Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Piksele w Zagrzebiu

 

Czas czytania: ~2 min


Q5LcVipMKFcGVU86MCzkdfDi3DdU6NIXipn9fvk6WsxZ2znqK1RDIzFlspAL_3lhd-miramarska-01.jpg
Z jednej strony – potężne bloki, z drugiej – modernistyczne gmachy użyteczności publicznej. Między nimi – centrum biznesowe z ambicjami wizualnego pogodzenia tych dwóch, kontrastujących z sobą części miasta. Tak będzie w przyszłości wyglądać skrzyżowanie ulic Miramarskiej i Bednjanskiej w Zagrzebiu. Powstanie tam kompleks biurowy zaprojektowany przez biuro 3LHD. Koncepcja chorwackich architektów zwyciężyła w otwartym, międzynarodowym konkursie na architektoniczną i urbanistyczną wizję nowego założenia, pokonując 26 innych pracowni. Ponieważ miejsce, gdzie mają stanąć zaprojektowane przez 3LHD budynki, położone jest na granicy dwóch różnych stref urbanistycznych, podstawą zwycięskiej koncepcji była chęć stworzenia jednolitej struktury, której forma pogodzi sąsiadujące z sobą modele miasta i wpisze się w zastany kontekst, a jednocześnie zapewni sprawne funkcjonowanie budynków biurowych. Kompleks biurowy tworzyć będą dwie połączone z sobą bryły – wieżowiec o wysokości 20 pięter i niższy, 5-piętrowy budynek. Kontrastowe zestawienie ich skali jest nawiązaniem do otaczającej zabudowy i próbą stworzenia płynnego przejścia między częściami miasta o przeciwstawnym charakterze. Łącznikiem spinającym założenie jest półotwarty dziedziniec pełniący dwojaką funkcję – z jednej strony komunikuje on rozbitą na dwie bryły przestrzeń centrum biznesowego, z drugiej zaś umożliwia przeprowadzenie przez środek kompleksu ruchu pieszego i zintegrowanie nowego obiektu z otaczającą przestrzenią publiczną. W prosty, ale ciekawy sposób ukształtowane będą elewacje budynków. Pokrywające je niewielkie, szklane moduły ułożone na różnych płaszczyznach, stworzą na ich powierzchni przestrzenną mozaikę, przypominającą lśniącą w słońcu łuskę. Dwa podziemne piętra budynków zajmą garaże, na parterze znajdą się sklepy, punkty usługowe, restauracje i kawiarnie. Kolejne kondygnacje przeznaczone są na biura o łącznej powierzchni 2 tysięcy metrów kwadratowych. Na najwyższym poziomie wieżowca powstanie taras widokowy, z którego będzie się roztaczał widok na miasto.
kABn0knuL8mlPVMimfF56AiSoTlJszHBOWdNPvxSYiDHcr5IY4eUbuQeYuuU_3lhd-miramarska-02.jpg
bfHb8hZjOwwnEM4dBFiRU9Q458FRfErLIK5l12f1lNDwDVFvkllBPHcWqy5K_3lhd-miramarska-03.jpg
5fsZzN0Sc6JPaB1rmH7tCCh33L0cKsb4OWGDOmitZ7XzQBHw7wjsdqWFTaAM_3lhd-miramarska-04.jpg
tEvHOy3NGUeb3HMNXxbxzewvMoQDrP5KSzXvKtuLU6ZJxZ5IXMWA5ppCQkNp_3lhd-miramarska-05.jpg
fbyB1Ov4pkj7sxIEBvM2BSUwGuZbyCgbXm4eRTsTsHAxZSogYbquMlFGOg64_3lhd-miramarska-06.jpg
jGxoMMNoOkRrlUQMDnPgsZn37ti9Wsabp5GzEiMlCa46CO16xKsQKH6e6Hp9_3lhd-miramarska-07.jpg
faLU9HRzFVGVq5KxL37k9JsCIHSaN2lh9r3XaDxcEbosUj1nHBiGHNg8e9UQ_3lhd-miramarska-08.jpg
bIJgcRyc94KduzOzElP4cMnJFcCkZ0pCvkoaHxSKHdKA8IGBSLCOBr8noZDq_3lhd-miramarska-09.jpg
8q9AUsXQFc0Q4gfc5JtYapopLwSn3ZmnWyv0veoqNZA2pZRitpWftrfmMmPx_3lhd-miramarska-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera