Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zygzak nad morzem

 

Czas czytania: ~ min


Muzeum Morskie w Porsgrunn w Norwegii zaprojektowały wspólnie dwie pracownie: COBE Architects i Transform Architects. Budynek otrzymał kształt, inspirowany bezpośrednio formami lokalnej, drewnianej zabudowy. Jest jednak od nich bardzo różny.

 

Jak klocki

Komponując bryłę muzeum architekci sięgnęli po kształt tradycyjnego, drewnianego domu, jakich wiele stoi w Porsgrunn. Nie powtórzyli go jednak, a użyli jak klocków, z których skomponowali zupełnie nową, nowoczesną bryłę.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Browary Warszawskie najlepszym budynkiem stolicy
Browary Warszawskie najlepszym budynkiem stolicy

To była już ósma edycja konkursu, w którym nowo powstałe warszawskie budynki rywalizują ze sobą o mi ...

Osiedle z drewna i cegły
Osiedle z drewna i cegły

Współczesny świat nie jest łatwym miejscem do życia. Wszechobecny pośpiech i presja, życie w zatłocz ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera