Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dwa bliźniaki - Bratysława

 

Czas czytania: ~2 min


Bliźniaki, znajduje się w bliskim sąsiedztwie lasu z pięknym widokiem na Bratysławę.

 

onUkq346EUv0oVvCL4CwUfVFduBqdtMjEpdVemHKU6s4AyIVh9HseFJHF6Gv_blz-2.jpg

Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której znajdują się bliźniaki, znajduje się w bliskim sąsiedztwie lasu z pięknym widokiem na Bratysławę. Wyzwaniem dla projektantów było zmieszczenie na niej dwóch domów jednorodzinnych z ogrodami, połączonych w spójną całość. Ponadto poziom terenu waha się w granicach działki, skutecznie oddziałując na strukturę zabudowy.

ZtwKNY3yyDTZ67w5BhiUSawwyR9qAZqbSbRaG7dmDx57sUa0CnfWCE9B13Oa_blz-5.jpg
5i7bxKob6R7wKkFqVrIt2sCBBXjdMiBLdmJybBt3IXefk7rygwTQpa208gJO_blz-6.jpg

Decyzja o sposobie zagospodarowania terenu zakładała podział działki na dwie równe części po 330 metrów kwadratowych każda. W konsekwencji oba budynki mają podobne układy funkcjonalne poszczególnych pięter. To, co różni od siebie obie części inwestycji to charaktery inwestorów. W związku z ich odmiennymi życzeniami każdy z domów uzyskał indywidualny charakter.

wnoswBfxvTciLNuRFc8D7rq9tHniTc4MoaF1T2DiYG9b34TUKKTb6GJtWMZ1_blz-7.jpg
Wgof5T2bVKAUA9sfmipdGQsEhL31nQtcDwToWF4zWLAltELSSAERW0HRdD4e_blz-8.jpg

Wspólny dla całości jest sposób zagospodarowania terenu. Każda z działek jest zabudowana dokładnie w połowie, co sprawia, że wnętrze domu pozostaje w bliskim sąsiedztwie ogrodu. Front działki nie posiada ogrodzenia – obie fasady budynków stoją w linii ulicy. Pozwoliło to zaoszczędzić powierzchnię przeznaczoną następnie na powiększenie pokojów dziennych. Głównym trzonem układu funkcjonalnego obu domów są centralnie usytuowane schody.

GVWWv51aC9GOokdrXltgfqAWU6aQ3te2G8u0KvgqqbceV6rxYCt8Mn0nKJ0y_blz-9.jpg
p3wbL8XQpG1yBC7S04yxd2mrR4Q7iU4FSjL1j07ypSLIys8rAZxkopDrhPZo_blz-15.jpg

Ze względu na opadający teren wejście do białego bliźniaka zostało wyniesione o 1,2 metra. W związku z tym pomieszczenia znajdujące się poniżej parteru uzyskały naturalne doświetlenie. Parter zajmują strefa dzienna z kuchnią i jadalnią. Kuchnia połączona jest bezpośrednio z zewnętrznym tarasem. Salon zdominowała bryła trzonu komunikacyjnego z wbudowanym kominkiem. Brak wewnętrznych ścian działowych sprawił, że pomimo standardowej wysokości kondygnacji wynoszącej 2,7 metra wnętrze wydaje się optycznie większe.

BzUvOWmkes5AdBlGCjmKyUcOzd8dEgIbscEO2GpZxgOPhXgcmAE9W6pIDvzX_blz-16.jpg
pqhR6QrYDOyiJdAef2ctDNKeGRp8CqArsaQBetZ03VUCvaxfCWelf4eAiShh_blz-17.jpg

Drugi z domów został stworzony w podobny sposób jak poprzednik.Zasada synergii otwartej przestrzeni dziennej z ogrodem znalazła tutaj zastosowanie.Rozkład pomieszczeń jest niemalże identyczny, różni się charakter zewnętrznych elewacji. Bryła budynku jest lekko zwężona w porównaniu do sąsiada, a garaż umieszczono obok domu zamiast w piwnicy. Dodatkowo zgodnie z życzeniem inwestora na dachu pojawiło się przeszklone ze wszystkich stron studio urządzone w egzotycznym stylu azjatyckim.

ORRVLSyoNH9YrnvTen4aoBaVcZewA7cydYiYiJsgb9ywSpQO63woUH79Sk7w_blz-18.jpg

Źródło fotografii: compassatelier.com

Bliźniaki, Bratysława
Lokalizacja: Bratysława, Słowacja
Projektant: Compass Atelier
Powierzchniamieszkalna: 360 m2
Powierzchnia działki: 660 m2
Projekt: 2011-2014
Realizacja:2013-2015
Zdjęcia: Pavel Melus


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera