Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Steven Holl dla Lekarzy bez Granic

 

Czas czytania: ~1 min


sP3b2j0x25d7fywt4BbD5IzTtAUEIsXN0CRrco53qHUaFh9RHhvuFOz4sXgt_steven-holl-architects01jpg.jpg

Steven Holl, od wielu lat wymieniany wśród faworytów do Nagrody Pritzkera, znany jest z innowacyjnych realizacji. Choć większość z jego projektów odznacza się formami stonowanymi, powściągliwymi i eleganckimi, są zawsze bardzo nowoczesne.

300bVCYeQtic6eZVrZaVX0epUmLi99L5PpXhLIrZJty8DZjnTNHtgQO9m4Sj_steven-holl-architects08jpg.jpg

Nie inaczej będzie w przypadku nowego centrum operacyjnego organizacji Lekarze bez Granic, której budowa ma ruszyć w 2019 roku w Genewie. Steven Holl zdobył właśnie pierwszą nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym na projekt budowli.

 

aOGyzZuF8TIfCCy5PGJSMUVdBkA0c1F5F3u6bZypeOFclMOtP4GJWyXNmORp_steven-holl-architects03jpg.jpg

Steven Holl dla gmachu zaproponował charakterystyczną dla siebie stonowaną formę. Skomponował budowlę z kubicznych segmentów, dzięki którym bryła nie wydaje się monotonna, a przede wszystkim w przyszłości łatwo ją będzie rozbudować (a taką możliwość biorą pod uwagę inwestorzy). W nowym budynku ma pracować 250 osób, obsługujących 6500 lekarzy, pracujących dla organizacji i znajdujących się na misjach w 23 krajach świata.

GU4rOfvZLium6jTFKNIrqK05z0L0FwTyZMSUoQFmxTev08x9YOOUD9Qhm0kM_steven-holl-architects07jpg.jpg

Steven Holl dla budynku zaproponował innowacyjne rozwiązanie: szklane elewacje gmachu zostaną wykonane z supernowoczesnych szyb, które są jednocześnie ogniwami fotowoltaicznymi. Kolorowe szkło będzie więc produkowało prąd, a dzięki różnemu stopniowi przezroczystości poszczególne szyby będą w kontrolowany i zaplanowany sposób wpuszczać do wnętrza światło dzienne.

bOdX7ZjhyOJinMX5899nfimi5Ty5iobGV1fEzjuXdohV4al2FSfgkB4ibF7q_steven-holl-architects09jpg.jpg
ErBVOExiMQTYU4p3LyU4wXoYfAINn7Pwf6Ry7jJzDZd9fwmbDXQbf7Nyi5Tl_steven-holl-architects02jpg.jpg
KQsXfkk3p9AEdqRhj0Dlfr8kKnmVZLFif2OGOwSh9dtPgeHh67Zxa16N40Kv_steven-holl-architects04jpg.jpg
ohbmZF6e9076Y7UG3rABv8m1FUCdCVYP9ZgsljXhTpoWJprXnSjAWwixd5oj_steven-holl-architects06jpg.jpg

Steven Holl na dachu budynku ulokował tradycyjne, znacznie bardziej wydajne ogniwa słoneczne, dzięki czemu budynek sam wyprodukuje ok. 72% energii potrzebnej do jego funkcjonowania. Dzięki kolorowym szybom budynek będzie też… po prostu ładnym obiektem wpisującym się w otoczenie.

 

Foto: stevenholl.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego, Architektura Zagraniczna, Hot

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej
Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej

7 grudnia na Politechnice Gdańskiej będzie można posłuchać wykładu na temat architektonicznych walor ...

Vo Trong Nghia układa klocki
Vo Trong Nghia układa klocki

Vo Trong Nghia Architects za swoje zintegrowane z zielenią budynki dostali już mnóstwo międzynarodow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera