Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Różowa szkoła z biura Dominique Coulon Et Associes

 

Czas czytania: ~2 min


Francuska pracownia Dominique Coulon Et Associes jest odpowiedzialna za projekt zespołu szkół im. André Malraux, zbudowanego w 2015 roku w Montpellier. Na niewielkiej działce architekci umieścili całkiem duży kompleks edukacyjny. Jak tego dokonali? Ułożyli budynki jeden na drugim.

 

Szkoła projektu pracowni Dominique Coulon Et Associes we francuskim Montpellier na parterze mieści przedszkole oraz sale do zajęć pozalekcyjnych. Dwa górne piętra kompleksu – to szkoła podstawowa. Ponadto do zespołu należą także boiska i przestrzenie wspólne dla uczniów, osobno dla tych z podstawówki, osobno dla mniejszych dzieci z przedszkola.

różowa szkoła

Różowa szkoła z biura Dominique Coulon Et Associes stanęła na niewielkiej działce o kształcie zbliżonym do trójkąta. Na tym nieustawnym terenie architekci musieli „wcisnąć” dość duży obiekt. Postanowili podzielić budowlę na kilka brył i maksymalnie wykorzystać powierzchnię każdej z nich.

różowa szkoła

Dzięki rozbiciu bryły szkoły na kilka mniejszych prostopadłościanów architekci z  biura Dominique Coulon Et Associes mogli je dopasować do warunków terenu. Niczym z klocków ustawili na działce niezwykłą konstrukcję ukośnie względem siebie poustawianych i poukładanych jeden na drugim podobnych elementów. Dzięki takiej kompozycji można było na przykład na dachu przedszkola zlokalizować… boisko dla uczniów podstawówki.

różowa szkoła

Szkoła projektu biura Dominique Coulon Et Associes powstała ja część projektu modernizacji całej dzielnicy. Aby okolica stała się bardziej dynamiczna i bardziej atrakcyjna zdecydowano się wprowadzić tu nowoczesną architekturę. Szkoła doskonale spełnia to zadanie: ma nie tylko ekspresyjną formę poprzesuwanych klocków. Architekci odważnie sięgnęli też po kolory.

różowa szkoła

Na elewacjach szkoły projektu  Dominique Coulon Et Associes pojawia się róż i czerń, przełamane powierzchniami z szarego, surowego betonu. Niektóre elewacje są gładkie, inne wyposażono z ozdobne guzy; nawet chroniąca boisko na piętrze siatka stanowi kolejną fakturę i kolejny motyw kolorystyczny, uzupełniający tę dynamiczną kompozycję.

Foto: http://coulon-architecte.fr

 

Zobacz także: Bambusowa hala sportowa w Tajlandii


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera