Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ogórek i szynka

 

Czas czytania: ~2 min


cImMNMJZTi2PscFmNLRsoq4bDZAJ1joBDozzvb6lwIs1oBvAyXAW4lNrzUft_st-marys-axe.jpg
W londyńskiej dzielnicy biznesowej, obok London Bridge, pojawi się wkrótce kolejny nietypowy budynek. W bezpośrednim sąsiedztwie słynnego Ogórka, zaprojektowanego przez biuro Foster & Partners, stanie biurowiec, który już zdobył nazwę „puszki szynki”, ze względu na charakterystyczną, półowalną formę, kojarzącą się z kształtem konserwy. Oficjalna nazwa budynku, zaprojektowanego przez londyńską pracownię Foggo Architects, to 60-70 St Mary’s Axe. W porównaniu do sąsiednich wieżowców nie będzie on wysoki – będzie miał zaledwie 18 pięter. Pierwotnie miało ich być 40, ale po przeanalizowaniu planów i okolicznej zabudowy zdecydowano się go obniżyć do 90 m. Prawie cały budynek – 17,843 tysiące stóp kwadratowych, będzie przeznaczony na biura. Na parterze znajdzie się również handel i usługi. Can of Ham dołączy do Gherkina i Willis Building zaprojektowanych przez biuro Fostera oraz siedziby Lloyd's Register of Shipping Rogersa. Projektanci nie boją się jednak, że w takim sąsiedztwie zatrze się indywidualny charakter „puszki”. Jeden z nich, Richard Constable, twierdzi, że budynki dzielnicy biznesowej wręcz zyskują na swoim towarzystwie i razem tworzą wyjątkowe, największe w Londynie skupisko wartościowej architektury. 60-70 St Mary’s Axe to nie tylko charakterystyczna forma, ale taż zaawansowana technologia i rozwiązania ekologiczne. Tworzące łuk elewacje, wykonane ze stali nierdzewnej, będą dobrze przepuszczać dzienne światło, jednocześnie redukując do minimum nagrzewanie obiektu. Elewacja północno-zachodnia i południowo-wschodnia są płaskie i pokryte podwójną warstwą półprzezroczystego szkła, stanowiącą dobrą izolację przed wysokimi temperaturami. Takie rozwiązania są niezwykle istotne, bo ze względu na usytuowanie wieżowca wszystkie cztery elewacje będą otwarte na promieniowanie słoneczne. Najbardziej nasłoneczniona, południowo-wschodnia elewacja będzie wyposażona w panele słoneczne, ukryte między dwoma powłokami szkła. Poniżej poziomu gruntu wprowadzono natomiast ogrzewanie geotermalne. Dzięki tym rozwiązaniom znaczna część energii potrzebnej do funkcjonowania budynku będzie pochodziła ze źródeł odnawialnych. Projekt obejmuje także podniesienie jakości strefy publicznej w otoczeniu wieżowca. Wokół niego zostaną posadzone nowe drzewa, a podstawa budynku będzie w nocy podświetlana za pomocą diod LED. Pozwolenie na budowę powinno zostać wydane na jesieni, a budowa „konserwy” najprawdopodobniej rozpocznie się za dwa, trzy lata. Zapytany, co architekci myślą o nazwie, jaką nadano budynkowi, Constable stwierdził, że są z tego zadowoleni. Dzięki temu zabawnemu skojarzeniu nowy budynek zdobył rozgłos jeszcze zanim rozpoczęła się jego realizacja.
K9lB9bldRsc4AQ7LIE1peYJLsiVQFlSo5Osh19qSLhvAyFpJPirMSPUO330f_st-marys-axe2.jpg
ar4osyJYWgM0nlfthf2Vgav366te12FUL7yrlrE1wrryG123lttKQSPkc968_st-marys-axe4big.jpg
z5CF8xoALtAXN7OtzcjNXhYLsPSEprtfgD22e0eVmF148dezXT1OJSK0eQFX_marys-axe3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera