Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przestrzeń publiczna - parking dla rowerów

 

Czas czytania: ~1 min


6y0m6kCiTDoeWPbvmo07cfLQOs1D2urL89Rkx7hiAsiAttHWlKZxV1HFgBJu_przezst-dla-rower1.JPG

Zadaniem projektantów z MAD Architekter było zagospodarowanie wąskiej przestrzeni w środku norweskiego miasta Bjørvika. Powierzchnia do działania ma wymiary 10 na 90 metrów i musiało się tam zmieścić 200 miejsc parkingowych dla rowerów.

47OglW2i9CK123pLvayFXaUZWmkjHrftJwcxTYNJdnU1RAV68PkFQ6FWyglc_przezst-dla-rower2.JPG

W tych niekorzystnych warunkach należało uwzględnić efekt estetyczny, gdyż jest to strefa wejściowa do biurowców, a więc ma charakter reprezentacyjny. Istotnym elementem projektu było uwzględnienie niedoborów światła słonecznego w tym miejscu.

Zdecydowano się na rowerowy temat przewodni. MAD Architekter stworzyli stojak przypominający rower. Został wykonany ze stali nierdzewnej z zamontowanym oświetleniem, które daje oryginalny wizualny efekt.

Więcej na: architektura krajobrazu


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera