Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom Dwie Stodoły

 

Czas czytania: ~2 min


Dom Dwie Stodoły stanął w 2014 roku w spokojnej okolicy Tychów, niedaleko lasu, w północnej części miasta.

 

nccTKRt5pxMxKHuy7obqLB58aU8evefwVWdJqXvvHr4wpjGXL7amiSYlkDwR_02.jpg

Dom Dwie Stodoły stanął w 2014 roku w spokojnej okolicy Tychów, niedaleko lasu, w północnej części miasta. Na kształt budynku wpływ miały zapisy warunków zabudowy: to one regulowały wysokość domu i geometrię jego dachu. Kształt i orientacja działki wpłynęły na posadowienie samej bryły. Projekt domu, w którego kształcie można doszukać się dwóch stodół zaprojektował zespół Roberta Skitka, szefa pracowni RS+.

XRAjipwQLVfli9mj8kyohnxUKyjCVPuUlMNkg6bjKpEtKloePN29BxfOcak1_04.jpg
rKgHahVIrgZ7pw8RlFGwiT2w5XVyD6tEDtDzsAmJlYZJLUdGqxc2DtaKRdMp_06.jpg

Dom Dwie Stodoły – to nie jedyny projekt domu jednorodzinnego, zrealizowany w biurze RS+. Niedawno bardzo pochlebne recenzje zebrał zaprojektowany w tym biurze dom w Krostoszowicach, wcześniej opisywaliśmy udaną parafrazę form modernistycznych domu XV  czy uporządkowaną formę domu M. Ale na tym nie kończą się wyjątkowe dokonania Roberta Skitka i jego współpracowników. To oni opracowali bardzo udaną termomodernizację jednej z tyskich szkół, a przede wszystkim zaprojektowali tereny rekreacyjne nad jeziorem Paprocany, w tym m.in. wodny plac zabaw.

F14Oi28qUBXVTkaeR4sElt4YzUxhb0iaYatSUM80i3981KLBIMb0N3oD9iT8_08.jpg
z1KXb3oojWqukVcuLxtFSh0W1gRIBjj9Sm6L042d7tH8jHJCa9uWlSiMg6yc_09.jpg

Dom Dwie Stodoły miał być przestrzenny, wygodny i otwarty na stronę południową, gdzie znajduje się ogród. Choć zadanie wydawało się proste, ze względu na lokalizację drogi dojazdowej i fakt, że podjazd do domu musiał być dość wąski, a więc utrudniający manewry samochodem architekci zdecydowali się rozbić dom na dwie przesunięte względem siebie bryły. Dzięki temu w jednej, otwartej na ogród bryle udało się zamknąć całą strefę dzienną, pozostałe funkcje zlokalizowano w drugiej bryle. „Zabieg ten pozwolił nam także na wytworzenie zacienionej, prywatnej części tarasu dostępnego bezpośrednio z sypialni” - mówią architekci. Rozbicie domu na części umożliwiło także osłonięcie sypialni przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Wnętrze domu zostało zaaranżowane tak, aby większość życia mieszkańców toczyła się na parterze. Na pietrze umieszczono funkcje dodatkowe.

ARmCZwEJGRI8RJeHz5GpaxrHFEm9o9HZFgf262wtxIdyCrMLRWjOA2C0c5vQ_12.jpg
I93N9Qs4P20X7wSdLRuCTTQLq0QsDTeyAw4p1kHRZhnkr2yRXj90trasXDXY_16.jpg

Dom Dwie Stodoły ma bardzo prostą formę – jakość tej architektury kryje się w przemyślanym układzie brył, rozkładzie wnętrz oraz w zastosowanych materiałach. Architekci wielokrotnie podkreślali wielką wagę, jaką przywiązali do użycia trwałych materiałów wysokiej jakości. Dzięki temu dwie proste, zróżnicowane pod względem koloru i faktury bryły połączone szklaną antresolą już na pierwszy rzut oka zwracają uwagę. Pokrycie elewacji obu brył zupełnie różnymi materiałami nadało domowi niebanalnego charakteru.

KZFvHEpEcK57PYmgdNNEC7SkdGnlQPfvybmkeAzzn08MMBh3lpxrCZoXHIRa_diagram.jpg
apnYtNlLC8g4pjOuWzGqDaYaSoNJTUaozH4ArHl6Mggzv2LYfZ8sveMPKLHC_el-w.jpg
hwcpNFCsM77CeqO3C0P9OQXU1ATSpymT7LHd4o8ua3zktsf0idPx187eVORY_ground-floor.jpg

Dom dwie stodoły
Lokalizacja: Tychy
Inwestor: prywatny
Projektanci: RS+ Robert Skitek; architekci: Robert Skitek, Szymon Borczyk; konstrukcja: Jan Kostorz
Powierzchnia: 251 m2
Projekt: 2012
Realizacja: 2013-2014
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski archifolio.pl
Pracownia: rsplus.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Bryła biurowa na planie koła
Bryła biurowa na planie koła

Polska Spółka Gazownictwa w Gdańsku doczekała się nowej siedziby. Została ona zlokalizowana przy uli ...

Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller
Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller

550 ton dwutlenku węgla pozwala oszczędzić budynek, wzniesiony z drewna zamiast z betonu – mówią inż ...

Horizone Studio projektuje na Białorusi
Horizone Studio projektuje na Białorusi

Przy jednej z głównych ulic Brześcia, w bezpośrednim sąsiedztwie Brzeskiego Uniwersytetu Techniczneg ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera