Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek jak fragment lasu

 

Czas czytania: ~1 min


rRUUjAY3aZeSnA4TfAAnCG7j8c1vkcZBFo7OqBQsMSFCKymJpG2Jz7zikAzp_swiatynia-tokio1.jpg

W samym centrum Tokio powstał budynek sakralny, który bardziej przypomina fragment lasu niż zurbanizowaną metropolię. Autorami projektu są architekci ze studia Yutaka Kawahara. Głównym założeniem było stworzenie zacisznej przestrzeni, wydzielonej od miejskiego zgiełku, która stworzy odpowiednią atmosferę dla duchowej kontemplacji.

l6nPhfSZ0AbeOUgMhEM08xKfyXQp9jU3iW4KWam5rSoWJNU4y4lWOD69rX1x_swiatynia-tokio2.jpg

To, co przykuwa wzrok, to okalający wewnętrzny trzon budynku, zielony taras. Na stropie parteru znajduje się zieleń – wysokie drzewa (bambus) oraz niska roślinność (trawa, paprocie). Zielona przegroda wydziela wnętrze budynku od miejskiej zabudowy. W środku świątyni można odnieść wrażenie przebywania we wnętrzu bambusowego gaju.

Zobacz zielony taras


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera