Odbudowa przedszkoli w Fukushimie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Odbudowa przedszkoli w Fukushimie

 

Czas czytania: ~1 min


W Iwaki w prefekturze Fukushima, które powstaje z gruzów po tragicznym trzęsieniu ziemi i tsunami z roku 2011, aby lepiej chronić zdrowie dzieci w dwóch przedszkolach postanowiono unowocześnić powierzchnie dotykowe, takie jak baterie łazienkowe czy poręcze u schodów, z wykorzystaniem miedzi przeciwdrobnoustrojowej. Po zeszłorocznej tragedii trzeba odbudować i odnowić olbrzymią liczbę obiektów użytkowych. Katastrofy pociągnęły również za sobą drastyczny spadek standardów życia w regionie, a co za tym idzie, jednym z głównych problemów stała się ochrona przed infekcjami. Dlatego też w przedszkolu Kanaya oraz w centrum opieki dziennej Ojima zastosowano nowe wyposażenie wykonane z miedzi przeciwdrobnoustrojowej, w tym poręcze, krany, klamki i płytki dotykowe. Miedź skutecznie zwalcza osiadające na nich bakterie, wirusy i grzyby przez cały czas, w tym również pomiędzy standardowymi czynnościami konserwacyjnymi. Dzieci już korzystają z nowych udogodnień, które przy powszechnym zainteresowaniu lokalnych mediów oddano do użytku w połowie marca, zaś personel obydwu placówek podkreśla wagę zwalczania infekcji – szczególnie w tym trudnym dla nich czasie – dla zdrowia dzieci i ich rodzin. Dyrektor przedszkola Kanaya, Hideko Saito, tak mówi o nowym wyposażeniu: „Nowe poręcze i krany zostały zamontowane na początku sezonu grypowego. Wiele przedszkoli z powodu epidemii zamknięto, podczas gdy w naszej placówce nie zachorowało ani jedno dziecko. Nie znam dokładnie podstaw naukowych leżących u źródła tego stanu rzeczy, ale być może ma to coś wspólnego właśnie z naszymi miedzianymi powierzchniami dotykowymi”. Źródło: pcpm.pl

Podepnij swój artykuł

tagi

Nowy budynek dla uniwersytetu w Częstochowie – wyniki konkursu architektonicznego
Nowy budynek dla uniwersytetu w Częstochowie – wyniki konkursu architektonicznego

22 czerwca 2021 roku rozstrzygnięty został konkurs architektoniczny na projekt budynku Centrum Dydak ...

W Łodzi stanie ażurowa kamienica
W Łodzi stanie ażurowa kamienica

„Chcemy, aby to miejsce diametralnie się zmieniło. Chcemy nie tylko przywrócić dawną świetność, ale ...

Retencja wody w architekturze
Retencja wody w architekturze

W ostatnich latach podejście do wody opadowej uległo znaczącym zmianom. Jeszcze w latach 90. stawian ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera