Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek – wróg infekcji

 

Czas czytania: ~2 min


HcL4nqU7YGlocmaPwb6LVn57EUxA73ejflH4bkIlV0SZyvAkgfAG6WIuwyie_szpital-malmo-1.jpg
Gmach szpitala zakaźnego w Malmö zaprojektowano tak, by nawet jego forma utrudniała rozprzestrzenianie się infekcji.
0DBXX6Z89ac8EPotW9g0kkXqnwEUnbQNialB4WL196o4Dz3BECnGDR674UAb_szpital-malmo-2.jpg
Budynek, wzniesiony według projektu duńskiej pracowni C. F. Møller Architects, należy do Szwedzkiego Szpitala Uniwersyteckiego i mieści dwa oddziały – ratunkowy i chorób zakaźnych. Właśnie zakończono jego budowę. Gmach ze względu na swoją oryginalną formę szybko stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc Malmö, jednak jego kształt nie jest przypadkowy.
8uSjASrE4CmtYUemHxaeCjYDxxYdwquuo6de3XJwVoDp4z06rqNombSyarOk_szpital-malmo-3.jpg
Forma rotundy z wewnętrznym dziedzińcem ma zminimalizować rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii, z którymi przybywają do szpitala pacjenci. Okrągły kształt dał szansę na łatwiejsze „opanowanie” poszczególnych stref szpitala i kontrolowanie „mieszania się” powietrza pomiędzy nimi. Systemy śluz powietrznych, które poprzedzają strefę izolatek, także służą zapobieganiu rozprzestrzeniania się infekcji.
LnGZNhaLnlZWuYFqYZaQKJKU7vkczvTp73I9KWMhU5RQJzsTZ0n2hPZfqQ9m_szpital-malmo-4.jpg
Każda ze stref szpitala ma swoje windy i system komunikacji (windy dla pacjentów chorych biegną na zewnątrz budynku, dla osób z zewnątrz – w środku). Piętra zaaranżowano tak, by łatwo było wydzielić z nich mniejsze części, szczelnie zamknięte – to rozwiązanie na wypadek epidemii.
H7dusuboCqpKYf4SP1LNm92Qfmqil5URhcA1Y14wZuYWAdrcf3UQYzak7Lre_szpital-malmo-5.jpg
Poza tymi wszystkimi zabiegami, szpital w Malmö jest także bardzo przyjazną przestrzenią. Przeszklone elewacje wpuszczają do wnętrza mnóstwo światła, zaś ściany, meble, poręcze schodów, lampy – wszystkie drobne elementy wyposażenia mają żywe, pogodne kolory. W wielu miejscach przewija się motyw koła – okrągłe są nisze na oświetlenie na korytarzach czy stanowiska dla recepcjonistek. Można powiedzieć, że szpital zaprojektowano tak, by łatwo w nim było dbać nie tylko o zdrowie, ale też stan ducha pacjentów.
zjjXXmslxbvLRI93D5aRw8r0rjGOGDAGCms72l2YinUr2xVrefBSG3jwDCAm_szpital-malmo-6.jpg
Architekci z pracowni C. F. Møller Architects mówią: „chcieliśmy stworzyć budynek, który stałby się szpitalem w nowoczesnym, ale i głęboko humanistycznym sensie”. Foto: C. F. Møller Architects, cfmoller.com
0QCTcXJT4PvLBhpbhzrM2i1wT3TAah1wZ6Wyh8eCKZxvIHs4SPNRyTTG8QNr_szpital-malmo-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera