Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Marble House – dom z marmuru

 

Czas czytania: ~1 min


Marble House – to dom jednorodzinny, zaprojektowany przez pracownię Openbox Architects w Bangkoku. Budynek wyróżnia przede wszystkim okładzina elewacji, wykonana z płyt z jasnego marmuru. Szlachetny materiał nie tylko nadał budowli wyjątkowy wygląd, ale i podkreślił geometryczny kształt budowli.

 

Marble House – to dom jednorodzinny, zaprojektowany przez pracownię Openbox Architects w Bangkoku. Budynek wyróżnia przede wszystkim okładzina elewacji, wykonana z płyt z jasnego marmuru. Szlachetny materiał nie tylko nadał budowli wyjątkowy wygląd, ale i podkreślił geometryczny kształt budowli.

PiFnTPxE0i2xyByaGbrs0mt59IBX9bm0M4J5o9VVUdXE6lGVroGiaJyVR9RD_marble-house01jpg.jpg

Marble House – to miejska willa, która, podobnie jak większość tego typu obiektów, miała zapewnić swoim mieszkańcom wygodne miejsce do życia i poczucie prywatności wśród gęstej zabudowy na silnie zurbanizowanym terenie. 

wCC0XazgU3CAoIfMgOeNgOvlFZIdgCUsvRMNsbjXvR615k12IqDb7gL8cy4I_marble-house03jpg.jpg

Projektanci Marble House podzielili bryłę domu na dwie części. Dolna, od ulicy osłonięta murem, została przeszklona, zapewniając lokatorom widok na ogród i basen. Górna część, mieszcząca prywatne pokoje, został ukryta za ukośnymi ścianami, w których załomach znalazło się miejsce na prawie niewidoczne okna. 

fcZQditqArRvB8JjJOFQKUZl4GXQyiSOff5KqoZRIbIroiSD30TfD51ig0fd_marble-house05jpg.jpg

Taki układ elewacji piętra Marble House pozwolił doświetlić wnętrza, przy jednoczesnym osłonięciu mieszkańców przed wzrokiem przechodniów czy sąsiadów. To właśnie „zygzakowate” elewacje na piętrze obłożono płytami z jasnego marmuru. Nadały one bryle majestatycznego charakteru, jeszcze bardziej podkreśliły jego zwartą, pozornie zamkniętą bryłę. 

IOcp53c9vASTjvnWyPyqg8ds6X6tF32EhAR72EHCIeb5WV4nk4w4rJgLYvFQ_marble-house08jpg.jpg

Architekci Marble House zdecydowali się kolor i szlachetną fakturę marmurowej okładziny uwydatnić jeszcze na jeden sposób – poprzez kontrast z dolną kondygnacją. Osłaniający ją mur obłożono bowiem płytami o czarnym kolorze. W ten sposób stworzono wrażenie, jakby piętro domu, choć solidne i kamienne, unosiło się nad ziemią.

Foto: www.openbox.in.th


Podepnij swój artykuł

tagi

Hot

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera