Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe – wzorcowa modernizacja

 

Czas czytania: ~3 min


KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe we Wrocławiu – to projekt pracowni arch_it.

 

Na6Xus4zZ7tQIiwnFG3aOKYiLB20ZmzHNKvG7nfVkrTvWYJFauhVJFWjV3B6_kghm-cuprum01.jpg

KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe powstało na terenie dawnego szpitala we Wrocławiu. Na potrzeby laboratoriów KGHM Cuprum CBR zaadaptowano budynki dawnej stajni i wozowni, które razem z pozostałymi obiektami szpitalnymi objęte były opieką konserwatora zabytków.

hcfqsB3GgZzlDAlWnVrTWVNWn9cfGv1Ej0duLDSeX780ve0HxyEUbUbSvokB_kghm-cuprum02.jpg
YwmPotlw7kyyV4FdBw3RLmlvQHhDhJjWHXpXj9msrfEBNG5MZ3QkiJCUzMdI_kghm-cuprum03.jpg

KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe we Wrocławiu – to projekt pracowni arch_it. Zespół architektów opracował wizję przemiany zabytkowych zabudowań na nowe cele. Udana modernizacja wrocławskich budynków wpisuje się tym samym do grupy podobnych adaptacji, których kilka zrealizowano ostatnio w Polsce, m.in. w Gdańsku, Krakowie czy Warszawie.

r9hQMND3WlXrUoxwEh4tHDZXjgPyg0FrV6qy39YXfNqfF7BPD3LNaYFYEZWJ_kghm-cuprum04.jpg
gzlKZJTY1yvl8cq1wlcL91XLxoKicnapoZiZR2ti134teNnYs64VkxGdq6Ed_kghm-cuprum05.jpg

KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe powstało na terenie zbudowanego w latach 1900-1902 szpitala. W projektowaniu szpitalnych budynków brało udział wielu znakomitych architektów, m.in. Max Berg, autor słynnej Hali Stulecia. W ostatnich latach niektóre z zabytkowych obiektów dawnego szpitala przeszły modernizację (dla potrzeb centrum EIT+); w 2014 roku powstał pomysł zamienienia dawnej wozowni i stajni w nowoczesny ośrodek badawczy. Zadanie nie było łatwe ponieważ budynki miały zupełnie zmienić swoją funkcję, ich bryły, kubatura i charakterystyczne historyczne cechy musiały jednak pozostać nienaruszone. Jak opisują architekci: „Obiekty zostały przebudowane z zachowaniem i odtworzeniem istotnych architektonicznych detali - w tym przede wszystkim charakterystycznych detali z cegły ceramicznej szkliwionej i nieszkliwionej. Przeprowadzono także gruntowną renowację i uzupełnienia wątków elewacji ceglanej z wykorzystaniem oryginalnej cegły oraz dedykowanych jednostkowych kształtek wykonanych wg pierwotnego wzoru oraz dokonano renowacji i wymiany stolarki drewnianej”. Pewne zmiany były jednak konieczne, zostały one wprowadzone tak, aby wyraźnie odróżnić nowe elementy od zabytkowych.

vCjPSbzDoNO4rZp9ZiTxeJ1B7q0kW0GDckAzP40nuhNEja0EwKYgtklkM0wo_kghm-cuprum06.jpg
RqRGsDaPgCnHQSx7gag3RnB97Y8xjKnFqAjTDXmRlOq6HHQOwmjdeHApNGXl_kghm-cuprum07.jpg

KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe zajęło więc dwa budynki o niewątpliwej zabytkowej wartości, którą w projekcie uwypuklono, jednocześnie starannie dopasowując je do nowych potrzeb. Ceglane obiekty nabrały nowoczesnego wyrazu chociażby dzięki temu, że dawne wrota i bramy zamienione zostały w duże przeszklenia. Aby pozostać w zgodzie z przyjętymi na świecie zasadami konserwacji zabytków nowe części kompleksu mają zupełnie inny wygląd, niż te historyczne: „Wszystkie nowe elementy przestrzenne wprowadzono jako komplementarny system ciemnoszarych brył wykończonych blachą tytanowo-cynkową, które - poprzez zamierzony kontrast z substancją zabytkową - podkreślają jej ponadczasowość” - podkreślają projektanci z biura arch_it.
Oddane do użytku w 2015 roku KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe otrzymało wyróżnienie i nominację do nagrody specjalnej w kategorii „Modernizacja budynku historycznego” w konkursie "Piękny Wrocław 2016" oraz znalazło się w konkursie „Brick Awards 2017”

bWXyPpRrpSrNUDLAdrAstvGTejCmZDVMSSAE6hy3g7ooIYjHFqO3yDTfpfxX_kghm-cuprum08.jpg

zhFj8pbhh9r6SxNoRTsxCqdaxHBOp9gEuYfGuAvHAnX7iiPcDR12q8Z03YT7_kghm-cuprum09.jpg

wbtYOaekeYHWmdS4QEDgge82Kh0Lj7hL9irrT0MM8AcjRYOy1TWu9oGEvwfx_kghm-cuprum11.jpg

KGHM Cuprum CBR Centrum Badawczo-Rozwojowe
Lokalizacja: Wrocław, Pracze Odrzańskie, ul. Pracka
Inwestor: KGHM Sp. z o.o. Centrum Badawczo Rozwojowe
Projektant: arch_it piotr zybura
Agnieszka Gałwiaczek, Piotr Zybura (główny projektant),
współpraca: Aleksandra Górecka, Karol Mądrecki, Kamila Modzelewska, Sylwian Moska, Iga Peruga, Paweł Szyport
Projekt: 2014-2015
Realizacja: 2015
Zdjęcia: Maciej Lulko
Zdjęcia dzięki uprzejmości pracowni arch_it, archit.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera