Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Złoto dla Modeny

 

Czas czytania: ~2 min


vaKAg9BWLdJak14OerldqikDueGhb49GC57gRsp4WZjbU8YLDMICllA1nKGD_modena.jpg
Zespół włoskich architektów, stworzony przez Modostudio, CCDP i Studio Cattinari wygrał architektoniczno-urbanistyczny konkurs na rewitalizację obiektów dawnej huty metalu w Modenie we Włoszech. Nazywany Ex Fonderie Riunite kompleks ma zostać przekształcony w centrum designu, sztuki, nauki i technologii – nowy ośrodek DAST (Design, Art, Science, Technology). Dawna huta to miejsce ważne dla tożsamości miasta, związane z historią włoskiego ruchu robotniczego. Dlatego architekci duży nacisk położyli na zachowanie charakteru zastanej zabudowy i fascynującej, ich zdaniem, przestrzeni wewnętrznej. Nie wychodząc poza obrys istniejących obiektów, zaproponowali urozmaicenie monotonnych hal kilkoma nieregularnie rozmieszczonymi, asymetrycznymi bryłami o różnej wysokości. Ich północne i południowe elewacje będą pokryte perforowaną blachą metalową w kolorze złota, pozostałe dwie zaś, w części wyrastającej ponad istniejące budynki, będą przeszklone. „Złota” okładzina pojawi się również na dachach wszystkich pozostałych obiektów. Według autorów projektu, złoty kolor połączony z surowością metalu i subtelnością perforowanego wzoru to nawiązanie do przeszłości rewitalizowanego kompleksu huty, a jednocześnie wyraźny sygnał rozpoczęcia kolejnego rozdziału w jego dziejach, narodzin nowej jakości. Charakterystyczna złota okładzina będzie widoczna zarówno z przebiegającej przez miasto linii kolejowej, jak i pobliskiego mostu. Nowy-stary kompleks ma szansę stać się najbardziej rozpoznawanym nowoczesnym obiektem w Modenie, a nawet jej nowym symbolem. Przeznaczenie budyków na siedzibę DAST i szkołę wzornictwa sprawi, że dawny zakład przemysłowy stanie się ośrodkiem śmiałych poszukiwań, eksperymentów i innowacji, przyciągającym zarówno ekspertów z różnych dziedzin nauki, jak i artystów i miłośników sztuki. Kompleks będzie też mieścił inne funkcje, w tym sklepy, kawiarnie i usługi, co pomoże przekształcić go w tętniącą życiem część miasta, dostępną dla jego mieszkańców przez cały dzień. Przygotowany przez Modostudio, CCDP i Studio Cattinari plan urbanistyczny zakłada również stworzenie naprzeciwko DAST zespołu zabudowy o funkcjach mieszkalnych i komercyjnych, połączonego z ogólnodostępnym parkiem.
4Cl0EhKqQIyQGuhwblYyj87AyBZaLyakATm7rfMcwKBZRphoBbZLAZ10k12C_modena2.jpg
q1OAvUKGtjKqrZYNwI9lBJvzNJ1u2tucUtBkbHVRqkAAimxFUeeJG0Uo4ItZ_modena3.jpg
dBrPyzWjJX9kEOb5ByZ41dvGP9okYu1mbuYBGhNCJFzB7scRJzD8PfXn58sm_modena4.jpg
fGuBhiYJJYVf65cEiAMCStSgjf0BThX6GgXMOj9YIsTjkVnags2WFy8IoWUr_modena5.jpg
Aik0NuEZjOUDaYPunvzeE7iYcuHD9Aw3nYiafAtQgRGBIWUvMYY7srzFYDRi_modena6.jpg
jPejTznyD6qDUm9fN5l97Vi7wzO7tdlQGKbvTvONbidvV1cgbWAMBghxoj4r_modena7.jpg
qF8wZQer2Fl6DReA8Pe3wzHRfwL8XljQbVb0y5KhEeIV2GqdyPy9zQojktSF_modena8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera