi, pomieszczeniami socjalnymi, technicznymi, poczekalnią i wózkownią. Ścianę w poczekalni dziecięcej zdobi mural autorstwa artysty Marka Grąbczewskiego przedstawiający zwierzęta w dżungli, motyw przyjazny dla młodych pacjentów. Mural wykonali wspólnymi siłami architekci do spółki z zespołem studentów architektury.

PrQl759bsG1EQi0i5rwheUNkPMxTJWoYHo7MNHhtVovQ7WPb5tLbeVbfzpsW_czp-13.jpg
mtazd6WriMNpmWdYmF6v1Sjqi3jiSqwTmfHCFnspKG5y9xAhwnKPhPa2EVHB_czp-15.jpg

Charakterystycznym elementem architektonicznej kompozycji są rozrzucone na elewacjach okna o kształcie trapezów prostokątnych. Naśladują one rysunek przeszklenia fasady znajdującego się w strefie wejściowej, tworząc łatwy do identyfikacji znak rozpoznawczy inwestycji. Elewacje wykończono niejednorodną kolorystycznie cegłą tworzącą wielobarwne plamy, rozcierając tym samym bryłę obiektu w otaczającym krajobrazie. Od strony konstrukcyjnej budynek podzielono dylatacją na dwie części – inwestycja powstała na terenie szkód górniczych.

rGz31zYoMaIfSc9uQgmnvUih4MvfTgdjJx4rvRe1vGWpHXO2GWaVamvKQB3J_czp-7.jpg
hKXGNN1iTfQPNEmzK1sJdEulhBou1DmFg9OQG04UMRqwLMktd70l9giawkUK_czp-14.jpg

Zadbano również o wyposażenie budynku w proekologiczne rozwiązania dla źródła ciepła i energii elektrycznej w postaci gruntowej pompy ciepła oraz instalacji fotowoltanicznej. Panele słoneczne ulokowano na dachu, pokrywając nimi połowę jego powierzchni. Zagospodarowanie otaczającego terenu spełnia oczekiwania inwestora w zakresie zapewnienia odpowiedniej liczby miejsc parkingowych dla zmotoryzowanych użytkowników.

WqUCYVJA041U5IX1jymVByFT5umGvYP1lOopYCFc8V2voyezOiLrU2WyOdjt_czp-17.jpg

Źródło fotografii: ovo-grabczewscy.pl

Centrum Zdrowia, Przyszowice
Lokalizacja: Przyszowice, Gliwice
Inwestor: Gmina Gierłatowice
Projektant: OVO Grąbczewscy Architekci, architekci Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski; współpraca: architekt Katarzyna Kunsdorff
Mural: Marek Grąbczewski; współpraca: Paulina Gocoł, Natalia Miłczak, Katarzyna Ponińska, Paweł Pacak, Michał Pieczka
Powierzchnia całkowita: 555 m2
Powierzchnia użytkowa: 444 m2
Kubatura: 3105 m3
Liczba kondygnacji: 1
Projekt: 2013
Realizacja: 2014 – 2016
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski/ archifolio


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera