Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole w Lądku-Zdroju

 

Czas czytania: ~3 min


Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – także oddział żłobkowy. Jak wspominają architekci, zamawiająca projekt gmina – poza wymogami funkcjonalnymi kładła duży nacisk na ekologiczny wymiar obiektu, aby budynek był oszczędny w użytkowaniu a jednocześnie przyjazny środowisku.

 

EarV76tx6W53SEbcgqeqVUCKiqsyyXlD1rrpOLJ5vYESuNh6QdH10QBFd64Z_przedszkole-ladek-zdroj04jpg.jpg
8cFdvsQoDNrHTWveBkC3AGVYqgzhw7JsZgB3eZdjtXb2sZRWhpZNcMeOFUGZ_przedszkole-ladek-zdroj05jpg.jpg

Przedszkole w Lądku-Zdroju jest dziełem Dominika Góreckiego i Szczepana Dejnka. Architekci dołączyli tym projektem do coraz na szczęście szerszego grona twórców, którzy projektując dla dzieci, jednocześnie wpływając na podnoszenie się poziomu estetycznej edukacji małych Polaków i Polek. W tej grupie znajdują się już – dzięki nowym projektom obiektów szkolnych i przedszkolnych - członkowie zespołu pracowni Rysy Architekci, toprojekt, Tremend czy Macieja Franty.

DLdJMaKk3HxZpLpmn14PI9lt5T6GtbCKIzYHdEmwDt5w1j7hSVigm2A2BS0r_przedszkole-ladek-zdroj06jpg.jpg
15PfgYaTk5g5u2l3oBdDv9I0dHviNnGwSYM2UEW647zlArKcHZgSDDTej9Ai_przedszkole-ladek-zdroj08jpg.jpg

Przedszkole w Lądku-Zdroju, ze względu na podłużny kształt działki i uwarunkowania planistyczne,  zostało rozbite na dwie bryły; otrzymało kształt dwóch podłużnych „stodół” przekrytych stromymi dachami, przesuniętymi względem siebie. Budynek jest parterowy – aby wszystkim salom zapewnić bezpośredni dostęp do ogrodu. „W bryle południowej, od strony ogrodu, z widokiem na otaczające góry umieściliśmy wszystkie sale oddziałowe dla dzieci, natomiast w bryle północnej zlokalizowaliśmy pozostałe pomieszczenia: strefę holu głównego z szatniami, salę wielofunkcyjną, zaplecze kuchenne i administracyjne” - piszą architekci. Całość uzupełniają dwa zadaszone tarasy, dzięki którym w deszczowe lub bardzo słoneczne dni dzieci bezpiecznie mogą przebywać na świeżym powietrzu.

y8zM6K2TuFeU2WHplzr6yc0EbnrqIzEMa8sdaVSEY7ksz75E8ihWIHdXem5y_przedszkole-ladek-zdroj09jpg.jpg
ZjcHmi3bropMV6nUjBDWiZBWYeimI7GFdihDikFEfRtAKtKWH7FQbwFJSDdf_przedszkole-ladek-zdroj10jpg.jpg

Przedszkole w Lądku-Zdroju ma służyć nie tylko dzieciom – bezpośrednio przy wejściu głównym do budynku architekci umieścili wielofunkcyjną salę, która w dzień jest stołówką i miejscem zabaw dla maluchów, po godzinach działalności przedszkola może być używana np. do zajęć tanecznych lub rehabilitacyjnych dla osób niepełnosprawnych. To właśnie dlatego w bryle budynku pojawił się w tym miejscu wiatrołap, w którym znalazło się osobne wejście z zewnątrz do tej sali.

PenXR3lqH8c7qQYUA9Kz12xVqsWvh6DNSZzMS8La6pUsM5TuZ60SMSdkmaGy_przedszkole-ladek-zdroj11jpg.jpg
wzrfJcl1qcQ7FRbzwhGtuFUvC5W1kxNVfpmNhv7spK7IILODbx30HQ3C3loH_przedszkole-ladek-zdroj13jpg.jpg

Wnętrza przedszkola w Lądku-Zdroju zaprojektowano w oszczędny sposób – architekci uznali, że przestrzeń sal powinna być tylko neutralną oprawą dla dziecięcych aktywności, a wśród dekoracji wnętrz widzieli raczej rysunki dzieci niż architektoniczne zdobienia. Wyjątek stanowi główny hol w budynku, który ze względu na brak okien mógł sprawiać ponure wrażenie. Architekci jego sufit przebili więc szeregiem świetlików. „Wraz z równie nieregularne rozmieszczonym oświetleniem sufitowym, mają one oprócz oświetlenia obszernej kubatury, przywoływać na myśl gwiazdozbiory na niebie – w ciągu dnia świecące światłem słonecznym, a po zmroku sztucznym światłem opraw oświetleniowych na połaci oraz zwisających żarówek z kolorowymi oplotami” - opisują swój pomysł.

wMVx85tU2VtTSMS0DVzq48kVGu1grDE51JrYr4UuO4RwajVTJhHZfpPMIge5_przedszkole-ladek-zdroj14jpg.jpg
t473QtY8r5pdaNcCrDPEM3OKvfbpS76JIr5KuQYaYD3x97Y2F6wWt8jRWh4M_przedszkole-ladek-zdroj15jpg.jpg

Przedszkole w Lądku-Zdroju swoją prostą, czytelną bryłą i kameralną skalą pasuje do zabudowy niewielkiej, uzdrowiskowej miejscowości. Budynek wykorzystuje też inne walory miasteczka: „Dzięki występowaniu na terenie miasta źródeł wód geotermalnych, zaprojektowaliśmy pierwszy w Polsce pasywny budynek przedszkola, ogrzewany zimą i chłodzony latem poprzez wykorzystanie energię z podziemnych złóż, nie emitujący gazów cieplarnianych” - piszą architekci, którzy ideę wpisania nowego obiektu w lokalny kontekst potraktowani poważnie i szeroko.

Przedszkole gminne
Lokalizacja: Lądek-Zdrój

Inwestor: Gmina Lądek-Zdrój

Projektanci:: arch. Dominik Górecki (główny projektant) i arch. Szczepan Dejnek

Powierzchnia użytkowa: 1365m2

Kubatura: 10261m3

Projekt: 2014
Realizacja: 2018

Polska Architektura XXL 2018

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Hot

Sky Garden – projekt przebudowy wieżowca
Sky Garden – projekt przebudowy wieżowca

Dawna siedziba TVP Szczecin, oddany do użytku w 1980 roku wieżowiec w centrum Szczecina ma radykalni ...

XS apartments  – stylowe i małe
XS apartments – stylowe i małe

XS apartments – to realizacja architektoniczna zaprojektowana i wybudowana przez firmę Alfa-Dach. Te ...

Znamy wyniki Konkursu Koło 2019
Znamy wyniki Konkursu Koło 2019

Konkurs architektoniczny, organizowany od kilkunastu lat przez firmę Geberit, zarządzającą marką Koł ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera